Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blivande fäder – undvik alkohol före befruktningen!

Blivande föräldrar bör undvika att dricka alkohol före befruktningen för att skydda mot medfött hjärtfel, enligt ny forskning. Nyheten är att det gäller både fäder och mödrar. Även annat kan inverka på mannens spermiekvalitet.

Det är inte bara kvinnans kropp och hälsotillstånd som påverkar hur barnet mår, att olika faktorer hos mannen kan påverka som exepelvis ålder är känt sedan tidigare. Spermiekvalieten påverkas också av sådant som inflammation, exponering för miljögifter och trauma. Vilket kan ha negativ inverkan på möjligheten att bli gravid.

Alkohol ökar risken för fosterskador
Att dricka alkohol tre månder innan och fram till graviditeten medför en ökad risk för att barnet ska drabbas av medfött hjärtfel – det gäller båda föräldrarna enligt en ny studie.

 

Att dricka större mängder – motsvarande mer än fem glas vin vid samma tillfälle gjorde att risken ökade ännu mer. Dessutom kan den sortens drickande även påverka förälderns egen hälsa negativt menar Dr. Qin, forskare som lett arbetet med studien. Enligt Dr. Qin tyder resultaten på att män helst ska undvika alkohol i minst sex månader innan befruktningen medan kvinnor bör sluta alkohol ett helt år innan, utöver att de förstås ska undvika alkohol under graviditeten.

LÄS OCKSÅ; Ämne i teflonpannor ger mindre kön och sämre spermiekvalitet

Moderns alkoholkonsumtion påverkar fostret
Medfött hjärtfel är ett stort problem och drabbar många. Det medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom senare i livet, även om kirurgiskt ingrepp görs för att korrigera det. Det är också den främsta orsaken till missfall. Konsumtion av alkohol under graviditeten kan leda till olika fetala alkoholspektrumstörningar, FASD som kan ge hjärnstörningar men även problem med andra organ som tarmar, lever och njurar hos fostret.

Tidigare studier som undersöker kopplingen mellan alkohol och medfödd hjärtsjukdom har fokuserat på blivande mödrar, med varierande reslultat. Nu har man alltså även undersökt hur faderns alkoholvanor påverkar. Enligt forskarna kunde man se en gradvis ökande risk för medfödda hjärtfel som gick hand i hand med nivån på föräldrarnas konsumtion av alkohol.

LÄS OCKSÅ: Fel hudlotion kan ge fosterskador

Går inte att bevisa direkt samband
Forskarna påpekar att det rör sig om en observationsstudie och det går därför inte att bevisa direkt samband, den säger heller ingenting om huruvida faderns drickande skulle vara mer skadlig för fostrets hjärta än moderns.

Enligt Dr. Qin krävs ytterligare forskning på området. Men även om analysen har sina begränsningar – till exempel jämfördes inte drycker med olika alkoholstyrkor – tyder resultatet på att både män och kvinnor som planerar en familj gör klokt i att hålla upp med alkohol.

 

LÄS OCKSÅ: Koffein skadar fostret mer än man tidigare trott

Annat du som man kan göra för att gynna spermiekvaliteten

Motion och sömn
Flera studier har visat att viktminskning och motion hos överviktiga män kan leda till ökad spermioproduktion.

Minska på stressen
All form av stress kan leda till att kroppen sparar på energi och nedprioriterar att föröka sig till förmån för ren överlevnad. Så att minska på stressen kan ihop med eh hälsosam diet och motion öka möjligheterna för graviditet

Sluta röka
Studier har visat att rökning minskar antalet spermier avsevärt.

Undvik alkohol
Utöver risken för fosterskador kan alkohol bidra till minskad spermieproduktion enligt vissa forskareuana, and cocaine to decreased sperm production.

Av Nina Törmark

Källa: MedicalXpress, Medical News Today och Babyhjälp

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.