The Ultimate Vegan Burger med avokadokräm

Foto: Angelica Zander

Den ultimata veganska burgaren med avokadokräm

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott" (Norstedts förlag).

Grillsäsongen är äntligen här – och du börjar bli sugen på att slänga på en riktigt god burgare på grillen, erkänn? Vad bra för här har du en riktig vinnare.

Den här underbart goda burgaren är inspirerad av matlegenden Jamie Oliver och hans recept The Best Vegan Burger. De är inte busenkla att göra men går alldeles utmärkt att frysa in, så gör
många. Burgarna är dessutom fantastiska att grilla. Ugnsbaka dem alltid först, för de vill inte riktigt hålla ihop annars.

Det här receptet kommer från Erika Frosts väldigt aptitliga bok ”Rå matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott”.
Kuriosa: Erika Frost ligger även bakom restaurangen Open New Doors, i Bottnaryd och Göteborg.

 

Receptet ger fyra burgare.

► Läs också: Medveten om din hälsa och miljö? Här är grillspecialen för dig!

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott" (Norstedts förlag).
Portioner: 4

Ingredienser

1–2 hela chipotlechili eller 1–2 msk chipotlepuré
1 stor sötpotatis, eller 2 små 1 burk stora vita bönor (400 g)
1 gul lök
1 röd paprika
5 centimeter purjolök, den gröna delen
Rapsolja
1 näve finhackad persilja
1 näve finhackad färsk koriander (valfritt)
3 msk ajvar, köpt eller gör din egen
3 msk majsmjöl + extra att vända burgarna i
2 msk paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1/2 citron, zest och juice
salt och peppar

Hamburgerbröd (6 stycken)
1 påse torrjäst (14 g) eller 50 g färsk jäst
5 dl vatten
3 msk psylliumhusk
4 1/2 dl glutenfritt havremjöl (Urtekrams är kanon)
2 dl quinoamjöl
1 tsk salt
3–4 msk olivolja
växtbaserad mjölk tillpensling
vita sesamfrön

Läs också: Nyttigt till grillen: Persiko- & portobelloburgare

Avokadokräm (cirka 2 dl)
1/2 klyfta vitlök
1/2 röd chili
2 mogna avokador
limezest
ev färsk koriander
salt och peppar

Tillbehör:
Skivad tomat och gurka
Salladsblad
Picklad rödlök (se sid 135 i boken ”Rå Matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott”)
Ketchup (för raw ketchup, se sid 138 i samma bok)
Ugnsbakad potatis eller sötpotatis

► Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

Gör så här

Blötlägg hel chipotle i kokhett vatten. Dela potatisen på längden och baka i ugnen på 200 grader tills den är genommjuk och gyllene, 20–25 minuter. Låt ugnen vara på. Låt potatisen
svalna. Gröp sedan ur inkråmet och lägg i en bunke.
Skölj bönorna, låt dem rinna av och blanda med potatisen.
Mosa bönorna, gärna med en träslev eller stötaren till en mortel, men lämna lite bitar så du får en röra som inte är helt slät.
Finhacka lök, paprika och purjolök. Stek i lite olja på medelvärme tills de mjuknat och fått lite färg. Blanda med bönröran och rör i örter, ajvar, mjöl, kryddor, citronzest och citronjuice.
Smaka av med salt och peppar.

Mixa chipoteln slät. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få snurr på bladen i mixern. Smaka så att den mixade chipoteln eller purén inte är galet stark – det kan variera ganska kraftigt – och rör i den mängd du önskar i bönsmeten.
Forma fyra burgare, vänd dem i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 20–25 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Bröden går utmärkt att frysa in.

Avokadokräm

När burgarna är bakade är det en bra idé att steka dem så de får en härlig stekyta. Stek i het panna i några droppar olja. Vänd dem inte mer än en gång, de är ganska sköra. Stek cirka en minut på var sida.

Servera burgarna i hamburgerbröd med avokadokräm, tomat, gurka, någon härlig salladssort, lök, rawketchup och potatis. Voilà!

► Läs också: Får du halsbränna av grillmaten? Bitterörter dämpar obehaget

Hamburgerbröd
Rör ut jästen i vattnet, och se till att vattnet har den temperatur som anges på jästförpackningen. Vispa i psylliumhusken och låt svälla i tio minuter.
Blanda i mjöl och salt och knåda ihop degen ordentligt. Allra sist ska oljan i, och den arbetas in med händerna. Dela upp degen i sex bitar och forma dessa till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt sedan jäsa under bakduk i 45 minuter.
Pensla bröden med mjölk och strö över sesamfrön. Baka i 200 grader tills de är gyllene, 8–12 minuter. Låt svalna ordentligt innan du skär i dem. De kan kännas degiga när de ännu är varma men det är helt i sin ordning. Stek gärna de delade hamburgerbröden lätt före servering.

Avokadokräm
Finhacka vitlök och chili. Mixa tillsammans med avokadokött och limezest till en slät kräm. Smaka av med salt, peppar och eventuellt hackad koriander. Det är helt valfritt med koriandern men gillar man koriander är den ett måste.
Testa gärna att byta ut chili, vitlök och koriander mot riven färsk pepparrot. Författaren till receptet gillar att ha i mycket pepparrot så det blir drag i krämen.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.