Den ultimata veganska burgaren med avokadokräm | Kurera.se
The Ultimate Vegan Burger med avokadokräm

Foto: Angelica Zander

Den ultimata veganska burgaren med avokadokräm

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott" (Norstedts förlag).

Grillsäsongen är äntligen här – och du börjar bli sugen på att slänga på en riktigt god burgare på grillen, erkänn? Vad bra för här har du en riktig vinnare.

Den här underbart goda burgaren är inspirerad av matlegenden Jamie Oliver och hans recept The Best Vegan Burger. De är inte busenkla att göra men går alldeles utmärkt att frysa in, så gör
många. Burgarna är dessutom fantastiska att grilla. Ugnsbaka dem alltid först, för de vill inte riktigt hålla ihop annars.

 

Det här receptet kommer från Erika Frosts väldigt aptitliga bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott".
Kuriosa: Erika Frost ligger även bakom restaurangen Open New Doors, i Bottnaryd och Göteborg.

Receptet ger fyra burgare.

► Läs också: Medveten om din hälsa och miljö? Här är grillspecialen för dig!

Portioner: 4

Ingredienser

1–2 hela chipotlechili eller 1–2 msk chipotlepuré
1 stor sötpotatis, eller 2 små 1 burk stora vita bönor (400 g)
1 gul lök
1 röd paprika
5 centimeter purjolök, den gröna delen
Rapsolja
1 näve finhackad persilja
1 näve finhackad färsk koriander (valfritt)
3 msk ajvar, köpt eller gör din egen
3 msk majsmjöl + extra att vända burgarna i
2 msk paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1/2 citron, zest och juice
salt och peppar

Hamburgerbröd (6 stycken)
1 påse torrjäst (14 g) eller 50 g färsk jäst
5 dl vatten
3 msk psylliumhusk
4 1/2 dl glutenfritt havremjöl (Urtekrams är kanon)
2 dl quinoamjöl
1 tsk salt
3–4 msk olivolja
växtbaserad mjölk tillpensling
vita sesamfrön

Läs också: Nyttigt till grillen: Persiko- & portobelloburgare

Avokadokräm (cirka 2 dl)
1/2 klyfta vitlök
1/2 röd chili
2 mogna avokador
limezest
ev färsk koriander
salt och peppar

Tillbehör:
Skivad tomat och gurka
Salladsblad
Picklad rödlök (se sid 135 i boken “Rå Matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott”)
Ketchup (för raw ketchup, se sid 138 i samma bok)
Ugnsbakad potatis eller sötpotatis

► Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

Gör så här

Blötlägg hel chipotle i kokhett vatten. Dela potatisen på längden och baka i ugnen på 200 grader tills den är genommjuk och gyllene, 20–25 minuter. Låt ugnen vara på. Låt potatisen
svalna. Gröp sedan ur inkråmet och lägg i en bunke.
Skölj bönorna, låt dem rinna av och blanda med potatisen.
Mosa bönorna, gärna med en träslev eller stötaren till en mortel, men lämna lite bitar så du får en röra som inte är helt slät.
Finhacka lök, paprika och purjolök. Stek i lite olja på medelvärme tills de mjuknat och fått lite färg. Blanda med bönröran och rör i örter, ajvar, mjöl, kryddor, citronzest och citronjuice.
Smaka av med salt och peppar.

Mixa chipoteln slät. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få snurr på bladen i mixern. Smaka så att den mixade chipoteln eller purén inte är galet stark – det kan variera ganska kraftigt – och rör i den mängd du önskar i bönsmeten.
Forma fyra burgare, vänd dem i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 20–25 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Bröden går utmärkt att frysa in.

Avokadokräm

När burgarna är bakade är det en bra idé att steka dem så de får en härlig stekyta. Stek i het panna i några droppar olja. Vänd dem inte mer än en gång, de är ganska sköra. Stek cirka en minut på var sida.

Servera burgarna i hamburgerbröd med avokadokräm, tomat, gurka, någon härlig salladssort, lök, rawketchup och potatis. Voilà!

► Läs också: Får du halsbränna av grillmaten? Bitterörter dämpar obehaget

Hamburgerbröd
Rör ut jästen i vattnet, och se till att vattnet har den temperatur som anges på jästförpackningen. Vispa i psylliumhusken och låt svälla i tio minuter.
Blanda i mjöl och salt och knåda ihop degen ordentligt. Allra sist ska oljan i, och den arbetas in med händerna. Dela upp degen i sex bitar och forma dessa till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt sedan jäsa under bakduk i 45 minuter.
Pensla bröden med mjölk och strö över sesamfrön. Baka i 200 grader tills de är gyllene, 8–12 minuter. Låt svalna ordentligt innan du skär i dem. De kan kännas degiga när de ännu är varma men det är helt i sin ordning. Stek gärna de delade hamburgerbröden lätt före servering.

Avokadokräm
Finhacka vitlök och chili. Mixa tillsammans med avokadokött och limezest till en slät kräm. Smaka av med salt, peppar och eventuellt hackad koriander. Det är helt valfritt med koriandern men gillar man koriander är den ett måste.
Testa gärna att byta ut chili, vitlök och koriander mot riven färsk pepparrot. Författaren till receptet gillar att ha i mycket pepparrot så det blir drag i krämen.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje - veganskt, lyxigt och jäkligt gott" (Norstedts förlag).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?