Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rolf Forslund

Rolf Forslund

“Ett larm gällande den svenska folkhälsans framtid”

För drygt två veckor sedan fick en handlare i Västerås - ett sedan dess ytterst omdiskuterat - säljförbud på tio av sina kosttillskott eftersom doserna var lika med, eller överskred, de övre gränser som EU-myndigheten EFSA rekommenderar.
– Ett brott mot folkhälsan och ett hot mot våra barns framtid, skriver nu handlaren själv på Kurera debatt.

Mayday Sweden.
Jag vill härmed larma SOS för folkhälsans framtid.
Ett tyst, förrädiskt och illegalt massvitaminmord pågår i Sverige. Vi bör inte längre acceptera att den olagliga verksamhet Sveriges kommuner ägnar sig åt fortsätter. Den inskränker människors rätt till livsnödvändiga vitamin- och mineraltillskott och är ett brott mot vårt folks hälsa och ett hot mot våra barns framtid.

För även om vi handlare riskerar att drabbas ekonomiskt av saluförbud av detta slag, håller jag med Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson i den här frågan: "De stora förlorarna är konsumenterna".

För att påvisa det felaktiga som händer nu är det bästa man kan göra att jämföra det med vad Livsmedelsverket satt upp som nationella mål för livsmedelskontrollen. Det står tydligt att kontrollen ska vara ändamålsenlig, likvärdig, riskbaserad och rättssäker samt värna om konsumenternas och företagarnas intressen. Den nyligen publicerade kontrollhandboken uppfyller tyvärr inte något av dessa krav.
Målet med hela kontrollen ska också vara att:

 

* Konsumenterna får säkra livsmedel, förtroende för kontrollverksamheten och en god grund för val av produkt.
Verkligheten idag: Konsumenterna får minskat utbud, tvingas handla på nätet ifrån andra EU länder och kan skadas av produkter som inte är säkra eller kontrollerade i Sverige.

* Intressenterna (företagen) får en likvärdig, rättssäker, effektiv och ändamålsenlig kontroll med helhetssyn. Intressenterna (företagen) har tilltro till kontrollen och upplever den som meningsfull.
Verkligheten idag: Företagarna får godtyckliga, diskriminerande och olagliga säljförbud som motverkar hela syftet med kontrollen. Företagarna upplever kontrollen som mera skadlig än meningsful.

* De samverkande myndigheterna tar ett gemensamt ansvar för kontrollen i hela livsmedelskedjan, utnyttjar kompetenser och resurser på ett optimalt sätt… har en optimal samverkan och förtroende för varandras sätt att ta ansvar för sin respektive del i livsmedelskedjan.
Verkligheten idag: SLV och kommunerna kommunicerar dåligt, ignorerar företagarnas och branschförbundens kompetenser, slösar skattebetalarnas pengar på helt meningslösa och olagliga förbud, kommuner stoppar på grund av inkompetens säkra produkter och sprider falska rykten som allvarligt skadar förtroendet mellan företagarna, branschorganisationerna och hela kontrollsystemet.

Livsmedelsverket hänvisar till EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, men vi som jobbar i branschen vill att svenska myndigheter ska titta även på andra erkända instituts riskvärderingar, till exempel amerikanska Food and Nutrition Board (FNB) - IOM, Institute of Medicine, vilka ofta har större och mer påkostade studier - och som enligt många väger tyngre än EFSA.
FNB/IOMs riskvärderingsinstitut har funnits i 75 år och har betydligt mera pålitlig säkerhetsdata än EFSAs relativt unga nutritionsgrupp.
EFSAs rapport är dessutom 14 år gammal, sattes ihop av en nutritionspanel år 2000 men publicerades som en rapport först år 2006. Den uppgradering som gjorts sedan dess är ett införande år 2012 om att Upper level-värdet på vitamin D höjdes från 50 mcg till 100 mcg, alltså den dos som jag säljer.

EFSAs rapport står följande att läsa: “For adults, hypercalcaemia was selected as the indicator of toxicity. In two studies in men, intakes between 234 and 275 µg/day were not associated with hypercalcaemia, and a no observed adverse effect level (NOAEL) of 250 µg/day was established. Taking into account uncertainties associated with these studies, the UL for adults including pregnant and lactating women was set at 100 µg/day.”

