”Eko-september” är kampanjen som vill öka kunskapen om ekologiska livsmedel och bakom den står fyra samverkande organisationer: Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter.
Under september månad lyfter därför många av matvarukedjorna och servicehandeln fram sitt ekologiska sortiment och har kampanjer i butiker ihop. Bönder bjuder även in till ”Öppen ekogård” och olika sorters festivaler, skördemässor, torghandel och studiebesök erbjuds runt om i landet. Läs mer om hela programmet här!
Mat har stor klimatpåverkan
Ungefär en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser orsakade av människor kommer från jordbruket och framför allt beror det på…
- …den lustgas som bildas när jorden gödslas och tillförs kväve.
- ….den metangas som bildas i magarna på kor och andra idisslande djur.
- …koldioxid som frigörs när mark görs om till jordbruksmark.
Många av utmaningarna med jordbrukets klimatpåverkan finns dock inom både ekologisk och konventionell odling, men det finns flera anledningar att välja eko för klimatet.
Här är 6 goda skäl!
1. Minskar koldioxidutsläpp
Konstgödsel orsakar utsläpp av växthusgaser såväl vid produktion som vid användning. 500 000 ton CO2e – så mycket växthusgaser sparar Sverige in varje år av att ekologiska lantbrukare inte använder importerad konstgödsel.
Ekologisk mat är odlad utan konstgödsel, istället använder sig ekologiska lantbrukare av djurgödsel och växtrester som ger jorden näring på ett naturligare sätt.
2. Balans mellan kött och grönt
Det finns ofta färre djur på ekogårdar, detta för ekologiska lantbrukare jobbar för att skapa ett hållbart kretslopp mellan djur och växter. Djurens gödsel används som naturligare näring till jorden och får spannmål och grönsaker att växa.
3. Koldioxid lagras i marken – inte i luften
Det odlas ofta mycket gräs och baljväxter på ekologiska gårdar, grödor som både blir mat till djuren och näring till jorden – vilket gör att koldioxid från luften lagras i marken.
4. Du slipper många E-nummer
Det tillåts betydligt färre E-nummer i ekologisk mat och dryck än i annan mat. När du väljer eko undviker du alltså många färgämnen, sötningsmedel, smakämnen och konserveringsmedel. Ekomaten får sin smak, konsistens och färg från naturligare
ingredienser.
5. Du skyddar dricksvatten, hav och sjöar
På eko-gårdar odlar man grödor utan naturfrämmande bekämpningsmedel som kan sprida sig till våra vattendrag och vårt dricksvatten.
6. Du hjälper våra bin och humlor
Antalet pollinerande insekter som humlor och bin minskar drastiskt i hela världen. Men på eko-gårdar finns det i genomsnitt en 50 procent större artrikedom av pollinerare. Vilket framför allt beror på att man inte använder de naturfrämmande bekämpningsmedlen.
Källa: Eko-september och kampanjsidan Helt enkelt eko
Av Carolina Eriksson