Vill du lära dig mer om superalgen spirulina? Här kommer tio snabba fakta.
Den blågröna superalgen spirulina är supermat i dess riktiga mening. Innehållet är mycket näringstätt och proteininnehållet är högt. Spirulina innehåller dessutom alla de aminosyror vi människor behöver för att bibehålla en normal hälsa. Dessutom är den en källa till vitamin B12 och järn.
10 snabba superfakta om spirulina
● Spirulina har använts mycket länge, redan aztekaindianerna berikade sin kost med den blågröna algen.
● I de sjöar där spirulina växer naturligt är saltinnehållet i vattnet mellan 10 till 20 procent. Det normala saltinnehållet i havet är cirka 3 procent.
● Spirulina är mycket sällan kontaminerad med andra bakterier. Den har förmågan att överleva i tuffa växtklimat där få andra bakterier kan växa.
● Spirulina kan fungera milt kolesterolsänkande.
● Spirulina kan överleva i temperaturer mellan +50 grader Celsius ned till -10 grader Celsius.
● Proteininnehållet i spirulina är cirka 60 till 70 procent, men kan uppgå till hela 80 procent. Det innehåller alltså med protein än både kött och kyckling.
● Spirulina innehåller klorofyll, karotenoider samt vitaminer, mineraler, och GLA-fettsyror.
● Den kompletta aminosyraprofilen gör spirulina till ett bra tillskott för vegetarianer.
● Spirulina passar som tillskott både för människor och djur.
● Ett tillskott med spirulina kan fungera utrensande och detoxande.
LÄS OCKSÅ: Guide 8 gröna pulver till smoothien
Recept med spirulina
► Spirulina och citrussmootie
► Hampabar med urkraft
► Grön superfoodmousse med hallon
Av Therese Hagberg
Källa: Näringsguiden
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!