Annons

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Hundar kan enligt tidigare forskning känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men forskare från Nya Zeeland har nyligen bevisat att de även kan känna mer komplexa känslor – som svartsjuka.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 augusti, 2024
Ungt par bakifrån med varsin liten hund i famnen

Det är klarlagt sedan tidigare att hundar kan hysa samma känslor som ett litet barn på ett par år, det vill säga att de till exempel kan känna sig glada, arga, ledsna och rädda. Men forskare har på senare år även undersökt om hundar är kapabla att känna mer komplexa känslor, som skam, stolthet och svartsjuka.

LÄS OCKSÅ: Homeopaterna: “Husdjur har ibland samma hälsobesvär som sin ägare”

Svartsjuka kräver komplex inre process

En del forskare har tidigare resonerat kring att svartsjuka kräver en så pass komplex inre process att det antagligen endast är vi människor som har förmågan – eller kanske oturen – att kunna känna den. Men en forskargrupp från University of Auckland på Nya Zeeland menar att hundar visst verkar kunna bli sotis. Deras forskningsresultat stödjer det som många hundägare kanske redan upptäckt, nämligen att deras hund blir svartsjuk när de umgås med en annan hund, menar Amelia Bastos, studiens huvudförfattare.

Hundar kan enligt forskning känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. 18 hundar och deras ägare användes i studien, som gick till så att hundarna fick vara kopplade i ena änden av ett rum medan en ”fejkhund” placerades bredvid ägaren i andra änden. Riktiga hundar användes inte av säkerhetsskäl, utan istället en realistisk låtsashund. Som en kontrolljämförelse användes även en cylinder invirad i fleece. Och först rullades en skyddande ”halvvägg” upp som separerade hunden från sin ägare och den ”rivaliserande hunden”, vilket gjorde att hunden bara kunde se husse/matte från midjan och uppåt och alltså inte vad hen gjorde med sina händer.

LÄS OCKSÅ: Vårdhundar ökade temperaturen hos äldre

Annons

Kopplet avslöjade graden av svartsjuka

Hunden kunde däremot se hur ägaren pratade och upprepande sa snälla saker, som ”duktig vovve”, medan hen böjde sig nedåt mot fejkhunden. Hundens koppel var i sin tur kopplad till en apparat som mätte hur kraftfullt hunden i fråga ryckte och drog i kopplet för att ta sig mot ägaren, och utgjorde måttstocken för hur svartsjuk hunden blev när ägaren till synes gullade med den rivaliserande ”hunden”. Hunden drog och ryckte betydlig mycket mer kraftfullt när den såg ägaren med den realistiska fejkhunden, jämfört med den fleece-inlindade cylindern.

LÄS OCKSÅ: Sovställningen avslöjar ditt husdjurs personlighet

Hunden kan föreställa sig ett scenario

Och det fascinerande är att detta skedde när hunden alltså inte kunde iakktta vad som hände från midjan och nedåt på sin ägare, vilket bevisar att hunden har förmågan att lägga ihop ett och ett, samt att fantisera ihop ett scenario i huvudet. Ägarens gullande och pratande med den andra ”fejkhunden” var alltså det som ansågs hota hundens speciella band med sin ägare – inte bara rivalens närvaro bredvid ägaren. Precis som när en människa blir svartsjuk gentemot en rival som äventyrar relationen till ens partner.

– Det är för tidigt att säga huruvida hundar upplever svartsjuka så som vi gör, men det är tydligt att de reagerar på samma svartsjukeframkallande situationer, även när de sker utom synhåll, säger Amelia Bastos.

Källa: Association for psychological science

Annons

 

Annons