Ny statistik visar att svenskarna i genomsnitt slänger motsvarande en månadskostnad mat varje år. Ändå säger de flesta att de inte slänger särskilt mycket mat. Istället är matsvinnet ett problem för andra, för samhället i stort och för världen. Bäst koll på att de slänger mat har småbarnsfamiljerna.
Det visar en ny undersökning om konsumenternas kunskap, attityder och beteende kopplat till matsvinn som Livsmedelsverket presenterar idag.
– Eftersom få tycker att de slänger mat kan vi anta att det inte är så intressant att förändra sitt beteende. Men det faktum att det går att spara en månads matbudget genom att slänga mindre borde sporra fler. En tvåbarnsfamilj kan tjäna mellan 3000 och 6000 kronor om året på att äta upp maten istället för att slänga den, säger Ingela Dahlin, projektledare på Livsmedelsverket.
”Krävs inte mycket”
Många av de åtgärder som Livsmedelsverket föreslår för att minska matsvinnet, till exempel att planera matinköpen bättre, upplevs som enkla av de som svarat i undersökningen.
– Ofta krävs inte så mycket för att minska matsvinnet. Du kan använda fantasin och göra en förrätt av resterna eller frysa in och värma upp när du inte har tid att laga mat. Du kan tjäna både tid och pengar samtidigt som du gör en insats för miljön, säger Ingela Dahlin.
Resultaten visar bland annat att:
- Många tycker att det är ett samhällsproblem att mat slängs i onödan.
- De flesta anser inte att matsvinn är ett problem för det egna hushållet.
- De som är över 60 år ser generellt matsvinn som ett mindre problem.
- Barnfamiljer ser generellt matsvinn som ett större problem.
- Man uppger att orsaken till att mat slängs i första hand är att den blivit stående för länge.
- Man uppger att det som slängs mest är frukt och grönt. Minst slängs kött och fisk.
Av Emma V Larsson
Källa: Livsmedelsverket
Enkla råd:
- Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
- Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
- Förvara maten rätt:
– Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
– De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
– Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C. - Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.
- Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.