Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

avokado mot vit bakgrund

Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

En avokado om dagen kan avsevärt sänka det onda kolesterolet och minska risken för hjärtsjukdomar.
Det visar ny forskning från Pennsylvania State University.

Avokado är rik på fetter av det hälsosamma slaget och även full av andra näringsämnen. Nu visar en ny studie publicerad i Journal of American Heart Association att den krämiga frukten, på några veckor, även kan sänka ditt kolesterol.

"Måttlig fetthalt i kosten det bästa"
Flera tidigare studier har visat att mättade fetter i exempelvis kött och smör ökar risken för hjärtsjukdomar. Det omättade fettet däremot, som finns i vegetabiliska livsmedel som till exempel avokado, nötter och olivolja, gynnar tvärtom hälsan, bland annat genom att sänka kolesterolet. Hälsofördelarna från avokado liknar verkar liknar dem från medelhavskosten, menar forskarna.
– Förr brukade vi ersätta kolhydrater med mättat fett. Nu ser vi att det är bättre för människor att ersätta det mättade fettet i kosten med omättat fett och på så sätt hålla sig till en måttlig fetthalt i kosten. Inte för mycket och inte heller för lite, säger Penny Kris-Etherton, ordförande i American Heart Association nutritionskommitté och framstående professor i näringslära vid Pennsylvania State University, enligt NBC News uppger Today.

Tre olika testgrupper
Kris-Etherton och hennes kollegor har gjort en studie med 45 typiska amerikaner - alla överviktiga eller feta, men med friskt kolesterol och blodtryck. En grupp fick äta en fettsnål diet utan avokado, en annan grupp fick äta en kost med ett måttligt intag av fett utan avokado och den tredje samma kost som den andra gruppen men med en avokado per dag.
De två dieterna med måttligt intag av fett påminner mycket om den genomsnittliga amerikanska dieten, med ungefär en tredjedel av kalorierna från fett.

 

Avokadogruppen sänkte sitt onda kolesterol mest
Alla tillbringade fem veckor på varje diet. Ingen bantade, men deras nivåer av LDL-kolesterol - det så kallade "onda" kolesterolet - förändrades.
– Alla dieter minskade LDL-kolesterolet, den huvudsakliga riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom. Men dieten med avokado minskade LDL-kolesterol mest, säger Kris-Etherton.
Amerikaner uppmanas att hålla sitt totalkolesterol under 200 och företrädesvis under 180. LDL bör vara under 100.

Många hälsofördelar med avokado
Vi måste fokusera på att få människor att äta en kost som är hälsosam för hjärtat, som avokado och andra näringsrika livsmedel med bra fett.
– Fler kan inkludera avokado i sin kost genom till exempel sallader eller på en smörgås. Och man kan göra guacamole och använda grönsaker i stället för chips som dipp, säger hon vidare.
Förutom enkelomättade fetter innehåller avokado även fibrer, fytosteroler och polyfenoler som även de kan hjälpa till att sänka kolesterolet. Avokado innehåller också naturliga sockerarter vilka kan hjälper till att reglera blodsockret.

Avokado rikt på kalorier
Men som med allt: för mycket av det goda kan vara skadligt. Avokado är definitivt inte kalorifattig mat.
– En avokado har omkring 200 till 250 kalorier. Så jag vill starkt uppmana människor att inte bara lägga till en avokado per dag till sin kost, utan den måste ersätta de många näringsfattiga kalorier som är så populära i den amerikanska kosten, säger Kris-Etherton.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Mage

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Hud

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.

Sifferballonger med år 2022 i guld

Gott nytt år önskar vi på Kurera!

Övrigt

Ett riktigt Gott nytt år vill vi på Kureras redaktion önska alla er läsare! Men innan vi tar oss an 2022 vill vi gärna summera 2021 lite. Vi är väldigt stolta över att Kurera vecka efter vecka har så många besökare. Vad har ni läst och klickat mest under året som gått?

Doftspridare

Må bra med hjälp av dofter

Hälsa

Naturliga parfymer, badoljor, lotions, doftpinnar, doftljus och doftspridare kan öka ditt välbefinnande – inte minst nu när mörker och kyla lägrat sig. Här förklarar vi allt från hur du kan bli piggare och känna mer lust, till hur du kommer till ro och sover bättre, med hjälp av dofter. 

 

Örter med läkande effekt i kroppen

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

 

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Hjärnblödningen fick mig att omvärdera livet”  

Intervju

Hon är ett levande bevis på hur ohälsa kan vändas till hälsa. Efter en svår hjärnblödning i ungdomen har Zarah Öberg tagit sig tillbaka till livet – som hon viger helt till att förmedla kunskap och hjälpa människor till bättre hälsa ur ett holistiskt perspektiv. Hon vill ständigt utvecklas och lära nytt och brinner extra starkt för barn, djur och natur.