Våren och sommaren är en härlig tid – men för den med pollenallergi är säsongen inte bara guldkantad.
Nysningar, rinnsnuva, nästäppa och kliande ögon plågar var femte svensk när pollen yr i luften.
Här får du veta mer om allergin och hur du kan minska allergibesvären naturligt och biverkningsfritt.
Allergi orsakad av pollen från olika växter är den vanligaste formen av allergi i Sverige och kallas också för hösnuva. Pollenallergi förekommer huvudsakligen i tre perioder under året, när lövträden (främst al, hassel och björk) blommar på våren, när gräset blommar under sommaren och när gråbo går i blom på sensommaren. När man får allergiska besvär är det immunförsvaret som reagerar på att pollen kommer i kontakt med slemhinnorna i bland annat öga, näsa och luftvägar. Immunförsvaret startar då en inflammatorisk reaktion för att för bli av med vad det uppfattar som ett hot. I den reaktionen frisätts bland annat histamin som ger upphov till typiska allergisymptom som nysningar, klåda i ögon och näsa samt rinnsnuva. Därefter tilltar inflammationen i vävnaden som också svullnar, därav uppstår till exempel nästäppa.
► Läs också: Naturliga behandlingsmetoder vid pollenallergi
Var femte svensk är drabbad
Sveriges vanligaste allergi, pollenallergi, drabbar 20 procent av Sveriges befolkning. Första tecken på allergi visar sig generellt under de tidiga skolåren eller tonåren. Det finns en ärftlighet för pollenallergi men allergin kan uppstå även där ärftlighet inte förekommer. Besvären blir vanligen lindrigare med åren och i medelåldern är de vanligen mycket lindriga.
Pollenallergi ger oftast besvär i ögon, näsa och luftvägar. Vanliga symptom är nysningar, rinnsnuva och nästäppa. De flesta får också besvär med röda, kliande och rinnande ögon. Det är heller inte ovanligt att man känner sig trött och får huvudvärk när allergin sätter in. Hur stora besvär man får beror på hur känslig man är och hur mycket pollen det finns i luften. Pollenhalten tenderar att öka då temperaturen och lufttrycket stiger och minska när det regnar.
► Läs också: Pollensäkra ditt hem
Kan ge astmabesvär
Är man allergisk mot pollen är det inte heller ovanligt att man får besvär med luftvägarna i form av andningssvårigheter, pipljud när man andas och rethosta. Dessa symptom är tydliga tecken på astmabesvär vilket drabbar 33 procent av alla pollenallergiker under pollensäsongen. Besvären tenderar också att förvärras vid ansträngning. För att undvika kraftiga astmaanfall bör man vara uppmärksam på dessa symptom och uppsöka en läkare för att få en medicinsk bedömning.
Astma är en inflammatorisk sjukdom och när man har astma är kroppen påverkad av en ständigt pågående inflammation i luftvägarna. Inflammationen påverkas pollen. Vid pollenallergi där nästäppa är ett symptom tenderar man att andas mer genom munnen vilket leder till en större påfrestning för luftvägarna då mer pollen andas in. Slemproduktionen ökar då i luftrören vars muskler dras ihop vilket leder till att lungorna blir irriterade och svullnar upp. Detta orsakar tillslut andningssvårigheter.
► Läs också: Så fick Agneta lindrigare astma
Vanligt med korsallergier
Personer med allergi mot björkpollen, gräspollen och gråbopollen har också många gånger besvär vid intag av vissa födoämnen. Av de med allergi mot björkpollen visar 67 procent även symptom på korsallergi. Symptomen uppstår till följd av att vissa pollenallergener är besläktade med och strukturellt lika vissa födoämnesallergener och att immunförsvaret därför får svårt att särskilja dessa allergener.
► Läs också: Maten du som pollenallergiker bör undvika
Så behandlar du pollenallergin
Behandling mot pollenallergi syftar till att minska effekten av histaminet som frisätts och att minska den inflammation som uppstår. Detta görs vanligen med hjälp av antihistaminer och antiinflammatoriska ämnen. Båda finns det gott om i naturen.
Naturlig hjälp vid pollenallergi:
Lyprinol
Näringstillskott med innehåll från den grönläppade musslan. Musseloljan har en antiinflammatorisk verkan och fungerar välgörande för luftvägar och andningsorgan. Den har en hög andel av fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter.
Probiotika
Forskare vid universitet Vanderbilt har tittat på 23 studier där sammanlagt drygt 1 900 personer har deltagit och sett att personer som ätit livsmedel och tillskott med probiotika har betydligt mindre allergiska symptom jämfört med personer som fått placebo. Forskning visar att tillskott av probiotika under graviditet och amning för mammor som är allergiska minskar risken för att barnet ska drabbas av allergi.
Pollenzym
Näringstillskott som stöttar immunsystemet med fokus på bihålorna. Innehåller bland annat quercetin, en antioxidant som enligt studier visar på minskade besvär vid allergi och förkylningar. Quercetin fungerar som en antihistamin och kan bidra till att stabilisera de celler som frisätter histamin i kroppen och därmed ha en antiinflammatorisk effekt. Innehåller även ingefära som upprätt-håller optimal funktion i de övre luftvägarna och skyddar luftvägarnas slemhinnor.
Pyknogenol
Ett multifunktionellt näringstillskott som stödjer kroppens immunsystem och är fullproppat med nyttiga antioxidanter som utvinns ur barken från furuträdet Pinus maritima. Pyknogenol har en naturlig antihistamineffekt och motverkar därmed hösnuva och allergianfall.
Allmyn
Örttillskott innehållandes Perilla som sägs motverka rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda. Perilla används traditionellt i fjärran östern och det finns bred dokumentation på örten som allergidämpare. Bland annat stödjer den produktion av cytokiner och specifika antikroppar. Perilla innehåller flavonoider som luteolin och koffeinsyra, glucosider, vitaminer, spårämnen och rosmarinsyra.
Nasaleze
En nässpray med finkornigt cellulosapulver. När det sprayas i näsan bildas en gelé som förstärker näsans naturliga skyddsbarriär mot pollen och fungerar som ett extra filter som gör att det du reagerar emot inte når slemhinnan. Studier visar att allergisymptom lindras och inflammation minskar. Nasaleze kan användas även av gravida, ammande och barn.
Av Johanna Gustafsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!