Med ökad ålder är det vanligt att få torrare ögon, nedsatt synskärpa, hörsel och ibland smak. Att tillföra rätt näring kan motverka försämringar.
Ögonen består av ömtåliga vävnader som är känsliga för skador från fria radikaler och ljus. Forskning har visat att fettsyror och antioxidanter kan motverka oxidationsskador på ögonen. Att få en åldersrelaterad försämring av gula fläcken är den vanligaste orsaken till synnedsättning utöver brytningsfel hos personer över 50 år.
Bland personer som är 75 år eller äldre har var femte förändringar i gula fläcken. Årligen opereras cirka 80 000 personer i Sverige mot grå starr. Även yngre personer kan drabbas, och då på grund av att ögat utsätts för starkt UV-ljus eller att man behandlats med vissa läkemedel. Alkohol, rökning och solljus ökar riskerna att få problem med ögonen.
Blåbär
Det finns studier som visat att blåbär är bra för nervcellerna både i hjärnan och i ögat. Bären innehåller några av våra mest kraftfulla antioxidanter.
Lutein
Är ett ämne som finns i gula fläcken, och som inte kan tillverkas av kroppen utan måste tillföras via kosten. Halten lutein kan minska i gula fläcken med åldern, vilket kan påverka synförmågan. Lutein finns i bland annat broccoli, grönkål, spenat och majs.
LÄS OCKSÅ: Lutein kan ge synskärpan tillbaka
Quercetin
En flavonoid som bland annat främjar kroppens insulinproduktion och hämmar det enzym som lagrar upp sockerarter. Genom intag av quercetin kan god synhälsa stödjas. Quercetin finns till exempel i äpplen och lök.
Rutin
En antioxidant som finns naturligt i bland annat eukalyptusblad och bovete. Rutin hjälper till att hålla ögonen friska och är bra vid till exempel blödningar i ögat, men också för att motverka blåmärken och åderbråck.
Torra ögon?
Torra och känsliga slemhinnor är ett vanligt problem som förutom att orsaka obehag även ofta leder till ökad mottaglighet för infektioner från virus, bakterier och svamp. Omega-7 är en fettsyra som vi själva producerar i kroppen men produktionen minskar med åldern. Brist på omega-7 kan leda till torr hud och/eller problem med torra, sköra och ömtåliga slemhinnor i ögon, mun och underliv .
LÄS OCKSÅ: Så vet du att du har zinkbrist
Håll igång hörseln
Ålder är den vanligaste anledningen till hörselnedsättning. När vi åldras försämras hörseln gradvis och det beror på att vi utsätts för ett dagliga slitaget på hörselsystemet. När hörseln försämras får man ofta problem med att höra svaga röster och högfrekventa ljud. Ofta blir problemen värre när det är mycket bakgrundsljud. Ett intag av bland annat niacin, magnesium och kalium kan öka blodcirkulationen och därmed bidra till mindre slitage av hörseln.
Zink för smaken
En tillräcklig mängd zink i kroppen är bra för att smaken ska fungera normalt, och en zinkbrist kan försämra detta. Mejeriprodukter, nötter, vetekli och fullkornsris är rika på zink.
Av Inger Palm