Hela poängen med att ha en kyl är ju att just slippa behöva oroa sig för att maten ska bli dålig två dagar efter att vi köpt den. Men överanvänd den inte.
Här är 15 livsmedel som folk förvarar i kylskåp men som inte hör hemma där.
Det finns vissa livsmedel som inte bör lagras i kylskåp eftersom det får smaken att förändras. Det finns även fall när kylförvaring gör att maten möglar snabbare, skriver sajten 4allmindsandbodies.com. Var är den gamla tidens skafferier när man behöver dem?
Här är listan över livsmedlen du definitivt inte bör kyla.
1. Tomater
…hör definitivt inte hemma i ditt kylskåp eftersom de kommer att förlora sin smak. Anledningen till detta är den kalla luften i kylskåpet stoppar deras mognadsprocess och därmed även deras smakutveckling. Kall luft har dessutom en påverkan på tomaters konsistens, eftersom det bryter ner membranen inne i tomaterna och gör dem mjöliga. Förvara tomaterna i en korg eller en glasskål på köksbänken.
2. Basilika
Det största problemet med att hålla basilika i kylen är att den kommer att absorbera alla dofter av mat som omger den. Försök istället hålla den utanför kylskåpet, och i en kopp med vatten. Om du verkligen behöver hålla liv i din basilika under en längre tid, prova några av internets alla frystips för basilika.
3. Potatis
Supervanligt missförstånd. Potatis ska förvaras svalt men inte kallt, alltså inte i kylskåp. Kalla temperaturer förvandlar stärkelsen i potatisen till socker snabbare än du tror. Förvara potatis i en papperspåse på en sval och mörk plats i ditt hem istället. Det är bättre med papper än plast eftersom potatis kan få mer luft i papperspåsar, vilket kommer att bromsa förmultningsprocessen.
4. Vitlök
…har samma problem med kylskåp som potatis. Vitlök bör förvaras på en sval och mörk plats i stället för i kylen. I kalla temperaturer börjar vitlök gro och blir snabbare möglig.
5. Lök
Fukt i lök gör dem mjuka och så småningom mögliga. Förvara dem istället på en torr, sval och mörk plats. Men kom ihåg att förvara potatis och lök separat när de placeras mörkt och svalt. Anledningen till detta är att när de lagras för nära tillsammans förmultnar de snabbare.
6. Avokado
Det finns en hake med att förvara avokado i kylen. Om du köpte dem mogna och inte behöver använda dem direkt, då funkar kylen. Men om du vill att dina avokado ska mogna bör du inte ha dem i kylskåpet eftersom den kalla luften avstannar mognaden.
7. Olivolja
De flesta människor är överens på den här punkten: förvara inte din olivolja i kylskåpet. I låga temperaturer kondenserar olivolja och förvandlas till en hårdare konsistens som liknar smör. Istället bör du förvara olivolja svalt och mörkt.
8. Bröd
En av de största misstagen du kan göra när det gäller att hålla din mat fräsch är att förvara bröd i kylen. Förvara hellre bröd på diskbänken eftersom kylskåpet bara kommer att torka ut brödet mycket snabbt. Förvara det bröd du kommer äta under de närmsta fyra dagarna framme och frys resten. Var noga med att förvara brödet i en tät påse i frysen så det behåller sin fukt.
9. Kaffe
…förlorar sin smak i kylskåp. Precis som basilika, kan det även lägga sig till med vissa dofter av andra livsmedel i kylskåpet. Istället bör du förvara kaffe på en mörk och sval plats så det behåller sin fräschör och fulla smak. Större mängder kan du dock lagra i frysen.
10. Honung
Du behöver inte förvara honung i kylskåpet förutsatt att du håller burken tätt tillsluten. På så sätt håller den sig bra nästintill för evigt. Förvarar du honung i kylskåpet kan den kristalliseras.
11. Citrusfrukt
Citroner, apelsiner och limefrukter bör förvaras i rumstemperatur och på köksbänken. Kall luft kan skada dess kvalitet. Förvara dem dock inte för nära varandra, det gör att de möglar snabbare.
12. Inlagd gurka
Inlagd gurka innehåller mycket konserveringsmedel, främst vinäger. Detta gör att de håller sig lite krispiga även när du lämnar dem i skafferiet. Men om du absolut vill ha dina gurkor kalla bör du förvara dem i kylskåpsdörren där det är lite varmare.
13. Örter och kryddor
Det finns ingen anledning att placera färska örter i kylen. Istället för att döda deras smak i kall temperaturer, placera dem i en vattenfylld glasburk och förvara dem på köksbänken. Det både ser trevligt ut och uppskattas av örterna.
14. Salladsdressing
De flesta salladsdressingar, precis som kryddor, kan förvaras utanför kylskåp, speciellt sådana som är baserade på ättika eller olja. Ha dock i åtanke att dressing gjord på grädde, majonnäs eller yoghurt bör förvaras i kylskåp.
15. Ketchup
Jo, det är sant. Även när den har öppnats kan ketchup förvaras i skafferiet. Detta fungerar eftersom den innehåller så stora mängder vinäger och konserveringsmedel. Om du inte tror oss, tänk bara på ketchuppaketen på snabbmatsrestauranger.
Av Isabelle Hedander