Trots att vi behöver återanvända och återvinna mer finns det undantag som lämpar sig mindre bra att ärva. Svenska forskare har funnit att det kan innebära en hälsorisk för barn att leka med ärvda plastleksaker.
I dessa tider av klimatkris behöver vi tänka och agera mer cirkulärt. Det innebär att det är bra om vi ser till att skänka vidare prylar och kläder som vi tröttnat på eller växt ur, istället för att slänga och köpa nytt.
Gifter i 80 procent av leksakerna
Men när forskare vid Göteborgs universitet studerade 57 olika sorters leksaker och mätte mängden kemikalier i dem så fann de att 84 procent av alla äldre leksaker innehöll gifter. Det handlade om kemikalier som kan orsaka bland annat störningar i utvecklingen och fortplantningsförmågan hos barn. Mängden kemikalier i dessa leksaker låg på nivåer som är olagliga idag. Men även i 30 procent av de nyare leksaker man undersökte hittade man giftiga kemikalier i mängder över gränsvärdena.
Forskarna hittade bland annat ftalater och kortkedjiga klorparaffiner, som fungerar som mjukgörare och flamskyddsmedel i leksakerna. Och dessa kemikalier kan orsaka såväl cancer som ge dna-skador eller påverka fortplantningsförmågan och störa barns utveckling.
LÄS OCKSÅ: Exponering för kemikalier ger lägre födelsevikt
Modern lagstiftning skyddar barnen
I flera gamla bollar hittade forskarna exempelvis några ftalater i koncentrationer som var högre än 40 procent av leksakens vikt, vilket motsvarar 400 gånger över den lagliga gränsen. De berättade Bethanie Carney Almroth, som ledde studien och forskar på miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalier, till sajten Forskning.se.
Det finns nämligen en EU-lagstiftning om kemikalier i leksaker vars mål är att skydda barns hälsa och säkerhet. Idag ligger de tillåtna gränsvärdena för nya leksaker på 0,1 viktprocent för ftalater, och på 0,15 viktprocent när det gäller klorparaffiner.
LÄS OCKSÅ: Nu är 200 skadliga PFAS-ämnen förbjudna i EU
Barn mer utsatta för gifter
Vi människor blir utsatta för kemikalier i plaster på många olika sätt; via matförpackningar, elektronik, kläder och andra textilier. Men barn är extra sårbara för denna exponering, delvis på grund av att de har en mindre kroppsstorlek, högre ämnesomsättning och för att deras organ och hormonsystem fortfarande utvecklas. Men också mycket på grund av att små barn stoppar leksaker i munnen och därmed får i sig kemikalierna via saliven.
När vi nu behöver ställa om till en mer cirkulär ekonomi, så behöver vi alltså samtidigt förbud och andra styrmedel för att få bort farliga kemikalier i plast och andra material.
Av Carolina Eriksson