Helena leker med barnen

Foto: Eva Finder

Ännu en förkylning?

Innan Helena blev gravid för andra gången brukade hon bli sjuk flera gånger per år, vilket påverkade både hennes jobb och privatliv. Hon bestämde sig för att försöka förstärka sitt immunförsvar och få stopp på de ständiga förkylningarna – och lyckades.

En vanlig dag börjar redan klockan sex med frukost till hela familjen. Som mamma till fyra barn i olika åldrar blir det inte mycket sömn, de senaste tre åren har Helena varit gravid två gånger, fött tvillingar och arbetar nu heltid som försäkringsmäklare. För Helena är det extremt viktigt att vara alert och på benen, då hela familjen är beroende av henne.
För ett par år sedan var Helena sjuk några gånger varje år, vilket påverkade både hennes arbete och privatliv. När Helena blev gravid för andra gången med Alexander som idag är tre år fattade hon ett par livsavgörande val – att må bra och stärka sitt immunförsvar för att få stopp på ständiga förkylningar.
Förutom ett aktivare liv med regelbunden träning började Helena med Immolina för att stärka immunförsvaret och minska risken för att bli sjuk.
– Två kapslar om dagen har gjort mitt immunförsvar starkare, med dagisbaciller och annat som ständigt oroar är det skönt att veta att jag har gjort allt jag kan för att hålla mig frisk, säger Helena.

Hur undviker man att drabbas?
Hösten och vintern är här med nya influensor och förkylningar. Finns det ingenting man kan göra för att undvika att drabbas? Vi växlar mellan fuktig kyla utomhus och instängdhet i torra varma inomhusmiljöer. Vi hostar och nyser på varandra och får hem snoriga barn från dagis och skolor, det är ingen bra utgångspunkt för att hålla sig frisk.
Traditionellt försöker vi mildra symptomen då vi drabbats, men mer kunskap finns nu för att vi ska våga satsa på riktig förebyggande egenvård. Mikroalger, eller rättare cyanobakterier, probiotikaprodukter med ”de goda bakterierna” och produkter innehållande olika jästsvampar är populära och etablerade som bra verktyg för att skapa ett extra skydd och förebygga infektioner. Gemensamt för alla dessa produkter är att de mikroorganismer de innehåller (bakterier och svampar) alla ger upphov till en svarsreaktion i vår tarmslemhinna då vi äter av dem.

 

Tarmbakterier utgör en viktig del av vår ”normalflora”
Tarmen är ett mycket komplext organ där inte bara upptag av näringsämnen och energi från födan tas upp. Tarmen innehåller också en mycket stor mängd bakterier som vi lever i symbios med och som i normalfallet inte ger upphov till sjukdomar utan i stället är en del av försvaret mot sjukdom. Dessa tarmbakterier utgör en del av vår ”normalflora” som vi av flera anledningar är beroende av. En normalflora som får mycket stryk av upprepade antibiotikakurer är till exempel inte alls lika effektiv när det gäller att skydda oss mot bakterier som ger sjukdomar, men normalflorans tarmbakterier utgör också en del av själva matsmältningen och även den blir lidande om sammansättningen eller antalet bakterier i normalfloran allvarligt rubbas.
Om nu normalfloran är mycket talrik, vad spelar då tillskott av andra mikroorganismer för roll? Jo, i tarmväggen finns det en mycket stark närvaro av celler och vävnader som tillhör vårt immunsystem. Tarminnehållet ”övervakas” kontinuerligt av specialiserade immunförsvarsceller. Man kan likna det vid övervakningskameror i tunnelbanan. Om övervakningskamerorna registrerar att ett tåg fullt av huliganer släpper av dem vid en viss station och att de där ställer till bråk och förstör så är det viktigt att säkerhetssystemet kan vidta åtgärder. Om vi fortsätter jämförelsen kan säkerhetssystemet se till att andra stationer larmas, att tågtrafiken ställs in eller att man sätter saneringspatruller i beredskap om fler huliganer upptäcks. Enligt denna liknelse ger probiotika, mikroalger och jästsvampar alla upphov till signalering i ”övervaknings och säkerhetssystemet” utan att för dens skull starta några alarmreaktioner. Det har dock visats i ett flertal vetenskapliga studier att om man låter kroppens naturliga ”övervakningssystem” reagera på vissa bestämda arter av jästsvampar, bakterier eller mikroalger så kan man få mycket gynnsamma effekter.

Positiva effekter på immunförsvaret
Ett exempel på sådan gynnsam signalering får man av ett extrakt från Spirulina-algen. Detta extrakt är framtaget av forskare på National Center for Natural Products Reserach vid Mississippiuniversitetet i USA. Där har man dels etablerat testsystem med vilka man kan avgöra vilka naturprodukter eller extrakt som är effektivast och dels jämfört ett stort antal naturprodukter med avseende på positiva effekter för immunsystemet. Deras studier av hur signaleringen går till och vilka effekter man kan spåra i har publicerats i ett flertal artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Det mest effektiva naturproduktextraktet finns nu på marknaden och heter Immolina.
Immolina har på senare tid även närmare beskrivits i ett par välkontrollerade produktspecifika studier och man har funnit belägg för att de resultat man funnit i modellsystem med celler i odling respektive djurförsök även gäller för människor. Två kapslar Immolina per dag ger betydligt fler försvarsceller ute i blodbanan och ett förstärkt skydd mot hotande infektioner.
Att på ett naturligt sätt använda kroppens egna signalsystem för att höja beredskapen och förmågan att skydda sig mot höstens och vinterns alla förkylningar och influensor är en attraktiv möjlighet som fler och fler använder sig av. Det finns många nöjda användare som beskriver hur de med hjälp av Immolina kunnat förbli friska och fortsätta med alla göromål trots att de tidigare ofta varit förkylda eller åkt på smitta från småbarn.

Av Margaretha Nilsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont.