Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ekologisk andlighet svenskarnas nya ”religion”

Vi svenskar är kända som ett av världens mest sekulariserade folk som tar avstånd från organiserad religion. Istället för i kyrkan så är det i naturen vi hittar vårt existentiella djup. Ekologisk andlighet är vår nya ”religionstillhörighet”.

David Thurfjell är religionshistoriker och aktuell med boken "Granskogsfolk" (Norstedts).

 

David Thurfjell, är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, som nu i juli ger ut boken ”Granskogsfolk" (Norstedts). Den är skriven inom ramen för ett internationellt forskningsprojekt vid namn "Enchanted Ecologies" och handlar om vår relation till naturen som vi både älskar och försöker dominera eller fjärma oss ifrån. Och frågan som ställs i boken är hur naturen har kommit att bli de sekulariserade svenskarnas nya ”religion och kyrka”.

På vilket sätt ser man detta?
Det är inte så att vi forskat fram att naturen är vår nya religion. Men naturen har en väldigt speciell plats bland sekulära svenskar. I Sverige är vi ju berömda för och har något slags världsrekord i att ta avstånd från organiserad traditionell religion. Det finns en självbild här att religion är något man inte har så mycket att göra med.

Naturen väldigt påtaglig 
Så vart går man då med sina existentiella grubblerier? För det är ju inte så att man inte har något existentiellt djup, en inneboende andlighet eller att man inte kan tänka kring de stora frågorna bara för att man inte är traditionellt religiös, understryker David Thurfjell, som menar att naturens roll då blir väldigt påtaglig och viktig.

LÄS OCKSÅ: Näringsbrist hotar trädens förmåga att binda koldioxid

Vad är det vi gör och upplever i skogen eller i andra platser i naturen, som inte händer någon annanstans?
–De flesta som är ute i skog och natur är det av andra skäl än att tänka på djupa livsfrågor – de är där för att motionera eller göra andra saker. Men ibland kan det i korta ögonblick blixtra till och hända något då naturen "blir något mer" än i vanliga fall. Det blir en fördjupad naturupplevelse kan man säga. Och det sker ofta då man är ensam, eller under speciella perioder i livet då man kanske har det svårt eller står inför olika val. Och ofta då man inte riktigt har planerat att det ska hända, när man till exempel har missat bussen eller är ensam kvar i stugan. Och det är vissa saker som återkommer i de här stunderna som kallas "existentiellt berörande naturupplevelser" som folk berättar om. Som känslan av sammanhang och av att mitt eget liv och mina egna bekymmer sätts i perspektiv. Mina egna problem upplöses för jag är inte allt som finns utan jag är en del av något större. Allt som växer, alla mineraler och alla djur hänger samman, världen är mycket större än mig själv.

Har du sett kopplingar mellan hälsa och välmående och denna "naturreligiositet"?
– Det finns en massa studier som visar att naturen är läkande, att det är välgörande att vara i naturen. Och det gäller framförallt  psykologisk hälsa, då naturen kan vara väldigt välgörande för att hitta copingstrategier när man till exempel fått cancer och försöker stå ut med ångesten som det innebär. Eller för folk som har ADHD eller posttraumatisk stress. Motion och frisk luft spelar förstås in men det finns också teorier om att hälsofördelarna också är kopplade till speciella ämnen som finns i bark, något som heter fytoncider, kemikalier som utsöndras ur träden. Att de skulle vara bra för immunförsvaret.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

Lång förväntan på naturen
Men David Thurfjell understryker att detta rör sig om medicinsk forskning, och hans bok handlar om naturen som kulturell resurs. Hans ingång är att naturen är hälsofrämjande ur placeboskäl, kan man säga det, för att vi förväntar oss det av naturen.

–I Sverige finns sedan länge en otroligt stark förväntan på naturen att vara hälsobringande. När svensk nationalism formulerades runt förra sekelskiftet så kom naturen att spela en väldigt viktig roll i den svenska nationalberättelsen, säger David Thurfjell.

Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.