Annons

10 aktiviteter att göra i sommar, ute med barn 7-11 år

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
1 juli, 2021
10 aktiviteter att göra i sommar, ute med barn 7-11 år

Nu är jag sugen på att skriva ett inlägg för jag tänker att jag kanske kan inspirera någon till saker, aktiviter ni kan göra ute nu i sommar.  Aktiviteterna är gratis eller billiga och som röd tråd är det aktiviteter som man gör tillsammans, med närvaro och delaktivitet. Mobiler används ibland som verktyg.

 

1 TIPSPROMMENAD

Annons

Den här kan varieras i det oändliga, lätt, svår, medel – det är det som gör det så himla bra. Du skapar en tipspromenad själv. Gå gärna i ett område som du inte varit i så mycket, det är ett bra sätt att lära känna sin närmiljö. Du skapar tipspromenaden genom att gå och ställa frågor på vad som finns där du är, du kan bara hitta svaret på platsen.  Du kan antingen skriva i din telefon, men jag upplever det lättare att skapa hela tipspromenaden på papper med penna. Men du gör som du vill.

Det är viktigt att du är tydlig med hur du formulerar dig så att andra förstår du tipspromenaden går. Tänk på att bara fråga på sådan som sitter ”fast och är kvar” som trafikskyltar, konstiga fönster, större stenar, statyer, information på skyltar och dyligt.

Exempel när jag skapade min tipspromenad började den i en lekpark:

Fråga 1: Vilka kläder har damen som står staty i parken på sig?
Gå sedan mot vattnet och följ gångvägen , ta första vägen till höger

Fråga 2: Du är nu på Storgatan, men vad heter kvarteret? Fortsätt rakt fram och till den öppna platsen

Annons

Fråga 3: Här låg förr i tiden ett torg där man kunde köpa äpplen av torghandlarnen, vad kostade ett äpple (Svaret finns på informationstavlan)

Det som jag skrev är bara exempel och att du själv måste hitta både svaret och frågorna, ett kul och spännande sätt att lära känna sin egen stad. Det är roligt att både skapa tipspromenaden och att låta andra gå. Ta så många frågor som du själv vill och att det är lämpligt att börja och sluta på samma plats.

Du kan som sagt variera tipspromenaden i det oändliga, varför inte göra en där man åker tunnelbana eller buss en längre sträcka?

2 LÄR DIG NÅGOT

Lär dig en knop, som en plåstek eller ett dubbelt halvslag. Avsätt 15 minuter på att lära dig, visa sedan vad du kan för en kompis. Byt sedan, att ni lär er den andra knopen. Nästa dag bör du återigen repetera knopen så att du kommer ihåg den även när skolan börjar.
Du kan använda skosnören, garn eller annat typ av snöre när du använder ska lära dig knoparna. Youtube är en bra lärokanal för detta.

Annons

knopar

LEK ATT DU ÄR EN YOUTUBER SOM ÄR PÅ UPPDRAG

Ditt uppdrag är att du måste på 5 timmar betygsätta 5 lekparker utifrån parkens utformning, parkens svårighetsgrad, parkens lekvänlighet, vilka åldrar passar parken och vad är det bästa med just den här parken.  ( För extra kul gör det med en dialekt eller på ett annat språk)

 

4, HITTA OCH SKAPA

Nu ska din kreativitet och din skaparglädje komma fram. Du får 30 minuter på dig att hitta 20 saker som börjar på bokstäverna A, B, C och F (5 av varje bokstav). Ute i naturen.  Dessa saker ska sedan du använda för att skapa en film. Filmen ska vara 5 minuter lång och alla sakerna ska vara med minst en gång.  Som vanligt med en film ska det finnas en handling, en början, en mitt och ett slut.

5) HINDERBANA

Gör en hinderbana med minst 10 hinder. Kryp under, hoppa över, spring sicksack. Utmana kompisarna och gör på tid.  En variant på hinderbana är Leka Följa John.

 

6) FISKA, META ELLER MAGNETFISKA
Se till att du inte behöver fiskekort bara där du tänker vara. Magnetfiska går till att du kastar ner en större magnet rätt ner i vattnet och fiskar järnskrot. Det är kul och spännande och du städar havet på samma gång.

man fiskar med barn
 

7) VANDRA
Detta kan du göra hur svårt eller lätt du vill, bor du i Stockholm kan det vara en lagom utmaning och särskilt om du är mellan 7-11 år att gå upp för Hammarbybacken, eller för Flottsbrobacken.

Vandra över stock och sten

8) LAGA MAT PÅ STORMKÖK
Tänk att all mat du lagar inomhus kan du även laga på stormköket. Om du vill börja med något enkelt kan du göra ”kanelbullar” på stormköket. Blanda smör, kanel, och socker – bred sedan på blandningen på ett tortillabröd som du rullar i hop och sedan steker i smör i stormköket.
Om du har ett stormkök som du kan reglera lågan lätt, som ett med gas – kan du även göra popcorn.

