Sommaren är här och med det säsongens alla bär och frukter, kanske har du några bärbuskar i din trädgård som du snart får skörda? Och det gör du rätt i, för bär är en av våra mest näringsrika och hälsosamma livsmedel, med sina fibrer, vitaminer och starka färger som signalerar skyddande antioxidanter.
Ett bär som ibland får en undanskymd roll i trädgården och i våra kök– men som är syrligt god att strö över yoghurten, göra smoothie av, eller varför inte te eller klassisk saft, är svarta vinbär! Att äta mer av de små svarta bären är ett enkelt sätt att boosta hälsan i vardagen.
LÄS OCKSÅ: Bär för immunförsvaret
10 hälsoskäl att äta mer svarta vinbär!
- Fullproppade med antioxidanter
Svarta vinbär är rika på antocyaniner, alltså kraftfulla antioxidanter som skyddar kroppens celler mot skador som uppstår från fria radikaler. - Bra för ögonen
Studier visar att antocyaninerna i svarta vinbär kan förbättra vårt mörkerseende och minska ögontrötthet, särskilt när vi jobbar mycket framför skärm. - Minskar inflammation
Svartvinbärsextrakt har visat sig ha antiinflammatoriska effekter genom att påverka makrofager och minska inflammatoriska markörer i blodet. - Rika på C-vitamin
Med cirka 181 mg C-vitamin per 100 gram överträffar svarta vinbär apelsiner och bidrar till immunförsvarets normala funktion. - Fibrer som gör gott för magen
Bären är rika på kostfibrer som främjar en hälsosam tarmflora och kan bidra till bättre matsmältning. - Kan stärka blodkärlen
Svarta vinbär kan minska blodtrycket och förbättra blodflödet, något som är bra positivt för hjärt-kärlhälsan. - Blodsockerbalanserande
Forskning visar att de även kan hjälpa till att bromsa upptaget av socker från maten, vilket ger ett jämnare blodsocker. - Påskyndar återhämtning efter träning
Studier pekar på att extrakt från svarta vinbär kan minska skador på musklerna och påskynda återhämtning efter hård träning. - Naturlig boost för huden
C-vitamin och antioxidanter i de svarta bären bidrar till att hålla huden spänstig och skyddar mot oxidativ stress. - Smakar friskt och gott!
Även om detta inte är en hälsobaserad punkt så är det värt att nämna att bären är goda och friska i smoothies, müsli, i te eller som de är!
Källor, bl a: Science direct , Science Daily ,Cambridge university press