Det är inte alla som blir intresserade av näringslära och börjar läsa avancerad litteratur inom ämnet redan som litet barn. Men å andra sidan är det inte heller alla som blir tvungna att bevittna sin egen mamma kämpa mot cancer i så unga år. Eller att leva med en ständig oro för att mamman ska gå bort – och jämt fundera över sätt att hjälpa henne att bli frisk igen. Men det gjorde Anna Ottosson – och sedan dess har hennes engagemang för hälsa i allmänhet och cancerprevention i synnerhet, aldrig lämnat hennes sida.
Kanske har du sett Anna i TV4 där hon ibland har synts laga mat eller mixa smoothies, eller kanske var du en av de många personer världen över som köpte hennes storsäljande bok ”Hälsodrycker”, som getts ut i både USA, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien. När vi hörs på telefon har Anna just släppt sin nya bok ”Kraften i maten” som innehåller recept på fräsch och god mat i regnbågens alla färger som stärker vårt skydd mot cancer, men också påskyndar läkningsprocesser och återhämtning efter en cancerbehandling. Boken är baserad på gedigen forskning, tusentals sammanvägda studier och råd från Världscancerfonden. Annas varma skånska och energi fyller luren när hon berättar hur det känns när boken kommit ut.
– Jag är helt överväldigad och så djupt tacksam över hur den har tagits emot, den gick upp som etta på topplistan! Boken är ju skriven med ett enda syfte: att göra skillnad. Om den kan hindra någon enda person från att få den här sjukdomen så är det värt allt. Och så många har hört av sig till mig. Jag tror att många är väldigt glada över att det här ämnet lyfts, för vi behöver förändra flera delar i samhället, som sjukhusmaten och de råd man får inom vården. Det behövs ett systemskifte, säger Anna med eftertryck.
Hårt processad mat och cancer ökar
Konsumtionen av hårt processade livsmedel har ökat i västvärlden, och går hand i hand med den ökade cancerförekomsten, berättar Anna vidare.
– Det man konstatera utifrån forskningsläget idag är att maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer. Så om nu cancern ökar så dramatiskt som den gjort, och om vi ska ge den en match på bred front, då behöver vi använda alla verktyg. Utöver maten så är motion och en aktiv livsstil viktigt.
Boken kan ses som en naturlig fortsättning för Anna, som startade ”Foodpower cancer rehab” för ett drygt decennium sedan på vackra Österlen i Skåne. Där har hon tillsammans med ett legitimerat team hjälpt tusentals personer att komma tillbaka till livet efter cancer, genom ett rehabprogram som hon utvecklat. Programmet har fokus på samtal i grupp, fysisk aktivitet och hälsosam stärkande och god mat, baserad på den senaste forskningen inom nutrition. Det handlar framför allt om att äta mer av grönsaker, örter, frukt och bär i regnbågens alla färger. Inte minst är de korsblommiga grönsakerna – som broccoli, blomkål och grönkål – och alla löksorter extra välgörande.
Vilka näringsämnen i de här råvarorna är det som ger en skyddande effekt?
– Det finns en hel arsenal av olika komponenter som är skyddande, bland annat antioxidanter i naturlig form, fytokemikalier och polyfenoler. Tillsammans med fibrer, vitaminer och andra näringsämnen så är det en kraftfull komposition som stärker upp vårt skydd mot cancer. Det är mat som påverkar tarmfloran väldigt positivt också och ger en stark tarmslemhinna så att den inte blir så genomsläpplig och tar upp cancerogena ämnen som sedan går ut i blodbanan, förklarar Anna, som genom åren skaffat sig både djupa kunskaper och erfarenheter inom ämnet.
Men allt engagemang för cancerdrabbade startade alltså redan i barndomshemmet i Skåne för över 40 år sedan. Som barn beskrevs Anna som en solstråle; glad och positivt inställd till livet och med nära till skratt. Hon var en levnadsglad tjej med ett rungande skratt, men också med ett djupt allvar som kom med insikten om hur skört livet kan vara. För barndomen var också en svår och utmanande tid i och med att hennes mamma var sjuk.
– Jag var liten flicka när jag besökte mamma på sjukhus första gången och det såg väldigt tufft ut under många år. Jag tappade rösten ofta som liten, det blev som ”tysta retreats” för mig. Och jag visste redan då att jag ville bli dietist när jag blev stor. Det var ju lite märkligt – då detta var långt före det stora intresse och den medvetenhet kring matens betydelse för vår hälsa som vi ser nu.
Hur kom du som barn på att mat kunde spela en viktig roll för sjukdom och tillfrisknande – och hur fick du tag på litteraturen?
– Jag läste ALLT jag kunde komma över. Lånade böcker. Läste och fördjupade ett stort intresse och engagemang kring kraften i maten och dess möjligheter.
”Mamma lever mot alla odds”
Anna utforskade även hur olika sorts mat påverkade henne själv och hennes prestationsförmåga. Hon upptäckte nämligen ett annat stort intresse: långdistanslöpning! Och hon upplevde en oerhörd skillnad i ork och kraft i löparspåret beroende på vilken mat hon åt.
