Annons
Annons

4 saker att tänka på när du väljer mindfulnesskurs

Sugen på att lära dig mer om mindfulness? Det kryllar av mindfulnesskurser och det finns en uppsjö av instruktörer. Här guidar psykiatikern Åsa Nilsonne dig i 4 steg vad du kan vara uppmärksam på när du ska välja din kurs.

Redaktionen

6 september, 2020
4 saker att tänka på när du väljer mindfulnesskurs
Dela inlägget

Sugen på att lära dig mer om mindfulness?
Det kryllar av mindfulnesskurser och det finns en uppsjö av instruktörer.
Här guidar psykiatikern Åsa Nilsonne dig i 4 steg vad du kan vara uppmärksam på när du ska välja din kurs.

Det finns mängder av kurser i mindfulness där du kan delta antingen på plats eller via nätet och få hjälp att fokusera, leva med dina tankar och känslor, vara närvarande i nuet och känna mindre stress.

LÄS OCKSÅ: Guide till mindfulness – så kommer du igång!

Åsa Nilsonne, psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi, som är aktuell med boken ”Mindfulness utan flum”, poängterar att mindfulness inte är ett vetenskapligt begrepp utan ett så kallat förvetenskapligt begrepp.
– Det innebär att vem som helst kan leda en kurs i mindfulness – något som gör det ännu viktigare att göra sin research innan man bokar upp sig på första bästa mindfulnesskurs.
Här tipsar Åsa Nilsonne vad du ska hålla utkik efter:

    • Vilka erfarenheter har instruktören? Ta reda på vad kursledaren har för förkunskaper. Har hen egen erfarenhet av meditation? Har hen en formell utbildning och hur ser den utbildningen ut i så fall? Antingen bör ledaren ha en gedigen förankring i meditationsvärlden, eller ha en psykologisk eller psykoterapeutisk bakgrund. Det senare är särskilt viktigt om du är sårbar, exempelvis på grund av svåra upplevelser eller pågående psykiatriska symtom.
    • Prata med någon som redan gått kursen. Ofta kan du ta reda på om kursen är något för dig, genom att prata med personer som redan har gått den. Då kan du snabbt få ett grepp om eventuella styrkor och svagheter som finns i ett visst upplägg.
    • Fundera på vilken kurs som passar dig. Titta på vad kursen erbjuder och om det stämmer överens med vad du vill ha ut av den. Beroende på vem du är och vilka behov du har, så passar olika upplägg olika bra. Vissa kurser är mer asketiska där man stiger upp tidigt, dricker linssoppa och inte talar i onödan, medan andra är mer sociala och interaktiva, och där man ägnar mycket tid att vara tillsammans med andra.
    • Var uppmärksam på eventuella oseriösa inslag. Vissa mindfulnesscoacher framställer sig som världsgurus – redan här finns det skäl att dra öronen åt sig. Oannonserade inslag av sexuell healing och liknande är inte rimliga inslag i en mindfulnesskurs, retreat eller workshop.

Av Tina Harr

Annons
Annons