Äppelcidervinäger (förkortat ÄCV) används till mycket: såväl till rengöringsprodukter som hårbalsam och naturliga huskurer. Det gemensamma för alla användningsområden är att det är ett säkert och miljövänligt alternativ..
Ättiksyra kan ligga bakom hälsofördelar
Äppelcidervinäger görs genom fermentering (jäsning) av sockret i äpplena, som förvandlas till ättiksyra, vilket är en aktiv ingrediens i vinäger som kan vara orsaken till dess hälsofördelar.
Även om det behövs mer forskning om den populära vinägerns många användningsområden så tyder mycket på att ÄCV har flera hälsofördelar.
Studier visar att äppelcidervinäger kan göra framförallt fyra bra saker för hälsan. Här nedanför listar vi dem!
4 fördelar med äppelcidervinäger
- Antibakteriella och antioxidanta egenskaper. ÄCV dödar skadliga bakterier och patogener och har traditionellt använts som kur mot till exempel vårtor, nagelsvamp och öroninfektioner.
- Konserverar mat på naturligt sätt. Studier visar att ÄCV hämmar bakterier som E. coli från att växa i och förstöra mat. Och ÄCV har länge använts som desinficering och till städning.
- Kan sänka blodsockernivåerna. Ett av de mest övertygande användningsområdena för ÄCV hittills är för att hjälpa till att behandla typ 2-diabetes. Äppelcidervinäger har nämligen visat sig vara lovande när det gäller att förbättra insulinkänsligheten och sänka blodsockersvaret efter en måltid.
- Stödjer viktminskning. En del studier tyder på att ÄCV kan öka mättnadskänslan och därmed hjälpa dig att äta färre kalorier, som därmed kan leda till viktminskning.
Späd vinägern i vatten
Så hur ska inta vinägern? Du kan späda den i vatten och dricka den, eller använda den i matlagning, till exempel i salladsdressingar eller i majonnäs. Hur mycket du ska ta beror på anledningen till att du konsumerar det, men en vanlig dos är 1 tsk till 2 matskedar per dag.
Källa: Healthline och länkade studier
Av Carolina Eriksson