sa_haller-du_maten_fraschkvinna håller för näsan

Sex tips som håller maten fräsch i värmen

Vi börjar närma oss den tid då rötmånaden vanligvis infaller, det vill säga slutet av juli. Den brukar sedan hålla i sig i ungefär en månad men i år när värmen kom redan i maj har  många kankse redan märkt att maten inte håller sig lika bra som den brukar.

Det är värme och fukt tillsammans som gör att maten håller sämre, bakterier och mögel frodas och det ställer högre krav på hur vi handskas med livsmedel. Vi beter oss även annorlunda och om maten lämnas framme i timmar säger det sig själv att den inte håller så bra något som kan resultera i magsjuka. Men det går förstås att undvika bara vi tänker oss för lite extra.

Några tips för att få maten att hålla bra öven i rötmånadstider är att:

1. Håll maten sval på vägen hem
Ta med en kylväska när du åker och handlar och vet att du ska vara borta länge, handla också kyl och frysvarorna sist.

2. Ta hand om kylvarorna så fort som möjligt och sätt in dem i kyl och frys. Kylvaror ska helst inte stå framme, max två timmar men gärna ännu fortare. Ta hand om kött och fisk först.

 

3. Tina maten i kylen
Lägg in sden frysta maten i kylskåpet och låt dem tina långsamt. Då utsättas den inte för plötsliga temperaturskillnader och är skyddad från insekter.

LÄS OCKSÅ; Så gör du för att spara på vattnet

4. Justera temperaturen i kylen
Temperaturen i kylen bör helst ligga någonstans mellan 0° and 5°. Öppna dörren så sällan som möjligt och ha inte för mycket i kylskåpet.

LÄS OCKSÅ; Äta kyckling eller inte i sommar?

5. Packa smart
Packa mat och dryck i separata kylväskor och håll dem stängda till det är dags att äta, det ökar chanserna att maten håller sig kall och fräsch. En fullpackad kylväska håller kylan längre, så fyll på med isklampar eller frukt, du också stoppa ned frysta vattenflaskor.

LÄS OCKSÅ: Nationellt program för minskat matsvinn

6. Våtservetter och handsprit
På icknick och resa är det bra att tänka på att ha ed sig våtservetter eller handsprit för att udnerlätta. att hålla god handhygien.

Av redaktionen

Källa: SVT och Allers

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.