Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blivande fäder – undvik alkohol före befruktningen!

Blivande föräldrar bör undvika att dricka alkohol före befruktningen för att skydda mot medfött hjärtfel, enligt ny forskning. Nyheten är att det gäller både fäder och mödrar. Även annat kan inverka på mannens spermiekvalitet.

Det är inte bara kvinnans kropp och hälsotillstånd som påverkar hur barnet mår, att olika faktorer hos mannen kan påverka som exepelvis ålder är känt sedan tidigare. Spermiekvalieten påverkas också av sådant som inflammation, exponering för miljögifter och trauma. Vilket kan ha negativ inverkan på möjligheten att bli gravid.

Alkohol ökar risken för fosterskador
Att dricka alkohol tre månder innan och fram till graviditeten medför en ökad risk för att barnet ska drabbas av medfött hjärtfel – det gäller båda föräldrarna enligt en ny studie.

 

Att dricka större mängder – motsvarande mer än fem glas vin vid samma tillfälle gjorde att risken ökade ännu mer. Dessutom kan den sortens drickande även påverka förälderns egen hälsa negativt menar Dr. Qin, forskare som lett arbetet med studien. Enligt Dr. Qin tyder resultaten på att män helst ska undvika alkohol i minst sex månader innan befruktningen medan kvinnor bör sluta alkohol ett helt år innan, utöver att de förstås ska undvika alkohol under graviditeten.

LÄS OCKSÅ; Ämne i teflonpannor ger mindre kön och sämre spermiekvalitet

Moderns alkoholkonsumtion påverkar fostret
Medfött hjärtfel är ett stort problem och drabbar många. Det medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom senare i livet, även om kirurgiskt ingrepp görs för att korrigera det. Det är också den främsta orsaken till missfall. Konsumtion av alkohol under graviditeten kan leda till olika fetala alkoholspektrumstörningar, FASD som kan ge hjärnstörningar men även problem med andra organ som tarmar, lever och njurar hos fostret.

Tidigare studier som undersöker kopplingen mellan alkohol och medfödd hjärtsjukdom har fokuserat på blivande mödrar, med varierande reslultat. Nu har man alltså även undersökt hur faderns alkoholvanor påverkar. Enligt forskarna kunde man se en gradvis ökande risk för medfödda hjärtfel som gick hand i hand med nivån på föräldrarnas konsumtion av alkohol.

LÄS OCKSÅ: Fel hudlotion kan ge fosterskador

Går inte att bevisa direkt samband
Forskarna påpekar att det rör sig om en observationsstudie och det går därför inte att bevisa direkt samband, den säger heller ingenting om huruvida faderns drickande skulle vara mer skadlig för fostrets hjärta än moderns.

Enligt Dr. Qin krävs ytterligare forskning på området. Men även om analysen har sina begränsningar – till exempel jämfördes inte drycker med olika alkoholstyrkor – tyder resultatet på att både män och kvinnor som planerar en familj gör klokt i att hålla upp med alkohol.

 

LÄS OCKSÅ: Koffein skadar fostret mer än man tidigare trott

Annat du som man kan göra för att gynna spermiekvaliteten

Motion och sömn
Flera studier har visat att viktminskning och motion hos överviktiga män kan leda till ökad spermioproduktion.

Minska på stressen
All form av stress kan leda till att kroppen sparar på energi och nedprioriterar att föröka sig till förmån för ren överlevnad. Så att minska på stressen kan ihop med eh hälsosam diet och motion öka möjligheterna för graviditet

Sluta röka
Studier har visat att rökning minskar antalet spermier avsevärt.

Undvik alkohol
Utöver risken för fosterskador kan alkohol bidra till minskad spermieproduktion enligt vissa forskareuana, and cocaine to decreased sperm production.

Av Nina Törmark

Källa: MedicalXpress, Medical News Today och Babyhjälp

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

 

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

 

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!