Annons
Annons

Tröstsoppa för tunga dagar

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 februari, 2021
Tröstsoppa för tunga dagar

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

”Detta är i grunden en klassisk tomat- och linssoppa, med krispig morot och selleri som ger djup och textur. Och så pasta förstås! Här i formen av risoni. En soppa för de dagar då förkylningen ligger och lurar runt hörnet.”, skriver Agnes Gällhagen som ligger bakom detta härligt trösterika recept, fullt av antioxidanter, vitaminer och värmande omtanke. Bild och recept kommer från Agnes bok ”Comfort food” (Norstedts) som är fullt av recept som värmer både hjärta och mage under kalla eller tunga dagar.

Ingredienser

4-6 portioner

1 dl torkade röda linser
1 gul lök
2 morötter
2 stjälkar selleri
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
en nypa chiliflakes
2 tsk malen spiskummin
2 burkar plommontomater (à 400 g)
ca 2 burkar vatten
1 dl havrefraiche
1 rågad msk råsocker
1 msk vit balsamvinäger
1/2 msk torkad timjan
1/2 msk torkad oregano
1 1⁄2 dl risoni
1/2 citron, saften
salt och
nymalen svartpeppar
Till servering:
havrefraiche
hackad persilja

Gör så här

Koka upp vatten i en liten kastrull. Skölj linserna ordentligt i en finmaskig sil och häll dem i det kokande vattnet. Låt puttra i 10 minuter. Häll bort kokvattnet och ställ åt sidan.

Hacka lök, morötter och selleri i små bitar. Finhacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och sänk värmen till medel. Fräs lök, morot och selleri under omrörning i ca 5 minuter eller tills löken är glansig och grönsakerna mjuknat lätt. Ha i vitlök, chiliflakes, spiskummin och rikligt med salt och fräs i ytterligare 1–2 minuter på låg värme under omrörning.

Tillsätt tomater, vatten, havrefraiche, råsocker, vinäger, örter och peppar och låt koka upp. Ha i linserna och sänk värmen till medel. Låt puttra i 20 minuter eller längre om du har tid.

Koka under tiden risonin enligt anvisningarna på förpackningen.

Tillsätt risoni och citronsaft när soppan puttrat färdigt.
Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick havrefraiche och persilja.

Tips! Servera gärna soppan med stekta halloumikuber för extra comfort food-vibbar.

LÄS OCKSÅ: Rawfood-sallad med krämig cashewsås

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons