Annons

Allt på en plåt med hasselbackspotatis, kål och äpple

Vad är härligare och smidigare än klassisk plåtmat, alltså när allt lagas av sig själv på en och samma ugnsplåt? I denna höstiga variant möts mättande pumpa, kål, hasselbackspotatis, linser och äpple med smakrik getost!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 september, 2022
Allt på en plåt med hasselbackspotatis, kål och äpple

Vad är härligare och smidigare än klassisk plåtmat, alltså när allt lagas av sig själv på en och samma ugnsplåt? I denna höstiga variant möts mättande pumpa, kål, hasselbackspotatis, linser och äpple med smakrik getost!

Receptet är hämtat ur boken ”Vegomat” av Madeleine Landley, kvinnan bakom populära matbloggen ”Landleys kök”.

Boken Vegomat

LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

 

Annons

Ingredienser

4 personer
8 små fasta avlånga potatisar (ca 700 g)
rapsolja + smör
Salt
300 g pumpa, skalad och urkärnad
2 röda svenska äpplen
200 g vitkål
2 msk ströbröd
Svartpeppar
1 lagerblad
1 dl torkade puylinser
100–125 g färsk getost utan skal
Färsk timjan
Sås:
2 dl crème fraiche
2 tsk persillade
Svartpeppar

LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor ovanifrån, men inte helt igenom – den ska hålla ihop i botten.
Ringla lite olja på en ugnsplåt, lägg potatisarna på plåten och pensla dem på ovansidan med smält smör. Salta och ställ in plåten i ugnen 20 minuter.
Skala och kärna ur pumpan. Skär den till lagom munsbitar.
Kärna ur äpplena. Skär äpple och vitkål till ganska stora bitar – separera inte vitkålsbladen utan låt dem sitta ihop.
Fördela pumpa, äpple och vitkålsbitarna på plåten. Ringla olja över allt och strö över ströbröd på potatisarna. Salta och peppra ett varv.
Ställ in plåten i ytterligare 25 minuter.
Koka upp vatten med salt och lagerblad i en kastrull. Lägg i linserna, dra ner värmen och låt linserna sjuda under lock i 15 minuter. Slå av vattnet.
Ta ut plåten, lägg på linser och smula över getosten. Ställ in i ytterligare 10 minuter. Ta ut plåten och lägg på kvistar av färsk timjan.
Blanda ingredienserna till såsen i en skål och servera den till plåtmaten.

LÄS OCKSÅ: Höstmysig kantarellpytt med grönkål och hasselnötter

Av Carolina Eriksson

Annons

Annons