– Jag fick med mig träningen tidigt genom min pappa och det var ett verktyg som påverkade mig mycket positivt, både fysiskt och mentalt, berättar Anna.
Hur skulle du säga att din mammas sjukdom präglade dig i barndomen – och hur tror du att denna erfarenhet har fortsatt att påverka dig som vuxen?
– Det är helt fantastiskt att hon blev frisk, att hon lever mot alla odds och är kvar i livet. Det går inte en dag utan att jag är tacksam för det. Men jag har vänner som inte finns med längre och har gått bort alldeles för tidigt och det kom till en punkt för mig att: ”Nä nu får det fan räcka! Vad kan jag göra för att göra skillnad?”. Ur den kraften startade jag Foodpower cancer rehab i samarbete med Cancerrehabfonden och andra cancerorganisationer. Det har gått 13 år nu och jag har haft förmånen att möta tusentals människor och hjälpa dom tillbaka till livet. Det är mitt sätt att försöka göra skillnad.
Anna berättar att hennes mamma idag älskar när Anna lagar mat till henne. Hela översta hyllan i hennes kylskåp är full med ingefärashots exempelvis, skrattar Anna och beskriver vidare en djup vördnad över att inte ta livet för givet. Att leva här och nu. Fånga livet och vad som är viktigt på riktigt. Och att möta människor bortom yta, på djupet.
Hur viktig har god och hälsosam mat varit för ditt eget välmående genom livet?
– Oerhört viktig – jag är en hungrig och törstig typ på både kunskap och mat. Jag älskar mat och härliga välgjorda mocktails, juicer och smoothies i alla dess färger. Jag njuter av smaken på tungan och när härlig mat kittlar mina smaklökar, säger Anna entusiastiskt och berättar vidare att hon rentav har börjat gråta av mat en gång när hon var på restaurang ”för att det var så gott – en sådan perfektion!”.
– Jag har förutom mitt övriga arbete haft förmånen att vara juryordförande i ett par kategorier och dela ut pris på Restauranggalan, vilket innebar att jag och juryn reste runt och provåt i hemlighet på restauranger runt om i Sverige. Mat är livsglädje och matglädje för mig. Sedan får det gärna dessutom bidra med något bra för min kropp.
Vad äter och dricker du när du ”unnar dig” något mindre hälsosamt?
– Jag har inte druckit alkohol på länge men jag är fortfarande löjligt förtjust i plockgodis, även om jag vet hur dåligt det är. Så det äter jag ibland. Jag älskar rawfood-chokladbakverk också och älskar mörk choklad – allt från praliner till ljuvlig varm kakao av bästa kvalitet. Men det är ju faktiskt hälsosamt, poängterar Anna med ett skratt.
Tror inte på förbud och begränsningar
Hon understryker att hon inte tror på förbud och på att begränsa sig, utan på att njuta av livet. Allt är inte svart eller vitt, utan man behöver hitta en balans.
– Många tror nog att när man är dietist så är man en ”sån där extrem typ som bara äter äpplen och morötter”. Men självklart inte! Utan jag brukar fokusera på det som jag gör varje dag, dag ut och dag in. Det är vad som har betydelse. Sedan är det en självklarhet att man kan käka lite av det där mindre hälsosamma i en övrigt hälsosam livsstil.
Vilka har varit de värsta svackorna i ditt liv?
– Det måste vara min mammas sjukdom, min egen skilsmässa, och när pappa dog efter att vi hade vårdat honom i hemmet under många månader. Han fick prostatacancer först, men cancern spred sig i hela kroppen. Det gjorde det extra vårt att skriva den här boken, för han dog i cancer under tiden som jag skrev den. Men också ännu viktigare. Det är en djup sorg att han inte finns längre, men det var också en djup tacksamhet att få följa honom de sista månaderna i livet. Bortom ord.
Men som tur var har Annas liv inte bara bestått av svackor och tunga perioder, utan också av många toppar.
– Att vara med om livets ögonblick, när vi föds och dör – jag hittar inte orden som gör dem rättvisa! När mina älskade barn föddes – båda två på en fredag men med sju år emellan, som gjort att vi alltid firar fredagar lite extra. Och min tid på gymnasiet, eller när jag blev headhuntad som 22-åring från dietistutbildningen till att göra delar av ett regeringsuppdrag. När jag lanserade min bok ”Hälsodrycker” i USA, eller när jag och min styrelse fick igenom en legitimation av dietister i Sverige. Mina resor till Bali och Indien har också betytt oerhört mycket. Sedan måste jag säga att jag älskar mötena som uppstår med mina barn, vänner, nära och kära – där i stunden när vi möts öga mot öga, hjärta mot hjärta i ett samtal eller delar ett asgarv, eller bara känner att tiden stannar och ”vi är ett”. Kanske inte det stora bombastiska, utan det där lilla som blir det stora. Sedan var det väldigt roligt med min 50-årsfest i somras där alla som jag älskar djupt var samlade. Där var bara en som saknades: pappa.
