Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blivande fäder – undvik alkohol före befruktningen!

Blivande föräldrar bör undvika att dricka alkohol före befruktningen för att skydda mot medfött hjärtfel, enligt ny forskning. Nyheten är att det gäller både fäder och mödrar. Även annat kan inverka på mannens spermiekvalitet.

Det är inte bara kvinnans kropp och hälsotillstånd som påverkar hur barnet mår, att olika faktorer hos mannen kan påverka som exepelvis ålder är känt sedan tidigare. Spermiekvalieten påverkas också av sådant som inflammation, exponering för miljögifter och trauma. Vilket kan ha negativ inverkan på möjligheten att bli gravid.

Alkohol ökar risken för fosterskador
Att dricka alkohol tre månder innan och fram till graviditeten medför en ökad risk för att barnet ska drabbas av medfött hjärtfel – det gäller båda föräldrarna enligt en ny studie.

 

Att dricka större mängder – motsvarande mer än fem glas vin vid samma tillfälle gjorde att risken ökade ännu mer. Dessutom kan den sortens drickande även påverka förälderns egen hälsa negativt menar Dr. Qin, forskare som lett arbetet med studien. Enligt Dr. Qin tyder resultaten på att män helst ska undvika alkohol i minst sex månader innan befruktningen medan kvinnor bör sluta alkohol ett helt år innan, utöver att de förstås ska undvika alkohol under graviditeten.

LÄS OCKSÅ; Ämne i teflonpannor ger mindre kön och sämre spermiekvalitet

Moderns alkoholkonsumtion påverkar fostret
Medfött hjärtfel är ett stort problem och drabbar många. Det medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom senare i livet, även om kirurgiskt ingrepp görs för att korrigera det. Det är också den främsta orsaken till missfall. Konsumtion av alkohol under graviditeten kan leda till olika fetala alkoholspektrumstörningar, FASD som kan ge hjärnstörningar men även problem med andra organ som tarmar, lever och njurar hos fostret.

Tidigare studier som undersöker kopplingen mellan alkohol och medfödd hjärtsjukdom har fokuserat på blivande mödrar, med varierande reslultat. Nu har man alltså även undersökt hur faderns alkoholvanor påverkar. Enligt forskarna kunde man se en gradvis ökande risk för medfödda hjärtfel som gick hand i hand med nivån på föräldrarnas konsumtion av alkohol.

LÄS OCKSÅ: Fel hudlotion kan ge fosterskador

Går inte att bevisa direkt samband
Forskarna påpekar att det rör sig om en observationsstudie och det går därför inte att bevisa direkt samband, den säger heller ingenting om huruvida faderns drickande skulle vara mer skadlig för fostrets hjärta än moderns.

Enligt Dr. Qin krävs ytterligare forskning på området. Men även om analysen har sina begränsningar – till exempel jämfördes inte drycker med olika alkoholstyrkor – tyder resultatet på att både män och kvinnor som planerar en familj gör klokt i att hålla upp med alkohol.

 

LÄS OCKSÅ: Koffein skadar fostret mer än man tidigare trott

Annat du som man kan göra för att gynna spermiekvaliteten

Motion och sömn
Flera studier har visat att viktminskning och motion hos överviktiga män kan leda till ökad spermioproduktion.

Minska på stressen
All form av stress kan leda till att kroppen sparar på energi och nedprioriterar att föröka sig till förmån för ren överlevnad. Så att minska på stressen kan ihop med eh hälsosam diet och motion öka möjligheterna för graviditet

Sluta röka
Studier har visat att rökning minskar antalet spermier avsevärt.

Undvik alkohol
Utöver risken för fosterskador kan alkohol bidra till minskad spermieproduktion enligt vissa forskareuana, and cocaine to decreased sperm production.

Av Nina Törmark

Källa: MedicalXpress, Medical News Today och Babyhjälp

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.