Sommarens goda bär är snart här igen. Utöver den härliga smaken är de färgglada kraftpaketen fulla av näring och imponerar ständigt forskarna med sin förmåga att förebygga sjukdomar och främja din hälsa.
Blåbär
Inget annat bär är så späckat med antioxidanter som blåbär. Bären kan ses som ett av naturens främsta skydd mot hjärtsjukdomar och cancer. Enligt James Joseph, ledande hjärnforskare vid USDA Human Nutrition Research Center vid Tufts University, ökar blåbär kommunikationen mellan nervceller och minskar oxidativ stress, samt inflammation som i sin tur kan bidra till Alzheimers.
Hallon
Hallon är det mest fiberrika bäret och har mer fiber än de flesta frukter. Hallon har visat sig vara mycket effektivt mot cancer i labbtester. Enligt Gary Stoner Ph.D, cancer-specialist vid Ohio State University, ska det lite mindre kända svarthallonet innehålla det högsta antalet cancerförebyggande medel av alla bär.
Björnbär
Björnbär är proppfulla med antioxidanter. Enligt magasinet Women’s Health ska mörkare bär innehålla en sötare saft och vara bättre för våra kroppar. Det finns också forskning som visar att björnbär inte bara kan hjälpa till att sänka kolesterol och blodtryck utan även vara effektivt mot diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.
Jordgubbar
Jordgubbarna är svenskarnas favoritbär. De innehåller tre gånger mer C-vitamin än många andra bär. Dessutom innehåller jordgubbarna folsyra och B-vitamin som i sin tur förhindrar hjärtsjukdomar, fosterskador och vissa former av cancer.
Av Beatrice Nordmark