9) SVARA OCH HOPPA

Om du är minst 3 personer och har tillgång till en gunga kan ni leka Svara och hoppa. Två gungar och en frågar. Förslagsvis matte, NO, SO, Geografifrågor. Frågaren ställer en fråga inom den kategori som ni kommer överens om, när den som gungar kan svaret hoppar den av gungan och svarar. Bestäm om ni måste hoppa en viss längd för att de ska gillas. Tänk lite säkerhet här och låt en i taget gunga och hoppa

10) LAGA MAT
Om du vill och kan ansvara för matlagningen, för en måltid, ett mellis eller för en hel dag. Om du vill kan du även skriva fina menyer, eller göra fina inbjudningskort. Glöm inte att ta hand om disken sedan:D

 

 

Här kommer lite tips att göra som lekar om ni är många 5 saker att göra på midsommar

( Det behöver inte alls vara midsommar, utan bara om ni är en större grupp, är det kul)

7 december, 2020 0
Vad är hälsosamt?

Vad är hälsosamt och vad är nyttigt? Vad tycker du?
Vad jag anser vara nyttigt har ingenting med mat att göra utan bara en inställning, alltså vad tror och vilka ”sanningar” lever du efter?  What´s in your mind?

Jag tänker så här:
Om du inte ens vill ha något, alltså det ”onyttiga / det syndiga” ens i smyg då är du nyttig. Bara då!
Man kan absolut välja bra saker på snabbmatsresutrangen; du kan välja vatten istället för läsk. Du kan välja bönor istället för pommesfrittes. Min vision är att det inte ens ska finnas en dragning, en längtan ens i dig till snabbmatsresturangen. Inte ens i smyg. Dit vill jag komma och dit är min vision.

Annons

Det ska inte finnas någon längtan, någon lust att äta godis bakom skåpsluckor eftersom du är nöjd. Du har allt, du är tillfreds.

Jag tänker att det här i den här lilla texten finns två nyckelord som jag vill att du tar med dig:
1) I smyg

2) Nöjd

Om du är inte nöjd med det du har kommer du jaga saker tills du får dem. Om du är nöjd kommer du sluta jaga godsaker och äta dem i smyg ( för det här är något onyttigt som man inte få och som är dåligt för dig)

För att bli hälsosam behöver du lära dig bli nöjd – Bara den som är nöjd kan bli lyckligare och när jag kokar ner det ännu mer:

Annons

Om du inte är nöjd har du brister! Du är eller har inte tillräckligt. Vad händer om man inte är eller har tillräckligt? Man vill ha mer! Och, det här är ofta intressant – har jag märkt.
Den som utgår från ”ismyg” är inte stolt, eller stabil eller säker eller ”får göra den här sakerna” – känner sig kanske osäker och blyg.

Vi ska självklart ha en strävan att vilja ha mer, att bli bättre – men vilket är utgångsläget? Om du utgår från en brist, en känsla av otillräckligt kommer du aldrig lära dig bli nöjd.

 

Dela inlägget
Annons
4 december, 2020 0
Grönkålschips i torkugn

Att göra grönkålschips i torkugn är superlätt. Typ så här:
1) Repa av kålen från blasen och tvätta den

2) Lägg i en bunke och lägg på lite olja och salt. Var förskiltig med saltet då jag upplever att när kålen torkar att smakerna bli starkare.

3) Lägg kålbitarna på en torkugnsplåt och in i torkugnen. Sätt på den. Detta tar ett tag minst 4 timmar, men beror helt på hur mycket vätska som finns i grönkålen från början.

Annons

 

 

Det går givetvis bra att göra chipsen i vanlig ugn med, men då får du passa lite mer – för jag vet inte hur många plåtar jag bränt ( det var en av anledningarna till att jag köpte en torkugn…:D

Gör som vanligt i punkt 1-2 och grädda i ugnen 100 grader.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
6 oktober, 2020 0
Grönkål och mangoldtips

 

Hej och hå! Vi fick lite grönkål och mangold av Maria ( som i sin tur hade fått från sin granne med kolonilott)

Jag gjorde:

Pesto med grönkål och casewnötter

Annons

Mixa cawenötter till fint mjöl tillsätt sedan en handfull grönkål och mixa till bra konsistens. Ringla i olivolja och smaka av, ibland kan det behövas något sött som houng, agave eller dadelsirap då grönkplen kan vara besk i sig.  Ingen ost? Jodå, men den tänker jag ha ovanpå.

