En tysk studie publicerad i ”the American Psychological Association” visar att vi som äldre kan må både bättre och bli friskare – enbart genom att känna oss yngre! Studien i fråga följde under tre års tid över 5000 tyskar över 40 år och deras inställning till stress samt hälsa och välbefinnande över lag. Deltagare som upplevde mer stress i sina liv fick en brantare försämring av sin funktionella hälsa under de tre åren, och försämringen ökade med högre ”verklig” ålder. Men det visade sig att en självupplevd yngre ålder gav en slags skyddande effekt gentemot stress.
Upplevd ålder viktigare än verklig ålder
Forskarna såg en svagare länk mellan stress och (o)hälsa bland de som kände sig yngre än de egentligen var, även med stigande kronologisk ålder. Att känna sig yngre fungerade alltså som ett slags skydd mot stress – och i förlängningen därmed även till att bibehålla en god hälsa med åldern. Och samlade empiriska bevis visar att en självupplevd yngre ålder medför flera fördelar, som:
- Bättre välmående
- Förbättrad kognitiv förmåga och hjärnfunktion
- Bättre fysisk hälsa
Stress skadligt för vårt känsloliv
Men vad innebär det egentligen att ”känna sig yngre”? Det handlar i stort sett om att ha förmåga och energi till lekfullhet, emotionell flexibilitet och kreativitet. Men konstant stress har en skadlig effekt på vårt känsloliv. Åratal av kronisk stress, trauma, ångest eller oro urholkar vår förmåga till förundran, till kreativitet och till äventyrlighet.
Studiens författare menar därför att verktyg för att hjälpa äldre människor att känna sig yngre kommer att minska de skadliga effekterna av stress och öka den övergripande hälsan hos äldre. Vilka dessa åtgärder skulle vara kräver dock fler studier.
En bra start enligt forskarna är att börja varje dag med att fråga dig själv hur gammal du känner dig. Här nedanför följer några knep till.
5 knep som får dig att känna dig yngre!
- Skratta! Minst en gång per dag.
- Lär dig något nytt! Eller fortsätt att utvecklas inom en hobby du redan har.
- Upptäck nya saker. Var nyfiken och ställ frågor om etablerade sanningar.
- Var lekfull! För in olika former av spel, tävlingar, sporter eller andra sociala sammanhang i din vecka.
- Var spontan och sök upp äventyr i någon form.
Källa: Healthline och studien ”Feeling Younger as a Stress Buffer: Subjective Age Moderates the Effect of Perceived Stress on Change in Functional Health”
Av Carolina Eriksson