Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ekologisk andlighet svenskarnas nya ”religion”

Vi svenskar är kända som ett av världens mest sekulariserade folk som tar avstånd från organiserad religion. Istället för i kyrkan så är det i naturen vi hittar vårt existentiella djup. Ekologisk andlighet är vår nya ”religionstillhörighet”.

David Thurfjell är religionshistoriker och aktuell med boken "Granskogsfolk" (Norstedts).

 

David Thurfjell, är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, som nu i juli ger ut boken ”Granskogsfolk" (Norstedts). Den är skriven inom ramen för ett internationellt forskningsprojekt vid namn "Enchanted Ecologies" och handlar om vår relation till naturen som vi både älskar och försöker dominera eller fjärma oss ifrån. Och frågan som ställs i boken är hur naturen har kommit att bli de sekulariserade svenskarnas nya ”religion och kyrka”.

På vilket sätt ser man detta?
Det är inte så att vi forskat fram att naturen är vår nya religion. Men naturen har en väldigt speciell plats bland sekulära svenskar. I Sverige är vi ju berömda för och har något slags världsrekord i att ta avstånd från organiserad traditionell religion. Det finns en självbild här att religion är något man inte har så mycket att göra med.

Naturen väldigt påtaglig 
Så vart går man då med sina existentiella grubblerier? För det är ju inte så att man inte har något existentiellt djup, en inneboende andlighet eller att man inte kan tänka kring de stora frågorna bara för att man inte är traditionellt religiös, understryker David Thurfjell, som menar att naturens roll då blir väldigt påtaglig och viktig.

LÄS OCKSÅ: Näringsbrist hotar trädens förmåga att binda koldioxid

Vad är det vi gör och upplever i skogen eller i andra platser i naturen, som inte händer någon annanstans?
–De flesta som är ute i skog och natur är det av andra skäl än att tänka på djupa livsfrågor – de är där för att motionera eller göra andra saker. Men ibland kan det i korta ögonblick blixtra till och hända något då naturen "blir något mer" än i vanliga fall. Det blir en fördjupad naturupplevelse kan man säga. Och det sker ofta då man är ensam, eller under speciella perioder i livet då man kanske har det svårt eller står inför olika val. Och ofta då man inte riktigt har planerat att det ska hända, när man till exempel har missat bussen eller är ensam kvar i stugan. Och det är vissa saker som återkommer i de här stunderna som kallas "existentiellt berörande naturupplevelser" som folk berättar om. Som känslan av sammanhang och av att mitt eget liv och mina egna bekymmer sätts i perspektiv. Mina egna problem upplöses för jag är inte allt som finns utan jag är en del av något större. Allt som växer, alla mineraler och alla djur hänger samman, världen är mycket större än mig själv.

Har du sett kopplingar mellan hälsa och välmående och denna "naturreligiositet"?
– Det finns en massa studier som visar att naturen är läkande, att det är välgörande att vara i naturen. Och det gäller framförallt  psykologisk hälsa, då naturen kan vara väldigt välgörande för att hitta copingstrategier när man till exempel fått cancer och försöker stå ut med ångesten som det innebär. Eller för folk som har ADHD eller posttraumatisk stress. Motion och frisk luft spelar förstås in men det finns också teorier om att hälsofördelarna också är kopplade till speciella ämnen som finns i bark, något som heter fytoncider, kemikalier som utsöndras ur träden. Att de skulle vara bra för immunförsvaret.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

Lång förväntan på naturen
Men David Thurfjell understryker att detta rör sig om medicinsk forskning, och hans bok handlar om naturen som kulturell resurs. Hans ingång är att naturen är hälsofrämjande ur placeboskäl, kan man säga det, för att vi förväntar oss det av naturen.

–I Sverige finns sedan länge en otroligt stark förväntan på naturen att vara hälsobringande. När svensk nationalism formulerades runt förra sekelskiftet så kom naturen att spela en väldigt viktig roll i den svenska nationalberättelsen, säger David Thurfjell.

Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.