Annons

Obligatorisk träning på arbetstid? Vad tycker du?

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
6 december, 2016
Obligatorisk träning på arbetstid? Vad tycker du?

I går läste jag en debattartikel på Metro, den handlade om att införa obligatorisk träning på arbetstid. 

Vad tycker du? Ska träning vara något obligatoriskt på arbetstid? Personligen gillar jag inte ordet obligatoriskt utan skulle hellre välja att säga erbjuda eller nästan obligatoriskt.

Jag får ofta höra att vi talar om vuxna människor och man inte kan tvinga eller styra någon till motion. Tillsvar säger jag att vi gör det vi är vana med och vi är gruppmänniskor. Vi nöjer och vänjer oss lätt. Det är ofta de som använder argumenten ”vuxna människor” eller ”tvinga och styra ” som kanske egentligen borde tänka över sin egen motion / rörelse.

Annons

Tänk på innebörden på erbjuda:

För det är ju så att om man erbjuds så är det bara de som redan har vanan inne som tar erbjudandet. De som egentligen inte behöver träningen.

 

Om jag hade företag
Om jag hade ett företag skulle jag för det första förstå vikten av att mina anställda ska må bra och trivas där de väljer att spendera sina dagar. För många är jobbet det ställe där huvudparten av dagen spenderas. Jag skulle inspireras av Holistic och hela företagskulturen skulle genomsyras måbra, friskvård och hälsa.

För mig är rörelse i vardagen viktigare än motion / träning så jag skulle göra rörelsen lätt att välja genom att ( det som syns är ju det vi väljer!)

Annons

  • trapporna skulle synas – inte hissen
  • kopiatorn / skivaren finns i ett rum
  • uppmunta att gå till en kollega istället för att maila / messa
  • Klockan 15 strech. Ett dagligt avbrott för att mjuka upp kroppen.
  • Jag skulle också vilja ha ett dagligt motionspass utomhus som  t ex stavgång. Friskluft och motion ger friskare anställda. Eller:
  • Jag skulle  ha 30 minuter på arbetstid att förfoga till vilken träning du vill. Du ska träna det du är sugen på, vissa vill ha / behöver träna på kondition, andra behöver stillsammare träningsformer som yoga, pilates eller mindfullness.

 

Jag skulle inte ha morötter som tävlingar,eller andra stressrelaterade saker. Hälsa ska inte växa ut stress utan vara ett kärleksfullt möte. Något vi gör för att det är skönt, trevligt, och för att vi gillar det.

 

Varför skulle jag bjuda på all denna tid?


– Det är en långsiktig investering i oss själva

Annons

– Det är bevisat att de som rör på sig presterar bättre på jobbet och hemma
– Mindre sjukdom = mer närvaro på jobbet

– Ur all rörelse kommer ny rörelse ( något som gynnar alla både människan och företaget)
– Jag bryr mig om MÄNNISKAN bakom, att hon ska må bra.

– Ett sätt att minska arbetsrelaterad stress och livsstil sjukdomar. Det krävs så lite för att få så mycket tillbaka

– Att ge ett friskvårdsbidrag är för mig bara att dölja sitt dåliga samvete för att man inte har tid för människan. En som arbetar heltid och har barn har sällan tid att utnyttja denna ”förmån” efter arbetad tid. Många är dessutom trötta efter en arbetsdag, och orkar inte ta sig iväg till något gym eller dyligt.

Genom att bjuda på friskvård får jag piggare och mer alerta anställda som orkar mer på jobbet och hemma. 

Desto viktigare för dig som inte har ett hälsoföretag
Det är ännu viktigare att tänka på detta viset även om du inte har ett renodlat ”hälsoföretag” eller håller på med någon sorts frisk / sjukvård.  Personer som redan arbetar med hälsa är ju redan ”smittade” och de har lättare att ta emot hälsofrämjande aktiviteter och  lättare att aktivera sig själva.

Vad kan du som chef göra?
Föregå med gott exempel – de gör du gör. När du börjar göra något kommer nog de flesta hänga på.

Jag har skrivit om detta förut, det handlar om faktiskt lite gran om att jobba lagom, så att du har tid för återhämtning i din vardag.  En balans mellan jobb, familjeliv och livet.

Man går ju till arbetet för att arbeta, inte träna – men se det ur ett större perspektiv. Se helheten. Hur väljer du att spendera dagarna som tillslut blir ditt liv? Vad kan du som chef göra för att dina anställda får en så bra tid som möjligt på jobbet OCH hemma?  Ett sätt är att ge dem rörelse på arbetstid. Då orkar de ta hand om livet när de kommer hem

Så vad tycker du, kan motion vara obligatorisk på arbetsplatsen?

