Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna sover bredvid vit katt på kudden

Sovställningen avslöjar ditt husdjurs personlighet

Vilken personlighet din katt eller hund har avslöjas av hur den sover med dig i sängen på natten. "Bläckfisk" eller "kuddbov" – vad stämmer för din fyrbente vän?

Det är djurprofessorn Peter Neville som, i en undersökning från djurhälsosajten Itchpet 2019, förklarade att våra husdjur ofta har en baktanke med hur de väljer att ta plats bredvid i sängen. Allt från att få dig att vakna, till att kunna fly ifrån dina fäktande armar och ben snabbt.

 

Här är 6 av de populäraste sovpositionerna hos djur!

  1. Knäveckskompisen ("The Knee Nuzzle")

Denna hund eller katt kryper ihop i dina knäveck när du lagt dig på sidan, i fosterställning. Varm och omslutande trygghet är det som lockar, som om hen var valp eller kattunge igen. I den skyddade miljön som dina knäveck innebär kan din lurvige vän bokstavligen sova som en bebis.

LÄS OCKSÅ: Katten är pandemins populäraste husdjur – ökar vår mentala hälsa

  1. Kuddboven ("The Pillow Bandit")

Denna fyrbente vän tar över din kudde helt. Det är en position som lite mindre hundar och katter ofta gillar, då de gärna vill ha mjukast tänkbara underlag. Det innebär att så snart kuddboven vaknar ser den till på att du också gör det. Hen vill att ditt ansikte är tillräckligt nära för en puff med tassen eller nosen för att omedlebart få dig att servera  frukost.

  1. Den trogne ("The Faithful")

Här ligger hunden eller katten till synes plikttroget och beskedligt vid fotändan av sängen, bredvid dina fötter. Men den vördnadsfulla positionen kan vara en simpel bluff. Ofta väljer hen denna position helt enkelt för att du själv ligger i en platskrävande, det vill säga horisontell, sovställning. Och om du är den rastlösa sovtypen, som rör dig mycket i sömnen, kan det här vara det närmsta som din fyrbente vän vågar komma dig på natten.

På så sätt kan hen enkelt parera dina plötsliga rörelser och hoppa ner från sängen.

LÄS OCKSÅ: Sådan matte sådan katt?

  1. Väggen ("The Wall")

Det här ett husdjur som gör sig till en levande kil mellan dig och din partner. Och det är en position som kan vara ett varmt och tryggt val för ditt husdjur, även om det också kan vara ett strategiskt val. En hund eller katt som har ett extra starkt band till matte eller husse kan lägga sig så här för att hålla den andra på avstånd. Ditt husdjur vill försäkra sig om att få all tänkbar uppmärksamhet från sin favorithusse- eller matte.

  1. Under täcket ("The Under-Cover Lover")

En mörk plats och ett perfekt kryp in för att garanterat få värme. Och precis som att vissa människor sover bättre under tunga täcken, slappnar även vissa djur av bättre så. Dessutom kapslas både dina kroppslukter och djurets egna feromoner till en härlig doftkompott där under täcket.

 

LÄS OCKSÅ: Katter är lika lojala mot sina ägare som hundar

  1. Bläckfisken ("The Octopus")

På morgonen undrar du hur det gick till – men när du vaknar har ditt husdjur spridit ut sig som en bläckfisk över hela sängen medan du själv ligger inklämd längs ena sidan, vilket är en väldigt vanlig position bland djurägare.

På kvällen har husdjuret lagt sig till rätta på ett lagom avstånd från sin matte eller husse, men har sedan brett ut sig under natten, till att till slut ta över hela sängen. Varför? Det här husdjuret är medveten om din snällhet och drar nytta av den och sett till att du successivt flyttar dig åt sidan, för att bereda plats åt hen.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!