Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

barnmorskan-om-forlossningsvarden-det-skar-i-mig-att-vi-later-det-har-ske

Debatt: Barnmorskan om förlossningsvården: “Det skär i mig att vi låter det här ske”

Oron är stor. Ångesten total.
Barnmorskor är vana att vika sig dubbla för att räcka till – men nu är det som att bevittna en tågolycka i slowmotion där både mammor, barn och personal kommer ta skada både fysiskt och psykiskt, menar barnmorskan Ann Ljungblom.
I sin debattartikel uppmanar hon oss nu att sprida information och ställa krav!

Sommaren kom i år igen. Midsommarhelgen är sista fullt bemannade helgen, men redan på måndag sjunker bemanningen drastiskt. En månad in i framtiden är det ibland så få som tre barnmorskor inplanerade på varje pass.
Bemanningen ska räcka till att koordinera vården, svara i telefonerna, ta hand om mottagningen och kunna arbeta på 13 förlossningsrum med födande kvinnor.
En helt omöjlig ekvation.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

På väggarna sitter listor med nära 500 tomma arbetspass uppe över nästan en hel vägg. Gemensamt har vi bestämt att inte skriva upp oss. Vi får inte strejka, så det här är enda sättet att protestera. Vi saknar 22 barnmorskor på grund av sjukskrivningar och föräldraledighet och våra chefer har inte fått nyanställa. Hela våren har ledigheter dragits in på grund av corona, många går redan på knäna och stressymptomen är starka. Det talas om att säga upp sig, någon har sömnproblem, en annan huvudvärk och migrän för tredje dagen i rad.

 

500 tomma pass på förlossningen kanske inte säger så mycket för den som inte är insatt, men som ni säkert minns så brukar det vara kris på förlossningen varje sommar och i år är det cirka 200 fler tomma pass än tidigare år, så det kanske sätter saker i perspektiv. Det är nästan som att dubblera en kris. Lägg sedan till att ledningen valt att plocka bort både kvalificerad övertid som ersättning och att sänka extraersättningen som brukar vara en morot för vårdpersonalen att arbeta extra under sommaren. Semestrar som redan beviljats flyttas på. De fyra lagstadgade veckorna tyckt inte gälla för vårdpersonal.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsskada som drabbar en av tio kan bli diagnos

Oron är stor. Ångesten total. Jag får ont i magen och mår illa varje arbetspass. Det känns som psykisk terror att hela tiden mala in oss i vad som än dyker upp. Jag ska arbeta tre arbetspass till och sedan är det meningen att jag ska ha semester. Men jag vågar inte tro på att den verkligen blir av, eller om den plötsligt dras tillbaka.
Det känns som jag tvingas bevittna en tågolycka i slowmotion. Jag ser tåget, jag ser olyckan komma. Jag ser och vet att mammor, barn och personal kommer ta skada och jag kan inget göra, bara se på.

Det var inte såhär jag tänkte mig att arbeta som barnmorska. Jag ville hjälpa kvinnor som föder och agera utifrån min kunskap och erfarenhet - inte vara en del i att bevittna en stor olycka utan att kunna hjälpa till.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas kvinnors hälsa under och efter graviditet av corona

Det skär i mig så hårt att vi låter det här ske. Är kvinnosjukvården så lågt prioriterad att man sparar in på vården vid förlossningar, att till och med säkerheten sätts ur spel?
Ledningar runtom i landet kommer som vanligt gå ut i media och bedyra att säkerheten är intakt, men hur kan den vara det när man medvetet skadar sin personal psykiskt genom att en vecka före semestern inte ha en klar plan för hur sommaren ska bemannas och ibland ha mer än en halverad personalstyrka utan plan? Det enda som återstår för ledningen är att beordra. För oss innebär det nära 500 beordringar bara på förlossningen. Nära 1000 om vi räknar med BB och Antenatalavdelningar på kvinnokliniken. Sätt det i kontrast till att förra sommaren beordrades 18 på förlossningen - och redan det var galet upp åt väggarna.

Vi må vara barnmorskor och vana att vika oss dubbla för att räcka till, men vi har inte fler än två händer och vi kan inte vara på mer än ett rum i taget.
Den viktigaste dagen i allas våra liv är den dag vi får starta våra liv och ta våra första andetag. Man kan inte tulla på säkerheten då. Det förstår vem som helst, det förstår du, det förstår jag. Men varför förstår inte de som beslutar om vården och styr den?

 

Vi behöver hjälp, och vi behöver hjälp nu. Vad kan du göra?
Du kan sprida informationen. Dela och uppmuntra fler att dela.
Du kan mejla sjukhusledningen.
Du kan mejla våra politiker.
Ställ krav. Vården finansieras av allas våra skattepengar och den SKA vara säker för de födande, för de nyfödda som kommer till världen och till personalen som arbetar.

Jag väljer att avsluta med grundkravet som vårt grannland Norge införde redan 2010 som nationellt beslut och som enligt mig är en grundbult i hur man bedriver en säker förlossningsvård.

En barnmorska – en födande.

Av Ann Ljungblom, barnmorska som jobbar på Danderyds förlossning och som driver bloggen Holymama.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.