Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

barnmorskan-om-forlossningsvarden-det-skar-i-mig-att-vi-later-det-har-ske

Debatt: Barnmorskan om förlossningsvården: “Det skär i mig att vi låter det här ske”

Oron är stor. Ångesten total.
Barnmorskor är vana att vika sig dubbla för att räcka till – men nu är det som att bevittna en tågolycka i slowmotion där både mammor, barn och personal kommer ta skada både fysiskt och psykiskt, menar barnmorskan Ann Ljungblom.
I sin debattartikel uppmanar hon oss nu att sprida information och ställa krav!

Sommaren kom i år igen. Midsommarhelgen är sista fullt bemannade helgen, men redan på måndag sjunker bemanningen drastiskt. En månad in i framtiden är det ibland så få som tre barnmorskor inplanerade på varje pass.
Bemanningen ska räcka till att koordinera vården, svara i telefonerna, ta hand om mottagningen och kunna arbeta på 13 förlossningsrum med födande kvinnor.
En helt omöjlig ekvation.

LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?

På väggarna sitter listor med nära 500 tomma arbetspass uppe över nästan en hel vägg. Gemensamt har vi bestämt att inte skriva upp oss. Vi får inte strejka, så det här är enda sättet att protestera. Vi saknar 22 barnmorskor på grund av sjukskrivningar och föräldraledighet och våra chefer har inte fått nyanställa. Hela våren har ledigheter dragits in på grund av corona, många går redan på knäna och stressymptomen är starka. Det talas om att säga upp sig, någon har sömnproblem, en annan huvudvärk och migrän för tredje dagen i rad.

 

500 tomma pass på förlossningen kanske inte säger så mycket för den som inte är insatt, men som ni säkert minns så brukar det vara kris på förlossningen varje sommar och i år är det cirka 200 fler tomma pass än tidigare år, så det kanske sätter saker i perspektiv. Det är nästan som att dubblera en kris. Lägg sedan till att ledningen valt att plocka bort både kvalificerad övertid som ersättning och att sänka extraersättningen som brukar vara en morot för vårdpersonalen att arbeta extra under sommaren. Semestrar som redan beviljats flyttas på. De fyra lagstadgade veckorna tyckt inte gälla för vårdpersonal.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsskada som drabbar en av tio kan bli diagnos

Oron är stor. Ångesten total. Jag får ont i magen och mår illa varje arbetspass. Det känns som psykisk terror att hela tiden mala in oss i vad som än dyker upp. Jag ska arbeta tre arbetspass till och sedan är det meningen att jag ska ha semester. Men jag vågar inte tro på att den verkligen blir av, eller om den plötsligt dras tillbaka.
Det känns som jag tvingas bevittna en tågolycka i slowmotion. Jag ser tåget, jag ser olyckan komma. Jag ser och vet att mammor, barn och personal kommer ta skada och jag kan inget göra, bara se på.

Det var inte såhär jag tänkte mig att arbeta som barnmorska. Jag ville hjälpa kvinnor som föder och agera utifrån min kunskap och erfarenhet - inte vara en del i att bevittna en stor olycka utan att kunna hjälpa till.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas kvinnors hälsa under och efter graviditet av corona

Det skär i mig så hårt att vi låter det här ske. Är kvinnosjukvården så lågt prioriterad att man sparar in på vården vid förlossningar, att till och med säkerheten sätts ur spel?
Ledningar runtom i landet kommer som vanligt gå ut i media och bedyra att säkerheten är intakt, men hur kan den vara det när man medvetet skadar sin personal psykiskt genom att en vecka före semestern inte ha en klar plan för hur sommaren ska bemannas och ibland ha mer än en halverad personalstyrka utan plan? Det enda som återstår för ledningen är att beordra. För oss innebär det nära 500 beordringar bara på förlossningen. Nära 1000 om vi räknar med BB och Antenatalavdelningar på kvinnokliniken. Sätt det i kontrast till att förra sommaren beordrades 18 på förlossningen - och redan det var galet upp åt väggarna.

Vi må vara barnmorskor och vana att vika oss dubbla för att räcka till, men vi har inte fler än två händer och vi kan inte vara på mer än ett rum i taget.
Den viktigaste dagen i allas våra liv är den dag vi får starta våra liv och ta våra första andetag. Man kan inte tulla på säkerheten då. Det förstår vem som helst, det förstår du, det förstår jag. Men varför förstår inte de som beslutar om vården och styr den?

 

Vi behöver hjälp, och vi behöver hjälp nu. Vad kan du göra?
Du kan sprida informationen. Dela och uppmuntra fler att dela.
Du kan mejla sjukhusledningen.
Du kan mejla våra politiker.
Ställ krav. Vården finansieras av allas våra skattepengar och den SKA vara säker för de födande, för de nyfödda som kommer till världen och till personalen som arbetar.

Jag väljer att avsluta med grundkravet som vårt grannland Norge införde redan 2010 som nationellt beslut och som enligt mig är en grundbult i hur man bedriver en säker förlossningsvård.

En barnmorska – en födande.

Av Ann Ljungblom, barnmorska som jobbar på Danderyds förlossning och som driver bloggen Holymama.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.