Annons
Annons

3 fantastiska sätt att ta tillvara pumpa

Pumpor är en vanlig syn på hösten då många karvar ut pumpalyktor för att fira Halloween. Men det är synd att inte ta tillvara på det goda pumpaköttet som är väldigt näringsrikt och hälsosamt. Här bjuder vi på matnyttig pumpafakta – och tre härliga recept!

Redaktionen

29 oktober, 2021
3 fantastiska sätt att ta tillvara pumpa
Dela inlägget

Pumpor är en vanlig syn på hösten då många karvar ut pumpalyktor för att fira Halloween. Men det är synd att inte ta tillvara på det goda pumpaköttet, som är väldigt näringsrikt och hälsosamt. Här bjuder vi på matnyttig pumpafakta – och tre härliga recept!

Visste du att pumpa, som faktiskt är en frukt och inte en stor grönsak, är ett bra val för dig som vill äta hälsosamt eftersom den är mättande, men samtidigt innehåller få kalorier och har relativt lågt innehåll av kolhydrater?

Pumpa innehåller vitaminet folsyra som är extra viktigt när du är gravid. Folsyra spelar även en viktig roll i bildandet av röda och vita blodkroppar och krävs för kroppens läkningsprocesser.

LÄS OCKSÅ: Pumpa och soja effektivt mot överaktiv blåsa

Pumpa rikt på både vitamin C och B3

Dessutom ger dig pumpa både C-vitamin och kalium, som reglerar vätskebalansen, samt niacin (vitamin B3), som bland annat är bra för ämnesomsättningen. Många goda skäl att äta pumpa med andra ord, utöver att det är gott!

Vad sägs om helbakad pumpa med getostfyllning och barnvänliga pumpabullar som huvudrätt på Halloween-firandet, perfekt rostade pumpakärnor till snacks och en god vegansk pumpatårta som dessert?

Helbakad pumpa med getostfyllning

Istället för bakad, fylld potatis: pröva helbakad pumpa med en höstig och krämig fyllning! Ät pumpan som den är eller med en bit bröd och sallad till. Den hembakade pumpan passar även som en snygg och god del av en Halloween-buffé. Du hittar receptet här!

LÄS OCKSÅ: Helgens godaste pumpasoppa

Barnvänliga pumpabollar med kikärtspanering


Pumpabullar i gjutjärnsstekpannaHar du inte provat pumpabullar förut är det dags nu. Det är ett barnvänligt vegoalternativ som kan varieras med olika tillbehör och såser – och är en både smakrik och spännande nyhet på middagsbordet. Du kan välja mellan att använda traditionell pumpa eller butternut squash.
Receptet är fritt från mejerivaror och gluten.
Du hittar receptet här !

 

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta pumpa

Perfekt rostade pumpakärnor

Perfekt rostade pumpakärnorHar du någonsin försökt att rosta kärnorna från en pumpa eller butternut squash? Om inte måste du prova! Det är ett gott och näringsrikt snacks och perfekt för den som gillar att ta tillvara sådant de flesta andra slänger.
Du hittar receptet här!

 

Av redaktionen/Carolina Eriksson

Annons
Fakta

3 fördelar med pumpakärnolja!

• De mest näringsrika oljorna är hampaolja, linfröolja och pumpakärnolja. Dessa är utmärkta källor för både omega-3 och omega-6 fettsyror och kan intas dagligen (pumpakärnolja anses ofta som den överlägset godaste av dessa tre) och kan användas i smoothies eller blandas med andra oljor och kryddor till en mycket god salladsdressing.

• Pumpakärnolja är speciellt bra för att stärka prostatan och blåsan. Oljan är dock känslig för all upphettning. Den bör förvaras i kylskåp eller kallt skafferi i en temperatur om 12–16 grader.

• Pumpakärnor (Cucurbita pepo L.) och pumpakärnolja innehåller både linolsyra och alfalinolensyra. Pumpakärnor är dessutom en mycket bra källa för zink, A- och E-vitamin samt protein.
(Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken)

Annons
Annons