Allt fler kvinnor upplever problem med att amma, visar en ny Sifo-undersökning.
Många mammor uppger att de tycker stödet från sjukvården är bristfälligt, särskilt om amningen har varit problematisk. Drygt hälften upplever bristande information om amning inför förlossningen och 20 procent är missnöjda med det stöd man har fått efter förlossningen.
– Det är otroligt viktigt att utbildad vårdpersonal ger det stöd som efterfrågas, säger Anette Ekström, barnmorska och professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde.
En färsk Sifo-undersökning visar att allt fler mammor upplever svårigheter med amningen. Sex av tio uppger att man någon gång haft problem, vilket är en ökning på sju procent jämfört med 2015.
► Läs också: Amning minskar risken för fetma
Upplever bristande stöd från sjukvården
Samtidigt visar undersökningen att många ammande mammor inte är nöjda med stödet från sjukvården. Hälften önskar att sjukvården givit dem mer information om amning inför förlossningen och drygt 1 av 5 är direkt missnöjda med den hjälp man har fått efter förlossningen. Bland de som upplevt osäkerhet med amningen är så många som 1 av 3 missnöjda med sjukvårdens stöd.
Professorn: ”Viktigt att utbildad vårdpersonal ger det stöd som efterfrågas”
Anette Ekström är barnmorska och professor i omvårdnad samt forskningsgruppsledare vid Institutionen för hälsa och lärande vid Högskolan i Skövde:
– Amning kan vara avgörande för barnets välmående och framtida hälsa. Men vi ser att allt fler nyblivna mammor upplever svårigheter med amningen och därför är det otroligt viktigt att utbildad vårdpersonal ger det stöd som efterfrågas, säger hon i ett uttalande.
► Läs också: Ammar du? Då behöver du troligen mer D-vitamin
Önskar personlig rådgivning
Majoriteten önskar ta del av rådgivning genom personliga besök. Drygt två av tre vill helst ha rådgivning via besök på BVC och fler än hälften vill ha det genom möten på sjukhuset. Endast sju procent av de tillfrågade kvinnorna önskar ta del av rådgivningen digitalt, genom exempelvis videosamtal.
Många oroar sig för amningen
I studien framgår också att drygt en av fem kvinnor har känt sig tveksamma inför att amma. De största faktorerna till oro är man tidigare upplevt problem (42 procent), att man inte tror att mjölken ska räcka till (41 procent), att det är svårt att få till en fungerande amning (38 procent) samt att man upplever oro kring att amma i offentliga sammanhang (27 procent).
► Läs också: Amningste med fänkål i blåsväder – här får du veta varför
8 av 10 använder bröstpump som komplement
Undersökningen visar även att allt fler använder bröstpump som komplement till amningen. Nära åtta av tio gör detta, en ökning på sju procent jämfört med 2015. Den vanligaste orsaken är att kunna dela matningen med någon närstående (46 procent) samt för att öka eller upprätthålla mjölkproduktionen.
Majoriteten av mammorna (51 procent) använder bröstpump på eget initiativ – endast en tredjedel fick rekommendationen av barnmorska eller sjuksköterska på BB att använda en bröstpump.
► Läs också: Långtidsstudie: Flera miljögifter i bröstmjölk minskar – men andra ökar
Om undersökningen
På uppdrag av Philips har TNS Sifo intervjuat 500 ammande kvinnor i Sverige kring deras erfarenhet av amning. Kvinnorna var i åldern 20-45 år och med barn under 3 år. Undersökningen genomfördes mellan den 27 februari och den 13 mars 2017.
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Siffror från undersökningen:
• 19 % uppger att de är missnöjda med stödet från sjukvården gällande amning
• 20 % uppger de känner sig tveksamma till att amma
• 58 % uppger att de någon gång upplevt problem med att amma
• 53 % uppger att de någon gång har haft mjölkstockning
• 5 % uppger att de inte ammar sina barn
• 60 % uppger att de övervägt att donera bröstmjölk
• 4 % uppger att de har donerat bröstmjölk