EFSAs egen rapport säger alltså att inte ens vid 250 mcg har man hittat någon form av biverkning.
Där bör som jämförelse även nämnas att en enda halvtimmes vistelse utomhus i solljus tillför kroppen 250 mikrogram D-vitamin. Och solar gör många betydligt längre än så.

 

Livsmedelsverkets syn på kosttillskott liknar mer en trosuppfattning än ett vetenskapligt grundat ställningstagande.
I sin kontrollhandbok till kommunerna skriver de till exempel att de anser att svenska folket generellt sett får i sig det de behöver via kosten och inte behöver kosttillskott. Det är felaktigt.
Studie efter studie bevisar nästan månadsvis att detta inte stämmer.

Våra svenska myndigheter måste sluta tolka rekommendationer som lag och inse faktum:
Vi svenskar lider av uttalad brist på flera näringsämnen och vitaminer - inte av överskott!
Säljförbud strider mot såväl lag som aktuell forskning på området.

Enligt forskning är D-vitaminbrist överrepresenterat vid tillstånd som MS, demens, Parkinsons sjukdom, schizofreni, fetma, autism, utvecklingsstörning och depression. Konsekvenserna är kända av läkare och forskare - men inget görs.
Ansvar kommer förr eller senare att utkrävas, menade två forskare på SvDs debattsida för några veckor sedan, och jag håller till fullo med. Risk för ökad dödlighet bland barn och vuxna samt hög sjuklighet i flertal allvarliga åkommor är ett alldeles för högt pris att betala.
Man kan fråga sig vad som måste till för att svenska myndigheter ska förstå att agera.

Livsmedelsverkets nutritionister samt kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer säger om och om igen i olika media att vitamin D med dosen 4000 iu (= 100 mcg) kan ge njurskador. Detta är ren osanning och tyder på tydliga kunskapsluckor.
Det Livsmedelsverket inte förstår är att alla svenska vuxna inte ser likadana ut. Vi väger olika och har olika bristsituationer beroende på vårt övriga allmäntillstånd. Därför behövs det också en stor mångfald och variation på de D-vitamindoser som säljs.

Jag, i likhet med i stort sett hela Sverige och EU, säljer D-vitamintillskott i följande doser: 280 iu (7 mcg), 400 iu (10 mcg), 1000 iu (25 mcg) och 4000 iu (100 mcg), varav det sista alltså är det jag fått säljförbud på.
Även Sveriges mest kända kostläkare, Andreas Eenfeldt, äter själv 5000 ie (125 mcg) D-vitamin per dag och rekommenderar friska vuxna att ta mellan 2000-5000 ie dagligen. Sist jag kollade har han fortfarande kvar sin läkarlegitimation.

Den senaste forskningsrönen visar att man måste ta hänsyn till vikt och BMI. Väger man mer behöver man också högre doser. Överviktiga personer kan behöva mellan 10 000 – 12 000 iu dagligen. Därför behöver vi ha produkter med dessa doser tillgängliga för konsumenterna.
Inte förrän man kommer upp i doser över 20 000 iu dagligen riskerar man att få biverkningar.
Se forskning här och här.

 

Jag skulle gärna vilja att Livsmedelsverket visar den data de säger sig ha som visar njurskador redan vid 4000 iu (100 mcg).

Vi svenskar får dricka hur mycket alkohol vi vill, vi får röka hur mycket tobak vi vill - och vi får stoppa i oss gränslösa mängder socker. Trots att det finns vetenskapliga bevis och statistik som vittnar om att samtliga tre kan åsamka oss enormt stora skador.
Men inget är enligt Livsmedelsverket och kommunernas hälsoskyddsinspektörer viktigare att reglera än riskerna för eventuell överdosering av vitaminer.
Vi har yttrandefrihet, pressfrihet och religionsfrihet i Sverige. Borde vi inte också ha hälsofrihet?

Av Rolf Forslund
Leg sjuksköterska med brittisk, norsk och svensk legitimation
Dipl hälsorådgivare (Hälsokostrådet)
Livsmedelsföretagare inom egenvård
Importör av näringsämnen och livsmedel
Samt upprorsledare för Vitaminupproret, kampen för vitaminernas rätt att existera samt folkets rätt att själva bestämma över sin egen hälsa.

Referens:
Livsmedelsverket (2015) Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2015-2018, Del 2 – genomförande, mål och prioriteringar, Uppsala

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.