Annons
Annons

Black bean burger till helgmyset

Njut av en lyxig helgmiddag med en smarrig burgare gjord på svarta bönor istället för kött, så gör du gott för både hälsa och klimat! Servera med dina favorittillbehör.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
15 november, 2023
Burgare gjord av svarta bönor, på salladsbädd

Pernilla Widegren, som är kock och driver den växtbaserade restaurangen ”Stora Ego” på Gotland, är kreatören bakom detta smarriga vegoburgar-recept, som finns med i boken ”Kostens kraft” (Lava förlag) av David Stenholtz.

4–6 portioner
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
400 g kokta svarta bönor
½ dl bovetemjöl
1 dl hemgjord rökig bbq-sås (se recept nedan), eller 1–2 tsk chipotlepasta
salt efter smak
olja efter smak

Sätt ugnen på 225° och lägg bakplåtspapper, eventuellt med lite olja, på en plåt.
Pulsa solros- och linfrön i en blender.
Tillsätt bönorna, bovetemjöl och bbq-såsen och pulsa lätt. Smaka sedan av och krydda efter smak.
Forma till biffar och stek i ugnen cirka 6 minuter på varje sida.

Ringla lite bbq-sås över din burgare och servera med sallad, rödlök, tomater eller dina egna favorittillbehör.

BBQ-sås:
tomat
morot
palsternacka/rotselleri
vitlök
gul lök
champinjoner
chipotle-sås
äpple
pressad citron
örter
olivolja (kan uteslutas)
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°. Skär alla ingredienser i bitar. Peppra.
Lägg allt i en ugnsfast form. Ringla chipotlesås över grönsakerna. Blanda.
Rosta i ugnen cirka 20–30 minuter. Rör om ett par gånger.
Grönsakerna doftar fantastiskt när de är klara
Mixa i en blender till en slät sås. Tillsätt lite vatten.
Smaka av med salt och citron.

Läs gärna vår intervju med David Stenholtz (som till vardags är överläkare i onkologi) om de stora hälsovinsterna med en växtbaserad kost!

(Foto: Martin Cederblad)

Annons
Annons