Pernilla Widegren, som är kock och driver den växtbaserade restaurangen ”Stora Ego” på Gotland, är kreatören bakom detta smarriga vegoburgar-recept, som finns med i boken ”Kostens kraft” (Lava förlag) av David Stenholtz.
4–6 portioner
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
400 g kokta svarta bönor
½ dl bovetemjöl
1 dl hemgjord rökig bbq-sås (se recept nedan), eller 1–2 tsk chipotlepasta
salt efter smak
olja efter smak
Sätt ugnen på 225° och lägg bakplåtspapper, eventuellt med lite olja, på en plåt.
Pulsa solros- och linfrön i en blender.
Tillsätt bönorna, bovetemjöl och bbq-såsen och pulsa lätt. Smaka sedan av och krydda efter smak.
Forma till biffar och stek i ugnen cirka 6 minuter på varje sida.
Ringla lite bbq-sås över din burgare och servera med sallad, rödlök, tomater eller dina egna favorittillbehör.
BBQ-sås:
tomat
morot
palsternacka/rotselleri
vitlök
gul lök
champinjoner
chipotle-sås
äpple
pressad citron
örter
olivolja (kan uteslutas)
salt och peppar
Sätt ugnen på 225°. Skär alla ingredienser i bitar. Peppra.
Lägg allt i en ugnsfast form. Ringla chipotlesås över grönsakerna. Blanda.
Rosta i ugnen cirka 20–30 minuter. Rör om ett par gånger.
Grönsakerna doftar fantastiskt när de är klara
Mixa i en blender till en slät sås. Tillsätt lite vatten.
Smaka av med salt och citron.
Läs gärna vår intervju med David Stenholtz (som till vardags är överläkare i onkologi) om de stora hälsovinsterna med en växtbaserad kost!
(Foto: Martin Cederblad)