Rolf Forslund

Rolf Forslund

“Ett larm gällande den svenska folkhälsans framtid”

För drygt två veckor sedan fick en handlare i Västerås - ett sedan dess ytterst omdiskuterat - säljförbud på tio av sina kosttillskott eftersom doserna var lika med, eller överskred, de övre gränser som EU-myndigheten EFSA rekommenderar.
– Ett brott mot folkhälsan och ett hot mot våra barns framtid, skriver nu handlaren själv på Kurera debatt.

Mayday Sweden.
Jag vill härmed larma SOS för folkhälsans framtid.
Ett tyst, förrädiskt och illegalt massvitaminmord pågår i Sverige. Vi bör inte längre acceptera att den olagliga verksamhet Sveriges kommuner ägnar sig åt fortsätter. Den inskränker människors rätt till livsnödvändiga vitamin- och mineraltillskott och är ett brott mot vårt folks hälsa och ett hot mot våra barns framtid.

För även om vi handlare riskerar att drabbas ekonomiskt av saluförbud av detta slag, håller jag med Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson i den här frågan: "De stora förlorarna är konsumenterna".

För att påvisa det felaktiga som händer nu är det bästa man kan göra att jämföra det med vad Livsmedelsverket satt upp som nationella mål för livsmedelskontrollen. Det står tydligt att kontrollen ska vara ändamålsenlig, likvärdig, riskbaserad och rättssäker samt värna om konsumenternas och företagarnas intressen. Den nyligen publicerade kontrollhandboken uppfyller tyvärr inte något av dessa krav.
Målet med hela kontrollen ska också vara att:

 

* Konsumenterna får säkra livsmedel, förtroende för kontrollverksamheten och en god grund för val av produkt.
Verkligheten idag: Konsumenterna får minskat utbud, tvingas handla på nätet ifrån andra EU länder och kan skadas av produkter som inte är säkra eller kontrollerade i Sverige.

* Intressenterna (företagen) får en likvärdig, rättssäker, effektiv och ändamålsenlig kontroll med helhetssyn. Intressenterna (företagen) har tilltro till kontrollen och upplever den som meningsfull.
Verkligheten idag: Företagarna får godtyckliga, diskriminerande och olagliga säljförbud som motverkar hela syftet med kontrollen. Företagarna upplever kontrollen som mera skadlig än meningsful.

* De samverkande myndigheterna tar ett gemensamt ansvar för kontrollen i hela livsmedelskedjan, utnyttjar kompetenser och resurser på ett optimalt sätt… har en optimal samverkan och förtroende för varandras sätt att ta ansvar för sin respektive del i livsmedelskedjan.
Verkligheten idag: SLV och kommunerna kommunicerar dåligt, ignorerar företagarnas och branschförbundens kompetenser, slösar skattebetalarnas pengar på helt meningslösa och olagliga förbud, kommuner stoppar på grund av inkompetens säkra produkter och sprider falska rykten som allvarligt skadar förtroendet mellan företagarna, branschorganisationerna och hela kontrollsystemet.

Livsmedelsverket hänvisar till EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, men vi som jobbar i branschen vill att svenska myndigheter ska titta även på andra erkända instituts riskvärderingar, till exempel amerikanska Food and Nutrition Board (FNB) - IOM, Institute of Medicine, vilka ofta har större och mer påkostade studier - och som enligt många väger tyngre än EFSA.
FNB/IOMs riskvärderingsinstitut har funnits i 75 år och har betydligt mera pålitlig säkerhetsdata än EFSAs relativt unga nutritionsgrupp.
EFSAs rapport är dessutom 14 år gammal, sattes ihop av en nutritionspanel år 2000 men publicerades som en rapport först år 2006. Den uppgradering som gjorts sedan dess är ett införande år 2012 om att Upper level-värdet på vitamin D höjdes från 50 mcg till 100 mcg, alltså den dos som jag säljer.

EFSAs rapport står följande att läsa: “For adults, hypercalcaemia was selected as the indicator of toxicity. In two studies in men, intakes between 234 and 275 µg/day were not associated with hypercalcaemia, and a no observed adverse effect level (NOAEL) of 250 µg/day was established. Taking into account uncertainties associated with these studies, the UL for adults including pregnant and lactating women was set at 100 µg/day.”

