Äpplen, rödbetor och pumpor. Det är skördetid och våra svenska jordbrukare har mycket godsaker att erbjuda, både för smaklökarna och hälsan. Ta del av höstens mest hälsosamma livsmedel.
Morot bra för hjärtat
Moroten har ett högt innehåll av karotenoiden betakaroten som är det ämne som ger moroten dess orangea färg. Morötter är allmänkänt för att ge bra mörkerseende och karotenoider över lag förknippas med bra hjärt- och kärlfunktion. Betakarotent omvandlas dessutom till vitamin A som förutom att ha en positiv effekt på mörkerseendet även är viktigt för en frisk hy, ett bra immunförsvar och reproduktionsförmågan.
Rödbeta för bättre syreupptagning
Betacyanin är det ämne som ger rödbetan dess djupt röd-lila färg och även ett av de ämnen som står för många av rödbetans hälsoegenskaper. Två andra hälsoämnen i rödbetor är nitrat och betain, nitrat som bland annat sänker högt blodtryck, förbättrar cirkulationen och syreupptagningsförmågan genom att öka kväveoxidhalterna i blodet. Rödbetans näringsämnen har även kraftfullt lever- och blodrenande egenskaper samt en positiv effekt på blodfetterna.
Äpple gör gott i magen
Äpplet är en av de mest konsumerade frukterna i Sverige och många sorter finns det. Gemensamt för dem alla är innehållet av pektin och flavonoider som ger äpplet dess goda hälsoegenskaper. Pektin är en vattenlöslig fiber som sänker kolesterol, balanserar blodsockret och är välgörande för magen. Flavonoiderna som främst återfinns i äpplets skal minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att hindra oxidation av det farliga LDL-kolesterolet.