barnmorskan-om-forlossningsvarden-det-skar-i-mig-att-vi-later-det-har-ske

Barnmorskan om förlossningsvården: “det skär i mig att vi låter det här ske”

Oron är stor. Ångesten total.
Barnmorskor är vana att vika sig dubbla för att räcka till – men nu är det som att bevittna en tågolycka i slowmotion där både mammor, barn och personal kommer ta skada både fysiskt och psykiskt, menar barnmorskan Ann Ljungblom.
I sin debattartikel uppmanar hon oss nu att sprida information och ställa krav!

Sommaren kom i år igen. Midsommarhelgen är sista fullt bemannade helgen, men redan på måndag sjunker bemanningen drastiskt. En månad in i framtiden är det ibland så få som tre barnmorskor inplanerade på varje pass.
Bemanningen ska räcka till att koordinera vården, svara i telefonerna, ta hand om mottagningen och kunna arbeta på 13 förlossningsrum med födande kvinnor.
En helt omöjlig ekvation.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

På väggarna sitter listor med nära 500 tomma arbetspass uppe över nästan en hel vägg. Gemensamt har vi bestämt att inte skriva upp oss. Vi får inte strejka, så det här är enda sättet att protestera. Vi saknar 22 barnmorskor på grund av sjukskrivningar och föräldraledighet och våra chefer har inte fått nyanställa. Hela våren har ledigheter dragits in på grund av corona, många går redan på knäna och stressymptomen är starka. Det talas om att säga upp sig, någon har sömnproblem, en annan huvudvärk och migrän för tredje dagen i rad.

 

500 tomma pass på förlossningen kanske inte säger så mycket för den som inte är insatt, men som ni säkert minns så brukar det vara kris på förlossningen varje sommar och i år är det cirka 200 fler tomma pass än tidigare år, så det kanske sätter saker i perspektiv. Det är nästan som att dubblera en kris. Lägg sedan till att ledningen valt att plocka bort både kvalificerad övertid som ersättning och att sänka extraersättningen som brukar vara en morot för vårdpersonalen att arbeta extra under sommaren. Semestrar som redan beviljats flyttas på. De fyra lagstadgade veckorna tyckt inte gälla för vårdpersonal.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsskada som drabbar en av tio kan bli diagnos

Oron är stor. Ångesten total. Jag får ont i magen och mår illa varje arbetspass. Det känns som psykisk terror att hela tiden mala in oss i vad som än dyker upp. Jag ska arbeta tre arbetspass till och sedan är det meningen att jag ska ha semester. Men jag vågar inte tro på att den verkligen blir av, eller om den plötsligt dras tillbaka.
Det känns som jag tvingas bevittna en tågolycka i slowmotion. Jag ser tåget, jag ser olyckan komma. Jag ser och vet att mammor, barn och personal kommer ta skada och jag kan inget göra, bara se på.

Det var inte såhär jag tänkte mig att arbeta som barnmorska. Jag ville hjälpa kvinnor som föder och agera utifrån min kunskap och erfarenhet - inte vara en del i att bevittna en stor olycka utan att kunna hjälpa till.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas kvinnors hälsa under och efter graviditet av corona

Det skär i mig så hårt att vi låter det här ske. Är kvinnosjukvården så lågt prioriterad att man sparar in på vården vid förlossningar, att till och med säkerheten sätts ur spel?
Ledningar runtom i landet kommer som vanligt gå ut i media och bedyra att säkerheten är intakt, men hur kan den vara det när man medvetet skadar sin personal psykiskt genom att en vecka före semestern inte ha en klar plan för hur sommaren ska bemannas och ibland ha mer än en halverad personalstyrka utan plan? Det enda som återstår för ledningen är att beordra. För oss innebär det nära 500 beordringar bara på förlossningen. Nära 1000 om vi räknar med BB och Antenatalavdelningar på kvinnokliniken. Sätt det i kontrast till att förra sommaren beordrades 18 på förlossningen - och redan det var galet upp åt väggarna.

Vi må vara barnmorskor och vana att vika oss dubbla för att räcka till, men vi har inte fler än två händer och vi kan inte vara på mer än ett rum i taget.
Den viktigaste dagen i allas våra liv är den dag vi får starta våra liv och ta våra första andetag. Man kan inte tulla på säkerheten då. Det förstår vem som helst, det förstår du, det förstår jag. Men varför förstår inte de som beslutar om vården och styr den?

 

Vi behöver hjälp, och vi behöver hjälp nu. Vad kan du göra?
Du kan sprida informationen. Dela och uppmuntra fler att dela.
Du kan mejla sjukhusledningen.
Du kan mejla våra politiker.
Ställ krav. Vården finansieras av allas våra skattepengar och den SKA vara säker för de födande, för de nyfödda som kommer till världen och till personalen som arbetar.

Jag väljer att avsluta med grundkravet som vårt grannland Norge införde redan 2010 som nationellt beslut och som enligt mig är en grundbult i hur man bedriver en säker förlossningsvård.

En barnmorska – en födande.

Av Ann Ljungblom, barnmorska som jobbar på Danderyds förlossning och som driver bloggen Holymama.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.