EFSAs egen rapport säger alltså att inte ens vid 250 mcg har man hittat någon form av biverkning.
Där bör som jämförelse även nämnas att en enda halvtimmes vistelse utomhus i solljus tillför kroppen 250 mikrogram D-vitamin. Och solar gör många betydligt längre än så.

 

Livsmedelsverkets syn på kosttillskott liknar mer en trosuppfattning än ett vetenskapligt grundat ställningstagande.
I sin kontrollhandbok till kommunerna skriver de till exempel att de anser att svenska folket generellt sett får i sig det de behöver via kosten och inte behöver kosttillskott. Det är felaktigt.
Studie efter studie bevisar nästan månadsvis att detta inte stämmer.

Våra svenska myndigheter måste sluta tolka rekommendationer som lag och inse faktum:
Vi svenskar lider av uttalad brist på flera näringsämnen och vitaminer - inte av överskott!
Säljförbud strider mot såväl lag som aktuell forskning på området.

Enligt forskning är D-vitaminbrist överrepresenterat vid tillstånd som MS, demens, Parkinsons sjukdom, schizofreni, fetma, autism, utvecklingsstörning och depression. Konsekvenserna är kända av läkare och forskare - men inget görs.
Ansvar kommer förr eller senare att utkrävas, menade två forskare på SvDs debattsida för några veckor sedan, och jag håller till fullo med. Risk för ökad dödlighet bland barn och vuxna samt hög sjuklighet i flertal allvarliga åkommor är ett alldeles för högt pris att betala.
Man kan fråga sig vad som måste till för att svenska myndigheter ska förstå att agera.

Livsmedelsverkets nutritionister samt kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer säger om och om igen i olika media att vitamin D med dosen 4000 iu (= 100 mcg) kan ge njurskador. Detta är ren osanning och tyder på tydliga kunskapsluckor.
Det Livsmedelsverket inte förstår är att alla svenska vuxna inte ser likadana ut. Vi väger olika och har olika bristsituationer beroende på vårt övriga allmäntillstånd. Därför behövs det också en stor mångfald och variation på de D-vitamindoser som säljs.

Jag, i likhet med i stort sett hela Sverige och EU, säljer D-vitamintillskott i följande doser: 280 iu (7 mcg), 400 iu (10 mcg), 1000 iu (25 mcg) och 4000 iu (100 mcg), varav det sista alltså är det jag fått säljförbud på.
Även Sveriges mest kända kostläkare, Andreas Eenfeldt, äter själv 5000 ie (125 mcg) D-vitamin per dag och rekommenderar friska vuxna att ta mellan 2000-5000 ie dagligen. Sist jag kollade har han fortfarande kvar sin läkarlegitimation.

Den senaste forskningsrönen visar att man måste ta hänsyn till vikt och BMI. Väger man mer behöver man också högre doser. Överviktiga personer kan behöva mellan 10 000 – 12 000 iu dagligen. Därför behöver vi ha produkter med dessa doser tillgängliga för konsumenterna.
Inte förrän man kommer upp i doser över 20 000 iu dagligen riskerar man att få biverkningar.
Se forskning här och här.

 

Jag skulle gärna vilja att Livsmedelsverket visar den data de säger sig ha som visar njurskador redan vid 4000 iu (100 mcg).

Vi svenskar får dricka hur mycket alkohol vi vill, vi får röka hur mycket tobak vi vill - och vi får stoppa i oss gränslösa mängder socker. Trots att det finns vetenskapliga bevis och statistik som vittnar om att samtliga tre kan åsamka oss enormt stora skador.
Men inget är enligt Livsmedelsverket och kommunernas hälsoskyddsinspektörer viktigare att reglera än riskerna för eventuell överdosering av vitaminer.
Vi har yttrandefrihet, pressfrihet och religionsfrihet i Sverige. Borde vi inte också ha hälsofrihet?

Av Rolf Forslund
Leg sjuksköterska med brittisk, norsk och svensk legitimation
Dipl hälsorådgivare (Hälsokostrådet)
Livsmedelsföretagare inom egenvård
Importör av näringsämnen och livsmedel
Samt upprorsledare för Vitaminupproret, kampen för vitaminernas rätt att existera samt folkets rätt att själva bestämma över sin egen hälsa.

Referens:
Livsmedelsverket (2015) Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2015-2018, Del 2 – genomförande, mål och prioriteringar, Uppsala

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

 

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.