Fakta pumpa
• Pumpa är mättande men innehåller få kalorier och har relativt lågt innehåll av kolhydrater.• Pumpa innehåller vitaminet folsyra som är extra viktigt när du är gravid. Folsyra spelar även en viktig roll i bildandet av röda och vita blodkroppar och krävs också för kroppens läkningsprocesser
• Pumpa ger dig både C-vitamin och kalium som reglerar din vätskebalans.
• Pumpa innehåller niacin (vitamin B3), som bland annat är bra för ämnesomsättningen.
• Indianerna lär ha använt pumpafröna till allsköns ting, bland annat mot parasitbett och vid brännskador.
• De mest näringsrika oljorna är hampaolja, linfröolja och pumpakärnolja. Dessa är utmärkta källor för både omega-3 och omega-6 fettsyror och kan intas dagligen (pumpakärnolja anses ofta som den överlägset godaste av dessa tre) och kan användas i smoothies eller blandas med andra oljor och kryddor till en mycket god salladsdressing.
• Pumpakärnolja är speciellt bra för att stärka prostatan och blåsan. Oljan är dock känslig för all upphettning. Den bör förvaras i kylskåp eller kallt skafferi i en temperatur om 12–16 grader.
• Pumpakärnor (Cucurbita pepo L.) och pumpakärnolja innehåller både linolsyra och alfalinolensyra. Pumpakärnor är dessutom en mycket bra källa för zink, A- och E-vitamin samt protein.
Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken.
Pumpor har de senaste åren blivit en allt vanligare syn i livsmedelsbutiker, inte minst vid just denna tid då karvar sig en pumpalyktor för att fira Halloween.
Men – pumpa är inte jättebilligt och det är synd att inte ta tillvara det goda pumpaköttet.
Här är tre goda recepttips: Barnvänliga pumpabullar, god vegansk pumpatårta samt perfekt rostade pumpakärnor.
Barnvänliga pumpabollar med kikärtspanering
Har du inte provat pumpabullar förut är det dags nu. Det är ett barnvänligt vegoalternativ – som kan varieras med olika tillbehör och såser – och är en både smakrik och spännande nyhet på middagsbordet.
Du kan välja mellan att använda traditionell pumpa eller butternut squash.
Receptet är fritt från mejeri och gluten.
Du hittar receptet här →
Perfekt rostade pumpakärnor
Har du någonsin försökt att rosta kärnorna från en pumpa eller butternut squash? Om inte måste du prova. Det är ett gott och näringsrikt snacks perfekt för den som gillar att ta tillvara sådant de flesta andra slänger.
Du hittar receptet här →
Nästan raw pumpatårta
Här är ett underbart recept på vegansk pumpatårta, med smak av höstiga chaikryddor, kanel, vanilj, pekannötter – och pumpa så klart.
Den här tårtan kallas ”nästan raw” eftersom den innehåller både kokt pumpa och lönnsirap som inte är raw. Pumpan fungerar dock mycket bättre kokt, och lönnsirap är så himla gott i kombination med kryddor som kanel och ingefära.
Du hittar receptet här →
Mer pumpa-inspiration?
Okej då. 😉 Vad sägs om pumpasoppa i två varianter, söt pumpakräm i gröten eller ugnsrostad pumpa med sötpotatis? Gott och nyttigt. Du hittar recepten här.
► Läs också: 10 livsmedel (i skördetid) som hör hösten till
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!