Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Katt kelar med kvinna i soffa

Katten är pandemins populäraste husdjur – ökar vår mentala hälsa

När försäkringsbolaget Agria lät husdjursägare svara på en enkät på Facebook i den så kallade ”Agria Panelen” blev katten den tydliga vinnaren som favoritsällskapsdjur under coronapandemin.

Så många som 77 procent av paneldeltagarna röstade på katten, medan hunden kom på en hedrande andra plats med 71 procent. Även om katter förvisso uppfattas som självständiga djur med hög integritet, står de alltså väldigt nära sin ägare.

 

LÄS OCKSÅ: Sådan matte sådan katt?

– Det är fantastiskt att våra katter har en sådan positiv effekt på vårt välmående! Vare sig man spenderar tiden hemma eller kommer hem från ett arbetspass så finns katten där och bjuder på fint sällskap, skratt och glädje, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring på deras hemsida.

Humoristiska husdjur
Katterna ansågs både ha en egen humor och bidra till skratt och glädje under en i övrigt sorglig period, enligt 74 procent av kattägarna. Katter är också ett bra sällskap när många har behövt isolera sig, något som uppskattas mest,  av 77 procent.

Dessutom anses de vara mästare på att mysa vilket 72 procent i Agria Panelen bekräftat. Och över hälften av ägarna, hela 57%, menar att katten förbättrat deras mentala hälsa.

I kommentarsfältet på Agrias Facebook-sida meddelar kattägarna dessutom att deras katter skänker dem inre frid, att de varit ett lyssnande öra när ägarna känner sig ensamma, samt att de hjälpt dem att upprätthålla dagliga rutiner.

LÄS OCKSÅ: Katter är lika lojala mot sina ägare som hundar

Här kommer fler av enkätsvaren:

Har din katt hjälpt dig till en bättre vardag på något vis under Coronapandemin?

Ja                                                                             99%

 

Nej                                                                            1%

På vilket sätt har din katt hjälpt dig och din familj under pandemin?

Varit ett bra sällskap                                              77%

Fått mig att känna skratt och glädje                    74%

Bjudit på mysiga stunder                                       72%

Förbättrat min mentala hälsa                                57%

Hjälp mig att skingra oroliga tankar                      54%

 

Källa: Agria Panelen, som består av djurägare som följer Agria på Facebook. Totalt svarade 3 823 djurägare på enkäten, varav 1 625 kattägare.

LÄS OCKSÅ: Det betyder din katts jamanden

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.