En del kan ta en kaka eller en bulle och sedan känna sig nöjd medan det för andra blir precis tvärtom. En kaka blir till två-tre och kanske ännu mer, och det kan upplevas som en svårighet att stoppa upp behovet eller begäret efter sött.
Forskning visar att för mycket socker leder till ett ökat sug efter fett, och en nyligen gjord studie kunde visa att socker och fettkonsumtion hänger ihop och styr varandra. Dessutom ändrar ett för högt intag av socker såväl smak som vår uppfattning av maten.
Smaken avtar
Studier som är gjorda på bananflugor, och som kan jämföras med människors beteende, har visat att bara ett par procents ökning av socker gör att tarmen frisätter hormonet hedgehog, och det hormonet ökar suget efter fett. När hormonet frisätts så smakar maten mindre sött och då valde bananflugorna bort det söta.
Mattias Alenius som är professor i molekylär biologi vid Umeå universitet menar att för mycket socker verkar kunna leda till ett minskat sug efter sött men däremot så ökar fettintag, och tvärtom. På det här sättet får flugorna i sig tillräckligt med socker och fett som näringsämnen.
Ett ökat sötsug
Leptin är ett hormon som utsöndras av fettceller när vi ätit och då känner vi oss mätta. Forskarna upptäckte att när mängden fettväv ökade hos flugorna så minskar smaken av fett och därmed ökar sötsuget.
Mattias Alenius förklarar processen som att en dragkamp mellan fett och socker uppstår. Han menar att det är troligt att människan reagerar på samma sätt, och det är därför vi eftersträvar en balans mellan socker och fett.
Vetenskaplig studie.
Källa: forskning.se