Vill du både leva längre, mer hälsosamt – och tappa kilon?
Ät då fler röda livsmedel.
Och med röd kost pratar vi förstås inte om rött kött utan om livsmedel från växtriket. Att äta mycket röda grönsaker och bär innebär många hälsobringande egenskaper. Den röda kosten hjälper dig bland annat att gå ner i vikt, stärka ditt immunförsvar och minska risken för hjärtkärlsjukdom och sänka ditt blodtryck. Med mera.
Olika färger = olika antioxidanter
De röda frukterna och grönsakerna innehåller ofta ämnena lykopen och flavonoider, vilka uppges kunna skydda mot cancer, skriver Expressen.
De olika färgerna på frukter, grönsaker och bär kommer från färgämnen, fytokemikalier, vilka har en antioxidativ effekt och skyddar oss från skadliga fria radikaler. Antioxidanterna är bland annat där för att ”rostskydda” och neutralisera skador på kroppen när syre och kväve bryts ner, och olika färger motsvarar olika antioxidanter.
Rött och naturligt – extra hälsosamt
Röda livsmedel som till exempel tomater, rödbetor, rödkål, rödlök och röda linser och bönor är extra hälsosamma.
– Ofärgad mat är ofta processad och näringsfattig. Det är viktigt att äta färgstark mat för att få i sig tillräckligt med antioxidanter, vitaminer och mineraler, säger näringsfysiologen Kristina Andersson, aktuell med boken ”Diabetes – du kan själv påverka” (Ica Bokförlag), till Expressen.
– Rödbetor innehåller exempelvis nitrat som visat sig kunna sänka blodtrycket. Jag rekommenderar alla röda naturliga, rena råvaror. Det enda man ska akta sig för är att inte äta mer än max 500 gram rött kött i veckan.
”Ett halvt kilo i veckan”
En annan fördel med röd kost är att man kan äta stora mängder, vilket ger mättnad, utan att få i sig en massa kalorier.
– Äter du ett halvt kilo röda grönsaker och rotfrukter om dagen borde du kunna gå ner ett halvt kilo i veckan. Färgen är också viktig för vår upplevelse av maten och hjälper oss att känna tillfredsställelse, säger Kristina Andersson.
Av Isabelle Hedander
13 ingredienser för ett längre – smalare – liv:
Tomat: Ger starkare prostata. Innehåller kalium som sänker blodtrycket, motverkar benskörhet och minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Niacinet bidrar till att sänka kolesterolet. Lykopenet skyddar mot tjocktarmscancer. Kromet håller blodsockernivån stabil hos personer som har diabetes. A-vitaminet är bra för synen. Bör tillagas/värmas upp för bästa effekt.
Chili: Ökar mättnadskänslan och förbränningen. Smakämnet capsaicin kan öka kroppens produktion av endorfiner och lindra smärta. Rikligt med antioxidanter som kan skydda mot hjärtkärlsjukdom och vissa cancertyper i och med att de bygger upp kroppens immunförsvar och bryter ner skadliga, fria radikaler.
Rödbetor: Innehåller nitrat som visat sig kunna sänka blodtrycket och ökar uthålligheten genom att öka effekten i mitokondrierna – cellernas kraftverk – och gör att mindre syre krävs för att bilda energi.
Röd paprika: Ger fler näringsämnen än gul och grön paprika och innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Perfekt som snacks eller att låta barn knapra på när man lagar mat. Är bakteriedödande och bra för blodtrycket och cirkulationen. Innehåller även E-vitamin och folsyra.
Jordgubbar: C-vitaminerna och fibrerna förebygger mag- och tarmcancer. Innehåller liksom hallon och smultron ett ämne som skyddar mot cancer, speciellt i matstrupen.
Hallon: Ha i salladen, i smoothien eller på gröten. Energisnåla och cancerskyddande.
Röda linser: Mättar, hjälper dig att hålla vikten och innehåller antioxidanter som skyddar mot cancer. Innehåller folsyra och är rika på protein, fibrer och mineraler. Goda i soppor, grytor och biffar. Perfekta att göra en snabb ”falsk” hummus på.
Kidneybönor: Innehåller starka antioxidanter som minskar risken för cancer. Rika på folsyra, protein, fibrer, kalium och magnesium. Jättebra snabbmat i och med att de går så snabbt att koka.
Rooibos-te: Koffeinfritt, innehåller fler antioxidanter än grönt te, varav flera sådana antioxidanter som vi har svårt att få i oss i vanlig kost. Kan skydda levern.
Rödkål: Rik på B- och C-vitaminer och kalium. Fibrerna är bra för mag- och tarmfunktionen. Innehåller även K-vitamin som hjälper blodet att koagulera.
Rädisor: Bra för levern och magen då de hjälper till att producera galla som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig fett. Innehåller natrium, vitamin C och kostfiber.
Granatäpple: Rik källa till C-vitamin, folsyra och antioxidanter. Ska bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Saktar enligt en studie ner tillväxten hos prostatacancerpatiener. Tros även kunna hämma åderförkalkning.
Blodapelsin: Rik på C-vitamin och lykopen. Lykopen är känt för att skydda mot prostatacancer.
Källor: Expressen, näringsfysiolog Kristina Andersson, ”Diabetes – du kan själv påverka” (Ica Bokförlag), ganerivikt.org, www.sund.numed flera.