Blivande fäder – undvik alkohol före befruktningen!

Blivande föräldrar bör undvika att dricka alkohol före befruktningen för att skydda mot medfött hjärtfel, enligt ny forskning. Nyheten är att det gäller både fäder och mödrar. Även annat kan inverka på mannens spermiekvalitet.

Det är inte bara kvinnans kropp och hälsotillstånd som påverkar hur barnet mår, att olika faktorer hos mannen kan påverka som exepelvis ålder är känt sedan tidigare. Spermiekvalieten påverkas också av sådant som inflammation, exponering för miljögifter och trauma. Vilket kan ha negativ inverkan på möjligheten att bli gravid.

Alkohol ökar risken för fosterskador
Att dricka alkohol tre månder innan och fram till graviditeten medför en ökad risk för att barnet ska drabbas av medfött hjärtfel – det gäller båda föräldrarna enligt en ny studie.

 

Att dricka större mängder – motsvarande mer än fem glas vin vid samma tillfälle gjorde att risken ökade ännu mer. Dessutom kan den sortens drickande även påverka förälderns egen hälsa negativt menar Dr. Qin, forskare som lett arbetet med studien. Enligt Dr. Qin tyder resultaten på att män helst ska undvika alkohol i minst sex månader innan befruktningen medan kvinnor bör sluta alkohol ett helt år innan, utöver att de förstås ska undvika alkohol under graviditeten.

LÄS OCKSÅ; Ämne i teflonpannor ger mindre kön och sämre spermiekvalitet

Moderns alkoholkonsumtion påverkar fostret
Medfött hjärtfel är ett stort problem och drabbar många. Det medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom senare i livet, även om kirurgiskt ingrepp görs för att korrigera det. Det är också den främsta orsaken till missfall. Konsumtion av alkohol under graviditeten kan leda till olika fetala alkoholspektrumstörningar, FASD som kan ge hjärnstörningar men även problem med andra organ som tarmar, lever och njurar hos fostret.

Tidigare studier som undersöker kopplingen mellan alkohol och medfödd hjärtsjukdom har fokuserat på blivande mödrar, med varierande reslultat. Nu har man alltså även undersökt hur faderns alkoholvanor påverkar. Enligt forskarna kunde man se en gradvis ökande risk för medfödda hjärtfel som gick hand i hand med nivån på föräldrarnas konsumtion av alkohol.

LÄS OCKSÅ: Fel hudlotion kan ge fosterskador

Går inte att bevisa direkt samband
Forskarna påpekar att det rör sig om en observationsstudie och det går därför inte att bevisa direkt samband, den säger heller ingenting om huruvida faderns drickande skulle vara mer skadlig för fostrets hjärta än moderns.

Enligt Dr. Qin krävs ytterligare forskning på området. Men även om analysen har sina begränsningar – till exempel jämfördes inte drycker med olika alkoholstyrkor – tyder resultatet på att både män och kvinnor som planerar en familj gör klokt i att hålla upp med alkohol.

 

LÄS OCKSÅ: Koffein skadar fostret mer än man tidigare trott

Annat du som man kan göra för att gynna spermiekvaliteten

Motion och sömn
Flera studier har visat att viktminskning och motion hos överviktiga män kan leda till ökad spermioproduktion.

Minska på stressen
All form av stress kan leda till att kroppen sparar på energi och nedprioriterar att föröka sig till förmån för ren överlevnad. Så att minska på stressen kan ihop med eh hälsosam diet och motion öka möjligheterna för graviditet

Sluta röka
Studier har visat att rökning minskar antalet spermier avsevärt.

Undvik alkohol
Utöver risken för fosterskador kan alkohol bidra till minskad spermieproduktion enligt vissa forskareuana, and cocaine to decreased sperm production.

Av Nina Törmark

Källa: MedicalXpress, Medical News Today och Babyhjälp

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

 

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

 

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.