Annons

4 tips för att skydda sin katt på vintern

Om din katt vill vara utomhus när det är kallt så är det bra att tänka på några saker, för att undvika att den förfryser sig. Här är fyra råd för att skydda sin katt på vintern och hålla den varm, torr och frisk!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
17 januari, 2025
Grå långhårig katt i snön i skog på vintern

Du som har en katt som under sommarhalvåret går ut och sedan knappt syns till under hela dagen, känner kanske inte igen samma katt när vintern och kylan kommer. Kanske är den inte alls intresserad av att gå ut, eller vill bara vara ute kortare stunder. Eller så hör den till de katter som älskar att vara ute och leka i snön, även när det är minusgrader.

Det går bra att släppa ut din katt även när det är minusgrader och snö ute, men som ägare är det bra att ha lite extra koll på och omsorg om katten under vintern. Här tipsar vi om fyra saker att tänka på för att inte riskera att din katt förfryser sig!

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

4 tips för att skydda sin katt på vintern!

  • Släpp bara ut din katt under tider på dagen då den kan komma in när den vill och behöver. Är du inte själv hemma kan en kattlucka vara ett alternativ, som gör att katten själv kan komma in i sitt hem. Eller en annan person som kan agera kattvakt förstås.
  • Katter behöver kunna upprätthålla sin värmebalans utan problem när de är utomhus. Kanske kan du ordna en liggplats som är skyddad från vind och nederbörd, där din katt kan värma sig i väntan på att få komma in igen. Jordbruksverket ställer vissa krav på den som har katter som vistas utomhus, till exempel på att denna typ av skydd bör finnas på vintern.
  • Välj den skyddade liggplatsen noggrant. Den ska vara ovanför markplan och inte vara fuktig eller dragig. Om det går att isolera platsen med frigolit eller halm är det en bra idé.
  • Tänk också på att katter som är ute i kalla temperaturer behöver ett mer energirikt foder.

LÄS OCKSÅ: Kattägare lämnar hellre sin allergiske partner än katten

Om din katt har förfrusit sig

Om din katt inte har kunnat komma in och värma sig då och då kan den i värsta fall förfrysa öron, trampdynor, svanstipp och tår. Misstänker du att din katt har förfrusit sig ska du inte gnugga den kroppsdel som verkar frusen. Prio ett är att låta katten värma upp sig inomhus, kanske under en filt. Däremot ska man inte försöka påskynda ”upptiningen” ännu mer genom att använda sig av varma föremål. Och verkar kattens allmäntillstånd påverkat är det bäst att kontakta veterinär.

Annons

Källa: Agria

Annons