Du har ju genom ditt jobb mött så många svårt sjuka människor; vad har varit det svåraste med dessa möten?
– Jag möter människor som har sett döden i vitögat och det gör något med en människa. En klarsynthet om vad som är viktigast och att vi inte har tid med bullshit. Det vanligaste vi ångrar på dödsbädden är att vi inte har levt det liv som vi drömde om och att vi tänkte för mycket på vad andra skulle tycka och tänka. Det jobbigaste är det lidande och de fysiska och psykiska biverkningar som kommer efter cancer. När håret har växt ut och alla tror att allt är som vanligt så är inget som vanligt. Och så klart när ett liv slocknar, alldeles för tidigt. Och vad det lämnar efter sig. För mig är det med en enorm respekt, ödmjukhet och kärlek som jag går in i mötet med människor som överlevt cancer.
Men Anna tillägger att trots allt det mörka och svåra så kanske många skulle bli förvånade över att det också skrattas så mycket under Foodpowers rehabiliteringsveckor!
– Jag glömmer aldrig när personalen på hotellet som vi bor på sa förvånat att de genom alla år aldrig varit med om grupper som skrattar så mycket! Det är väl lite så med livet: att det bjuder på några rejäla käftsmällar – och många härligheter. Det gäller att fånga dom och njuta så mycket det bara går, tillsammans med de man älskar.
En mental bild av den lilla Anna – som satt med näsan i nutritionsboken där i flickrummet och oroade sig för sin mamma – framträder tydligt framför en när hon nu i vuxen form summerar både intervjun och sitt engagemang i matens skyddande kraft:
– Det är djupt meningsfullt och det som var så svårt för mig som barn har jag nu vänt till något väldigt vackert: att hjälpa andra.
Av Carolina Eriksson. Foto: Theresia Köhlin
Anna Ottosson
Ålder: 50 år.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Familj: Två barn, 11 och 18 år.
Gör/aktuell: Grundare av ”Foodpower” och ”Foodpower Cancerrehab”. Författare, aktuell med fjärde boken ”Kraften i maten” som legat etta på topplistan. Föreläser och gästar TV då och då. Arrangerar ”cancerrehab-veckor” tillsammans med Cancerrehabfonden, Prostatacancerförbundet och Lungcancerföreningen. Precis hemkommen efter en trendspaningsresa.
Tips! Lyssna på Kureras podd ”Så mår jag bra!”, där Anna är med i ett avsnitt! Och missa inte hennes härliga recept och mer fakta om maten som skyddar mot cancer, längre fram i tidningen!
5 saker som får mig att må bra!
- Kärlek.
- Närvarande samtal med familj, vänner och möten med människor som inspirerar mig.
- Solen.
- Gröna och färgglada smoothies, juicer och härliga hälsodrycker.
- Träning, yoga, meditation och några asgarv per dag.
Anna om…
… det stämmer att smoothies är bättre än juice?
– Hemmagjorda är båda superbra, men smoothies är ett snäpp bättre för i dem får du i dig alla nyttiga komponenter, även fibrer. Måste jag välja så blir det smoothies, men olika grönsaksjuicer, som rödbetsjuice och morotsjuice är fantastiskt, och även färskpressad apelsinjuice till helgbrunchen. Det är ett fantastiskt sätt att få i sig mycket av de skyddande komponenterna, som antioxidanter, fytokemikalier och polyfenoler. Det finns tusentals av dem, och de fungerar på olika sätt i kroppen. En enkel tumregel är att variera sig, för de olika färgerna i frukt och grönt har olika sätt att fungera.
…. vad som får henne stressad eller arg (om det alls sker?) – och vad hon gör för att komma i balans
– Haha absolut så sker det! De hör ju oftast också ihop: stress och att bli arg – och så lite hormoner på det… Man är inte mer än människa! Yoga och meditation är viktiga verktyg för mig. Att andas och stämma av, gå in i tystnad, lyssna och landa in. Jag rullar ofta ut yogamattan på morgonen för att möta mig själv först innan jag möter omvärlden. Det sätter hela tonen för dagen. Sedan har jag kommit fram till att de viktigaste orden i livet är: ”Tack. Förlåt. Jag älskar dig!”.
… maten som vi avråds från att äta av hälsoskäl
– Den hårt processade maten är negativ för oss då den innehåller en cocktail av olika saker som inte tillför kroppen något näringsmässigt, till exempel cancerogena komponenter som akrylamid. I rött kött är det nitrit som man tittar mycket på. Det är som ett konserveringsmedel som är tillsatt i köttet och har en skadlig effekt för att det skapas nitrosaminer som inte är bra för kroppen. Alkohol är Världscancerfonden tuffare och tuffare mot för varje rapport som kommer; nu rekommenderar man till och med att undvika alkohol helt. Sedan är det ju upp till var och en vad man vill göra. Men det man sett är att alkoholen fungerar lite som ett lösningsmedel som gör det lättare för andra cancerogena ämnen att tas upp i kroppen från tarmen. Jag tycker mer om att fokusera på de bra sakerna man kan äta, men det här är förstås också viktig information att föra fram.