Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem | Kurera.se
avokado mot vit bakgrund

Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

En avokado om dagen kan avsevärt sänka det onda kolesterolet och minska risken för hjärtsjukdomar.
Det visar ny forskning från Pennsylvania State University.

Avokado är rik på fetter av det hälsosamma slaget och även full av andra näringsämnen. Nu visar en ny studie publicerad i Journal of American Heart Association att den krämiga frukten, på några veckor, även kan sänka ditt kolesterol.

"Måttlig fetthalt i kosten det bästa"
Flera tidigare studier har visat att mättade fetter i exempelvis kött och smör ökar risken för hjärtsjukdomar. Det omättade fettet däremot, som finns i vegetabiliska livsmedel som till exempel avokado, nötter och olivolja, gynnar tvärtom hälsan, bland annat genom att sänka kolesterolet. Hälsofördelarna från avokado liknar verkar liknar dem från medelhavskosten, menar forskarna.
– Förr brukade vi ersätta kolhydrater med mättat fett. Nu ser vi att det är bättre för människor att ersätta det mättade fettet i kosten med omättat fett och på så sätt hålla sig till en måttlig fetthalt i kosten. Inte för mycket och inte heller för lite, säger Penny Kris-Etherton, ordförande i American Heart Association nutritionskommitté och framstående professor i näringslära vid Pennsylvania State University, enligt NBC News uppger Today.

Tre olika testgrupper
Kris-Etherton och hennes kollegor har gjort en studie med 45 typiska amerikaner - alla överviktiga eller feta, men med friskt kolesterol och blodtryck. En grupp fick äta en fettsnål diet utan avokado, en annan grupp fick äta en kost med ett måttligt intag av fett utan avokado och den tredje samma kost som den andra gruppen men med en avokado per dag.
De två dieterna med måttligt intag av fett påminner mycket om den genomsnittliga amerikanska dieten, med ungefär en tredjedel av kalorierna från fett.

 

Avokadogruppen sänkte sitt onda kolesterol mest
Alla tillbringade fem veckor på varje diet. Ingen bantade, men deras nivåer av LDL-kolesterol - det så kallade "onda" kolesterolet - förändrades.
– Alla dieter minskade LDL-kolesterolet, den huvudsakliga riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom. Men dieten med avokado minskade LDL-kolesterol mest, säger Kris-Etherton.
Amerikaner uppmanas att hålla sitt totalkolesterol under 200 och företrädesvis under 180. LDL bör vara under 100.

Många hälsofördelar med avokado
Vi måste fokusera på att få människor att äta en kost som är hälsosam för hjärtat, som avokado och andra näringsrika livsmedel med bra fett.
– Fler kan inkludera avokado i sin kost genom till exempel sallader eller på en smörgås. Och man kan göra guacamole och använda grönsaker i stället för chips som dipp, säger hon vidare.
Förutom enkelomättade fetter innehåller avokado även fibrer, fytosteroler och polyfenoler som även de kan hjälpa till att sänka kolesterolet. Avokado innehåller också naturliga sockerarter vilka kan hjälper till att reglera blodsockret.

Avokado rikt på kalorier
Men som med allt: för mycket av det goda kan vara skadligt. Avokado är definitivt inte kalorifattig mat.
– En avokado har omkring 200 till 250 kalorier. Så jag vill starkt uppmana människor att inte bara lägga till en avokado per dag till sin kost, utan den måste ersätta de många näringsfattiga kalorier som är så populära i den amerikanska kosten, säger Kris-Etherton.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

 

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.