Annons
Annons

Morots- och linssoppa med ingefära och chili

Den här färgstarka soppan är full av härliga smaker och viktiga näringsämnen– och är signerad Sveriges mästerkock 2020: Sofia Henriksson!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
12 juni, 2020
Morots- och linssoppa med ingefära och chili

Den här färgstarka soppan är full av härliga smaker och viktiga näringsämnen– och är signerad Sveriges mästerkock 2020: Sofia Henriksson.

Receptet kommer från boken ”Always hungry” av Sofia Henriksson. En snabb, billig och ljuvligt god vegetarisk soppa.

 

Ingredienser
4 portioner
2 morötter
1 stor potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 röd chili
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk torkad timjan
2 dl torkade röda linser
vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 tsk gurkmeja
1 citron, pressad
salt och svartpeppar

LÄS OCKSÅ: Tre smakrika röror

Gör så här
Skala och skär morötter, potatis och lök i större bitar. Finhacka vitlök, ingefära och chili.
Fräs lök och vitlök i smör och olja i en kastrull på låg värme så att de blir mjuka men utan att ta färg.
Häll i resterande grönsaker, timjan och linser. Fräs i ytterligare fem minuter.
Häll på vatten så att allting precis täcks och lägg ner buljongtärningar. Koka tills potatisen och moroten är mjuka.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och gurkmeja samt pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar.

LÄS OCKSÅ: Fyra recept för sköldkörteln

Tips! ”Det bästa med den här soppan är att du kan slänga ner lite vad du har i kylskåpet. Andra grönsaker, kokosmjölk, eller varför inte toppa med lite fetaostkräm och nötter?”, skriver Sofia Henriksson.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons