Superbär

Superbär

Guide: Superfrukter och superbär

Begreppen superfrukt och superbär används för att beskriva frukter och bär med särskilt högt näringsinnehåll. De är särskilt rika på antioxidanter, men också på vitaminer och mineraler. Antioxidanter är näringsämnen som fungerar som ett skydd i kroppen. De neutraliserar fria radikaler i kroppen likt ett rostskydd skyddar bilen från att rosta. Man har sett att befolkningsgrupper med extremt hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst alla har haft ett högt intag av antioxidanter.

Blåbär
Att blåbär är nyttigt vet de flesta. Att blåbär däremot utsågs till ett av fjorton livsmedel med utomordentligt näringsinnehåll i boken Superfoods är det inte alla som vet. Blåbär innehåller rikligt med antioxidanten antocyanin som även är det pigment som ger blåbäret dess blå-lila färg. Rikligast med antioxidanter återfinns i de vildväxande nordiska blåbären. Dess hälsoeffekter är sedan långt tillbaka kända. Antocyaner stöder immunförsvaret, hämmar inflammation och är mycket värdefulla för ögon och syn.

 

Açai
Açai är en superfrukt som såväl till smak, utseende och näringsinnehåll påminner väldigt mycket om blåbär. Den innehåller samma typ av antioxidanter som blåbär, men tack vare att frukterna växer högt uppe i palmer i Amazonas där de utsätts för enormt mycket strålning, har bäret utvecklat ett fantastiskt antioxidantskydd. Açai innehåller därför upp till sex gånger mer antioxidanter än blåbär. Utöver antioxidanter innehåller frukten också vitamin B, C och E. järn, kalium, magnesium, fosfor, kalcium, aminosyror samt omega-6 och -9.

Gojibär
Bären som sedan urminnes tider konsumerats i Asien för att uppnå god hälsa, välmående och livskraft. De knallröda bären är rika på antioxidanten zeaxanthin som tillsammans med lutein förebygger åldersrelaterade synförsämringar. Bären innehåller dessutom 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner och mer betakaroten än morötter. Utöver en mängd andra vitaminer och mineraler innehåller bären även en speciell polysackarid som visats ha väldigt god effekt på kroppens immunförsvar.

Tranbär
Tranbär påminner i många avseenden om lingon. De har en syrlig smak och är otroligt rika på C-vitamin. Bären innehåller också rikligt av antioxidanten proantocyanidin som är anledningen till att tranbär är så fantastiskt vid behandling av urinvägsinfektioner. Studier visar att proantocyanidin från tranbär förhindrar bakterier från att fästa på kroppens slemhinnor, däribland slemhinnorna i urinledarna. Samma goda effekt har setts på bakterierna som fäster vid slemhinnorna i magen då magsår uppstår.

Mullbär
Mullbär är likt andra superbär ett väldigt näringstätt bär. Det innehåller rikligt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vad som karaktäriserar mullbäret är dess rika innehåll av antioxidanten resveratrol som har en stabiliserande effekt på blodsockret. Därför används mullbär flitigt av både diabetiker och personer som vill minska sitt sötsug. Resveratrol har även visats ha god inverkan på hjärt- och kärlhälsan och mullbär sägs också öka det goda kolesterolet.

 

Havtorn
Havtornsbär är utan tvekan slemhinnornas bästa vän! Havtornsbären är otroligt näringsrika. De innehåller 10 olika vitaminer, 18 aminosyror och 24 olika spårämnen. Att bäret är slemhinnornas bäste vän beror dock på dess rika innehåll av fettsyran omega-7. Vanligtvis bildar kroppen omega-7 på egen hand, med ålder försämras bildandet vilket gör att många kvinnor som går in i klimakteriet drabbas av torra slemhinnor i ögon, näsa, munhåla och underliv.

Incabär
Kanske mer känt under namnet Physalis. Det här är bäret som odlades redan av inkaindianerna just för sina exceptionella näringsegenskaper. De syrliga bären innehåller bland annat vitamin A, C, B1, B2, B6 och B12 och är även rika på antioxidanter. Torkade är de utsökta att äta som de är men passar också utmärkt att spetsa salladen eller efterrätten med.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.