3 fantastiska sätt att ta tillvara pumpa | Kurera.se
Olika sorters pumpor

3 fantastiska sätt att ta tillvara pumpa

Fakta pumpa

• Pumpa är mättande men innehåller få kalorier och har relativt lågt innehåll av kolhydrater.

• Pumpa innehåller vitaminet folsyra som är extra viktigt när du är gravid. Folsyra spelar även en viktig roll i bildandet av röda och vita blodkroppar och krävs också för kroppens läkningsprocesser

• Pumpa ger dig både C-vitamin och kalium som reglerar din vätskebalans.

• Pumpa innehåller niacin (vitamin B3), som bland annat är bra för ämnesomsättningen.

• Indianerna lär ha använt pumpafröna till allsköns ting, bland annat mot parasitbett och vid brännskador.

• De mest näringsrika oljorna är hampaolja, linfröolja och pumpakärnolja. Dessa är utmärkta källor för både omega-3 och omega-6 fettsyror och kan intas dagligen (pumpakärnolja anses ofta som den överlägset godaste av dessa tre) och kan användas i smoothies eller blandas med andra oljor och kryddor till en mycket god salladsdressing.

• Pumpakärnolja är speciellt bra för att stärka prostatan och blåsan. Oljan är dock känslig för all upphettning. Den bör förvaras i kylskåp eller kallt skafferi i en temperatur om 12–16 grader.

• Pumpakärnor (Cucurbita pepo L.) och pumpakärnolja innehåller både linolsyra och alfalinolensyra. Pumpakärnor är dessutom en mycket bra källa för zink, A- och E-vitamin samt protein.
Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken.

Pumpor har de senaste åren blivit en allt vanligare syn i livsmedelsbutiker, inte minst vid just denna tid då karvar sig en pumpalyktor för att fira Halloween.
Men – pumpa är inte jättebilligt och det är synd att inte ta tillvara det goda pumpaköttet.
Här är tre goda recepttips: Barnvänliga pumpabullar, god vegansk pumpatårta samt perfekt rostade pumpakärnor.

Barnvänliga pumpabollar med kikärtspanering


Pumpabullar i gjutjärnsstekpanna
Har du inte provat pumpabullar förut är det dags nu. Det är ett barnvänligt vegoalternativ – som kan varieras med olika tillbehör och såser – och är en både smakrik och spännande nyhet på middagsbordet.
Du kan välja mellan att använda traditionell pumpa eller butternut squash.
Receptet är fritt från mejeri och gluten.
Du hittar receptet här →

 

 

Perfekt rostade pumpakärnor

Perfekt rostade pumpakärnorHar du någonsin försökt att rosta kärnorna från en pumpa eller butternut squash? Om inte måste du prova. Det är ett gott och näringsrikt snacks perfekt för den som gillar att ta tillvara sådant de flesta andra slänger.
Du hittar receptet här →

 

Nästan raw pumpatårta

Foto: Gott By MalinHär är ett underbart recept på vegansk pumpatårta, med smak av höstiga chaikryddor, kanel, vanilj, pekannötter – och pumpa så klart.
Den här tårtan kallas ”nästan raw” eftersom den innehåller både kokt pumpa och lönnsirap som inte är raw. Pumpan fungerar dock mycket bättre kokt, och lönnsirap är så himla gott i kombination med kryddor som kanel och ingefära.
Du hittar receptet här →

Mer pumpa-inspiration?
Okej då. 😉 Vad sägs om pumpasoppa i två varianter, söt pumpakräm i gröten eller ugnsrostad pumpa med sötpotatis? Gott och nyttigt. Du hittar recepten här.

► Läs också: 10 livsmedel (i skördetid) som hör hösten till

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta pumpa

• Pumpa är mättande men innehåller få kalorier och har relativt lågt innehåll av kolhydrater.

• Pumpa innehåller vitaminet folsyra som är extra viktigt när du är gravid. Folsyra spelar även en viktig roll i bildandet av röda och vita blodkroppar och krävs också för kroppens läkningsprocesser

• Pumpa ger dig både C-vitamin och kalium som reglerar din vätskebalans.

• Pumpa innehåller niacin (vitamin B3), som bland annat är bra för ämnesomsättningen.

• Indianerna lär ha använt pumpafröna till allsköns ting, bland annat mot parasitbett och vid brännskador.

• De mest näringsrika oljorna är hampaolja, linfröolja och pumpakärnolja. Dessa är utmärkta källor för både omega-3 och omega-6 fettsyror och kan intas dagligen (pumpakärnolja anses ofta som den överlägset godaste av dessa tre) och kan användas i smoothies eller blandas med andra oljor och kryddor till en mycket god salladsdressing.

• Pumpakärnolja är speciellt bra för att stärka prostatan och blåsan. Oljan är dock känslig för all upphettning. Den bör förvaras i kylskåp eller kallt skafferi i en temperatur om 12–16 grader.

• Pumpakärnor (Cucurbita pepo L.) och pumpakärnolja innehåller både linolsyra och alfalinolensyra. Pumpakärnor är dessutom en mycket bra källa för zink, A- och E-vitamin samt protein.
Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.