Ekologisk andlighet svenskarnas nya ”religion”

Vi svenskar är kända som ett av världens mest sekulariserade folk som tar avstånd från organiserad religion. Istället för i kyrkan så är det i naturen vi hittar vårt existentiella djup. Ekologisk andlighet är vår nya ”religionstillhörighet”.

David Thurfjell är religionshistoriker och aktuell med boken "Granskogsfolk" (Norstedts).

 

David Thurfjell, är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, som nu i juli ger ut boken ”Granskogsfolk" (Norstedts). Den är skriven inom ramen för ett internationellt forskningsprojekt vid namn "Enchanted Ecologies" och handlar om vår relation till naturen som vi både älskar och försöker dominera eller fjärma oss ifrån. Och frågan som ställs i boken är hur naturen har kommit att bli de sekulariserade svenskarnas nya ”religion och kyrka”.

På vilket sätt ser man detta?
Det är inte så att vi forskat fram att naturen är vår nya religion. Men naturen har en väldigt speciell plats bland sekulära svenskar. I Sverige är vi ju berömda för och har något slags världsrekord i att ta avstånd från organiserad traditionell religion. Det finns en självbild här att religion är något man inte har så mycket att göra med.

Naturen väldigt påtaglig 
Så vart går man då med sina existentiella grubblerier? För det är ju inte så att man inte har något existentiellt djup, en inneboende andlighet eller att man inte kan tänka kring de stora frågorna bara för att man inte är traditionellt religiös, understryker David Thurfjell, som menar att naturens roll då blir väldigt påtaglig och viktig.

LÄS OCKSÅ: Näringsbrist hotar trädens förmåga att binda koldioxid

Vad är det vi gör och upplever i skogen eller i andra platser i naturen, som inte händer någon annanstans?
–De flesta som är ute i skog och natur är det av andra skäl än att tänka på djupa livsfrågor – de är där för att motionera eller göra andra saker. Men ibland kan det i korta ögonblick blixtra till och hända något då naturen "blir något mer" än i vanliga fall. Det blir en fördjupad naturupplevelse kan man säga. Och det sker ofta då man är ensam, eller under speciella perioder i livet då man kanske har det svårt eller står inför olika val. Och ofta då man inte riktigt har planerat att det ska hända, när man till exempel har missat bussen eller är ensam kvar i stugan. Och det är vissa saker som återkommer i de här stunderna som kallas "existentiellt berörande naturupplevelser" som folk berättar om. Som känslan av sammanhang och av att mitt eget liv och mina egna bekymmer sätts i perspektiv. Mina egna problem upplöses för jag är inte allt som finns utan jag är en del av något större. Allt som växer, alla mineraler och alla djur hänger samman, världen är mycket större än mig själv.

Har du sett kopplingar mellan hälsa och välmående och denna "naturreligiositet"?
– Det finns en massa studier som visar att naturen är läkande, att det är välgörande att vara i naturen. Och det gäller framförallt  psykologisk hälsa, då naturen kan vara väldigt välgörande för att hitta copingstrategier när man till exempel fått cancer och försöker stå ut med ångesten som det innebär. Eller för folk som har ADHD eller posttraumatisk stress. Motion och frisk luft spelar förstås in men det finns också teorier om att hälsofördelarna också är kopplade till speciella ämnen som finns i bark, något som heter fytoncider, kemikalier som utsöndras ur träden. Att de skulle vara bra för immunförsvaret.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

Lång förväntan på naturen
Men David Thurfjell understryker att detta rör sig om medicinsk forskning, och hans bok handlar om naturen som kulturell resurs. Hans ingång är att naturen är hälsofrämjande ur placeboskäl, kan man säga det, för att vi förväntar oss det av naturen.

–I Sverige finns sedan länge en otroligt stark förväntan på naturen att vara hälsobringande. När svensk nationalism formulerades runt förra sekelskiftet så kom naturen att spela en väldigt viktig roll i den svenska nationalberättelsen, säger David Thurfjell.

Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.