Grönkål och casewnötspesto

Mangolddolmar med ris och tomatsås

Lägg okokt ris i blöt. Cirka 10 minuter. Förväll fina och stora mangoldblad. Spola kallt och låt stå. Blanda ris med tomatsås och lägg i bladen. Forma till knyten. Stäng med tandpetare och det behövs.
Ångkoka i 30 minuter.

Mangolddolmar med ris och tomatsås

Hulkenpasta

Gjorde en färskpasta deg med Tip 00, ägg och olivolja och hackad mangold. Fick inte den effekten jag tänkte mig, men tanken var god, om jag vill ha den grön – bör jag ha i mer mangold.
Degen har vilat ett dygn och nu gör jag färsk ravioli med peston jag skrev om ovan.

Annons

Serverades med tomatsås. När jag kokar färsk pasta har jag som riktmärke att pastan flyter upp när det är klara. Det blev verkligen lite ”pokoloco” över raviolin, eller blev det tortitlini?

 

Annons

Potatisomelett med mangold
Vispa ihop några ägg med vatten, mjölk, grädde eller motsvarande. Krydda. Häll i en form. Skiva över en några kokta potatisar och manglold i bitar. Toppa med ost, feta eller vanligt. Grädda i ugnen 20 – 30 minuter tills äggen stelnat.  Toppen som ”restmat” Lägg gärna i det du har lite av varje av. Kanske en bit lök, paprika med mera.

 

Gjorde även mangold soppa och grönkålschips. Mamma serverar prinskorv till hennes mangoldsoppa, är det vanligt? Kokt ägg, ja, men hur många har prinskorv i soppan?

Dela inlägget
Annons
2 oktober, 2020 0
utvärdering av en brevväxling

I går var det den 1 oktober och landets ålderdomshem kunde äntligen öppnas. Ni förstå vilket fängelse det har varit för våra gamla. Att bara sitta och glo. Tänk dig.

Från i mitten av april har jag och Elsa brevväxlat med SigBritt och det har varit så oerhört givande. Fantastiskt och har gett så mycket. Vi har inte ännu varit där själv, men SigBritts barn har varit och hälsat på henne och har sett denna brevskörd från mig och Elsa. Man skulle lätt kunna tro att det ”bara är ett brev” och det är väl inget. Men det är mycket, mycket mycket mer än så.

Annons

Denna lilla gest av människlighet som jag kom på i våras har skapt en sådan enorm glädje på ålderdomshemmet, det har engagerat och skapat sammanhang. En förväntan, en längtan, och få tillbaka en livslust.

Att få något att göra och det är viktigt.  Känna sig viktig, behövd, någon tänker på mig och det gör oerhört mycket för ens psyke.
Jag kan föreställa mig att brevet är veckans största händelse. Både att få, läsa och att få sätta sig ner och skriva.
Man sätter ord på det man tänker, känner och vill och det tror jag kan vara otroligt nyttigt för en 90 åring precis som för en 6 åring.

Jag har verkligen förändrat livet för en människa. Och det  känns troligt bra i mig.
Gör skillnad – skriv brev.

SigBritt är Elsas gammelfarmor om nu undrar.

Dela inlägget
Annons
4 september, 2020 0
Zucchinitips

Nu är det verkligen zucchinitider! Här kommer några ideer på vad man kan göra med den mäktiga grönsak. Vi fick en gigantisk av Maria och den räcker till mycket. Här kommer några tips.

  1. Fräs i pitabröd
    Skär eller mandolina zucchini, morötter och lök fräs grönsakerna mjuka. Ha i tomatås, kryddor som ingefära och vitlök, gurkmeja.
    Låt puttra tills allt är mjukt. Stek några falafflar till och värm pitabröd. Servera med gräddfil. Klart på några minuter.  ( Ingen bild)
  2. Zuccini och hallumi biffar
    Riv zucchini och hallumi på grövsta på rivjärnet. Pudra över potatismjöl och låt stå några minuter medan du sätter på potatisen. Krama ur överflödig vätska och stek i hetpanna i ordentligt med olja. De blir godast när de är riktigt frasiga.

Annons

Servera med kokt potatis och sallad.

 

  1. Zoodles med jordnötssås
    Mixa jordnötssmör, shoyo, agave, äppelvinäger, vatten, lime och soltorkade tomater till en sås.
    Eftersom jag inte kommer i håg receptet är det viktigt att smaka av och lita på sina smaklökar.
    Oh, jag det kan låt mystiskt men den här blandningen blir oväntat gott.
    Jag använder den gärna till dippsås olika rullar, rulla in lite grönsker i tex isbergsallad och doppa i denna sås. OMG.

    zoodles med jordnötssås

Såsen kan med fördel göras först och låta stå framme. Innan servering svarva zuccini och morötter med en svarv eller potatiskalare.  Blanda med såsen och mixade pischtagennötter ( pumpakärnor är också gott)

kolla vilken enorm

Dela inlägget
Annons
Annons