Annons

7 tips för att rädda maten i rötmånadstider

Varma sommardagar är det extra viktigt att hantera maten korrekt. Förvara den kyligt och ha bra hygien – annars kan en snabb bakterietillväxt ske och du riskerar att bli magsjuk. Här är några viktiga saker att tänka på i rötmånadstider.

Redaktionen

24 juli, 2023
7 tips för att rädda maten i rötmånadstider
Dela inlägget

Varma sommardagar är det extra viktigt att hantera maten korrekt. Förvara den kyligt och ha bra hygien – annars kan en snabb bakterietillväxt ske och du riskerar att bli magsjuk. Här är några viktiga saker att tänka på i rötmånadstider.

Rötmånad är ett begrepp i Bondepraktiken som infaller i slutet av fruntimmersveckan, från den 22-23 juli fram till den 23-24 augusti. Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten bidrar till snabbare bakterie- och mögeltillväxt, vilket gör maten otjänlig.

Det är egentligen vädret som avgör om det är rötmånad för maten eller inte.

LÄS OCKSÅ: Bekämpa sommarförkylningen – och stärk ditt immunförsvar

Så klarar du maten i rötmånadstider

1. Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
2.Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
3. Håll kall mat kall och varm mat varm.
4. Var noga med hygienen och använd rena redskap. Håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
5. Byt köksredskap och använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
6. Ha rätt temperatur i kylskåpet. Fyra plusgrader brukar vara lagom.
7. Låt inte maten stå framme i värmen.
8. Lita på din smak och doft, då upptäcker du dålig mat och slänger inte heller bort bra mat i onödan.

Annons

Av Inger Palm

Annons