Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ko på en grön äng vid en sjö i Värmland

Kor i Värmland som denna, i ett fält nära en sjö i Filipstad, är med stor sannolikhet ekologiskt hållna, liksom marken de betar på.

Ack Värmland, du gröna!

Sverige har som mål att andelen ekologisk jordbruksmark ska vara 30 procent år 2030. I topp av alla län i Sverige ligger Värmland som redan idag har nått målet. Det visar en sammanställning av hållbarhetsmärkningen KRAV, som listar de bästa – och sämsta länen – när det kommer till ekologi.

Så mycket som 38 procent av djuren i Värmland var ekologiskt hållna 2019 och 31 procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete. Detta sammantaget gjorde att Värmland kammade hem en förstaplats bland Sveriges 21 län i KRAV:s ekorankning för djurhållning och jordbruksmark.

År 2017 satte Sveriges regering målet att 30 procent av svensk jordbruksmark ska brukas ekologiskt år 2030. Medan EU-kommissionen å sin sida satt upp målet att minst 25 procent ska vara ekologisk 2030. Sverige har alltså högre ambitioner än EU, vilket ju måste applåderas! I samma veva satte Sverige upp målet att 60 procent av all mat som serveras i offentliga kök (som i skolor, på äldreboenden och på sjukhus) ska bestå av ekologiska livsmedel.

LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn

Stor skillnad mellan länen
Men andelen ekologisk djurhållning och ekologiskt jordbruk skiljer sig stort åt mellan länen, det visar ny statistik från Jordbruksverket. Värmland, Gävleborg och Jämtland har alla en andel på över 30 procent för både mark och djur. Kalmar län, Skåne och Blekinge ligger i botten med endast 10 procent, eller mindre.

 

Tackla klimatkrisen ett av målen
Ekologiska metoder inom livsmedelsproduktion innebär bland annat odling utan naturfrämmande, kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-certifieringen har detta som bas i sin bedömning, men går på flera områden längre och ställer tuffare krav, främst inom klimat, djuromsorg och arbetsvillkor för de som producerar varorna. Som till exempel långtgående krav på möjligheten för djur att vistas utomhus.

LÄS OCKSÅ: Robotgräsklipparen ett hot mot biologisk mångfald

På detta sätt kan bönder och konsumenter tillsammans tackla de globala hållbarhetsutmaningarna, som klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av kemikalier i naturen, enligt KRAV

Sveriges län: samlad rankning för ekologisk jordbruksmark och djurhållning

Värmland 1
Gävleborg 2
Jämtland 3
Dalarna 4
Örebro 5
Östergötland 6
Västmanland 7
Västra götaland 8
Södermanland 9
Västernorrland 10
Stockholms län 11
Jönköpings län 12
Uppsala län 13
Gotland 14
Västerbotten  15
Kronoberg 16
Halland 17
Norrbotten 18
Kalmar län 19
Skåne 20
Blekinge 21

Källa: Jordbruksverket och KRAV

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!