Annons

Adjöss löss – så blir du lusfri

Lystring alla med skol- och förskolebarn. Lössens stora högtid är här: terminstarten för skola och förskola. Men lugn och fin – så här enkelt blir du lusfri.

Redaktionen

4 september, 2014
Adjöss löss – så blir du lusfri
Dela inlägget

Lystring alla med skol- och förskolebarn. Lössens stora högtid är här: terminstarten för skola och förskola. Men lugn och fin – så här enkelt blir du lusfri.

Varmt väder, trånga klassrum och många barn som samlas. Terminstarten efter sommaren är lössens stora högtid. Här är lilla lusskolan för dig som är nybörjare.

Så upptäcker du om du har löss
Det är ofta först när det börjar klia som man upptäcker att man fått löss. Det är lössens bett som kliar och irriterar vid denna tidpunkt har de oftast redan hunnit föröka sig, lägga sina ägg och spridits vidare.
En del, särskilt vuxna, kan ha löss utan att det kliar. Ett tecken då kan vara ett svart puder på kragen eller kudden. Det är lusens avföring eller dess ömsade skinn.

Bli av med lössen
För att upptäcka hur mycket löss och ägg du eller dina familjemedlemmar har måste du kamma igenom håret noggrant med en tät luskam. Då är det också lättare att ta ställning till vilken behandlingsmetod ni vill använda.

Amelie Lagerström närbild
Amelie Lagerström hyllar luskammen: ”Lite dyrare men värd sitt pris. Haleluja och adjö lusisar”, säger hon.

Lösningen: smarta kammen
Det finns en luskam som är helt överlägsen, menar de erfarna, och som sedan några år tillbaka tagit lus-Sverige med storm. Googlar man på kammen Nit Free får man läsa idel lyriska tillrop. Det de flesta verkar tycka är att kammen är unik med att få med både löss och ägg.
En av de nöjda användarna är Amelie Lagerstström, 35-årig taltolk från Stockholm och mamma till två barn:

Annons

”Helt annan konstruktion än andra kammar”
– Till alla som kammar efter de små otäcka lössen: köp luskammen Nit Free på hälsokostaffären. Trodde väl aldrig att jag skulle känna mig så otroligt lycklig över en luskam, säger hon till Kurera.se.
Hon fortsätter:
– Den har en helt annan konstruktion än alla andra kammar. Vi har två killar med inte så jättelångt hår men den funkar på långt hår också. Den är ju mycket tätare än de andra kammarna, men funkar om du har balsam i håret. Framför allt får den med sig både äggen och lössen, det funkar inte med vanliga kammar. Den glider igenom håret och kammar verkligen igenom hårbotten.
– Den är lite dyrare men värd sitt pris. Halleluja och adjö lusisar.

Effektiva avlusningsmedel
Hittar man löss i håret på sitt barn räcker det dock oftast inte med en kam. I dag finns det flera effektiva lusmedel som också är lättare att använda än de som fanns för tio år sedan. I stället för att förgifta lössen dränker man in dem i silikon och såväl ägg som löss dör mer eller mindre av syrebrist. Behandlingen tar inte mer än tio till femton minuter, skriver tidningen Testfakta.
– Tidigare hade vi problem med att lössen blivit resistenta, men det har vi sluppit med de nya preparaten. Nackdelen är att de är ganska dyra. Förhoppningsvis kan vi se en prispress om fler preparat når marknaden, säger parasitologen Johan Lindh till tidningen.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Så slipper du lössen

  • Kamma barnens hår en gång i veckan från skolstarten och sex veckor framåt. Använd gärna en luskam.
  • Hittar du löss – behandla med lusmedel minst två gånger med en veckas mellanrum. Då minskar risken att återsmittas.
  • Anmäl alltid löss till skolan och berätta för alla i din omgivning.

Professionell avlusning
I USA finns ett antal företag som erbjuder professionell avlusningshjälp. Tidigare i år lanserade företaget Lusfri den första tjänsten i Sverige. Än så länge finns man bara i Stockholm. Priser: undersökning: 150 kronor, avlusning: 630 kronor i timmen (inkluderar undersökningen). Behandlingen tar mellan en och två timmar.

Avlusningsdagarna – årlig kampanj
Den 12-14 september är det dags för ”Avlusningsdagarna” , en kampanj som återkommit vid terminstarten två gånger per år sedan 2006 och som innebär att skolsköterskor delar ut informationsmaterial om huvudlöss och kamning, skolor och förskolor sätter upp affischer och uppmanar föräldrar att luskamma sina barn.

Så ser lössen ut
Lössen är små, ungefär 2-3 millimeter och oftast grågula. Ibland kan de se ut att ha samma färg som håret, eller vara röda om de nyss sugit blod. Lössen sitter ofta vid hårbotten där de lägger ägg, särskilt bakom öronen eller vid nacken. Lössen använder gripklor för att hålla sig fast i hårstråna, och biter igenom huden vid hårbotten för att komma åt blod från hårrötterna.
Har du bara lusägg på hårstråna behöver det inte betyda att du kommer att få huvudlöss – äggen kan vara kläckta eller döda. Glöm inte att kamma igenom håret på alla i familjen – lössen kan sprida sig snabbt.

Källor: Avlusningsdagarna.se och Testfakta.se

Annons