Annons

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

Redaktionen

9 augusti, 2020
Ät efter säsong – för både smaken och klimatet
Dela inlägget

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

Att äta efter säsong är att följa naturens cykler och skapar en naturlig variation. Det ger många vinster, kanske framförallt för miljön särskilt om vi väljer närproducerat. Råvaror i säsong är dessutom, vilket gynnar din ekonomi. Ekologiska grönsaker är att föredra eftersom de odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

LÄS OCKSÅ: Matens miljöpåverkan – Så äter du mer klimatsmart

Närproducerat smakar bättre
Långa transporter har negativ inverkan på råvarornas smak. Grönsaker som fått mogna naturligt och växa färdigt vid rätt tid på året smakar mer och bättre. Tomater är ett sådant exempel. Smaken utvecklas när tomaterna får mogna klart. Tomater som transporteras längre sträckor plockas ofta omogna och får eftermogna under transporten, en process som går ut över smaken.

Ett bra sätt att äta klimatsmart är att välja grönsaker och rotfrukter som är i säsong i Sverige och i våra grannländer. De har lång hållbarhet om de förvaras rätt, vilket gör att svinnet minskas både i ditt eget kylskåp och i butikerna. Bra exempel är potatis, rödkål, vitkål, och kålrabbi. Andra grönsaker som inte håller lika länge är extra bra att äta när de är i säsong, då de resten av året ofta fraktas med flyg.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ny konsumentmärkning för närodlat

Välj klimatsmart mat
Nötter och baljväxter som bönor, ärtor och linser är mer klimatsmarta källor till protein än nötkött, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). På deras Mat-klimat-lista framgår olika råvarors klimatpåverkan i form av utsläpp av växthusgaser. Mejeriprodukter som ost och smör orsakar relativt höga utsläpp medan potatis har minimal påverkan.

Men bara för att du väljer att äta efter säsong behöver du inte helt avstå från importerade frukter och grönsaker. Välj då att äta det som är i den säsong där vi befinner oss.

I slutet av sommaren har vi mest nyskördade råvaror i Sverige och vi kan med gott samvete äta mycket äpplen, selleri, paprika, rödlök och plommon. Om du inte odlar själv kan du söka upp Bondens marknad på din ort eller besöka en självplock nära dig.

Av Inger Palm

Annons

Annons