28 november, 2016 0
Njut av december utan ångesten i januari

December kan lätt bli ett stort frosseri och ett dignande överflöd av allt, godsaker, kött, fett och därmed lättare skuld och skam.

Men hur kan du gå leva och njuta av decembers godsaker utan att få ångesten i januari. Jag talar både kroppsligt och ekonomiskt.

Kroppsligt

Annons
  • Man äter det som syns och finns. Måste alla godsaker alltid stå framme?
  •  Mellanmål istället för fika. Föregå med gott exempel och bjud på mellanmål istället för fika.   Men alltså, man tänk att få bjuda på mor Annas nygriljerade kålrot på en skiva gott surdegsbröd
  • Eller på nyttigare rawfood bollar som dessa med saffran, dessa snöbollar eller som serverades i påskas under namnet Påskägg av choklad  eller dessa vegankolor  Här är ett annat recept på ungefär samma sak.  Vegankola  
  • Tänk på vilken rörelse du ger din kropp i vardagen.
  • Du är ingen dålig värdinna om du inte alltid bjuder på allting. Gå inte från matbordet till fikabordet. Ta en promenad emellan. Åk pulka, spela spel. Gör någonting annat. Maten smakar faktiskt godare när man inte bara äter sig igenom hela december.  Bestäm att ni går ut!
  • Haka inte upp dig på att vara ”nyttig”  – väx med tanken att det som är nyttigt för dig är att äta det som du är sugen på.
  • Om det där är svårt och du bara känner sug på onyttigheter kolla om du kan få  hjälp av den här tabellen  Genom att kolla på tabellen kan du äta ”rätt källa” Som att om du är sugen på choklad kan du ha magnesiumbrist och genom att äta nötter, frön får du i dig näring, som magnesium utan ett massa ”tomma kalorier”
  • Frossa i grönkål
    Grönkål är toppen att äta av i december, en grönsak som är i säsong som som går att göra massor med.
    Grönkålssallad på fem minuter

    Grönkålschips Elin och Elsa älskar dessa och vi kallas de för superchips.

    Eller börja dagen med en grönkålssmoothie som hela familjen gillar

    Jag vill inte att december eller januari ska bli en bantningskur eller månader av må-dåligt och dåligt samvete. Genom att göra medvetna val redan nu behöver inte 2017 börja med ”bantningskurer” dåligt samvete och at tycka illa om sig själv, lägg sedan på Den Stora Förändringen och det är lönt att misslyckas.

    Lilla stegets kraft
    Jag jobbar hellre genom Lilla Stegets kraft – om du tänker att du kanske ska göra något i januari, Varför inte börja redan nu, i smyg. OM du verkligen vill göra en förändring, tänk vilket försprång du har. En hel månad, det har ju nästan hunnit bli en vana. 😀

    Annons

    Ekonomi

    När det gäller ekonomi finns det bara en enda lösning på fattig-januari.

    HANDLA INTE FÖR PENGAR DU INTE HAR.

    Så, att handla på kreditkort eller få faktura i januari, februari, eller mars brukar faktiskt bara flytta på den dåliga magkänslan. Köp bara saker du har pengar till JUST NU. Om du inte är 100000% säker på att du kommer få dubbelt så mycket pengar nästa månad, så låt bli att handla på kredit eller faktura.   Tänk på vilken ”present” du kommer att få i januari.

    Tråkigt, tja. Men ganska logiskt eller hur. Kan man inga pengar kan man inte handla. Och det låter dig tänka efter om du verkligen, verkligen, verkligen, behöver den där saken.

    Annons

    • Låt bli ändå!  Har ni bestämt att ha knytis gör inget ändå, har ni bestämt att ni inte ska köpa klappar till vuxna, köp inga ändå.  Gör som ni har bestämt.
    • Var hyggligt planerad. Det brukar vara panik-köpen som drar iväg kostnaden.  Den där ”Jag springer in på macken och köper något till Morbror Knut”  brukar sällan ge något av värde.

      – Har du någon chokladask du kan damma av? I samma stund som Herman sa det ångrade han sitt beslut. Butiksägaren hittade en gammal ask, dammade av den och, vi var i princip tvungna att köpa den.  Så här års tror jag väl inte direkt att askarna hunnit bli så dammiga, men ändå.

    Ha en en super mysig början av december!

    Dela inlägget
    Annons
    18 november, 2016 0
    Jobba lagom – för din skull

    Har du tid att jobba lagom? Har du tid med återhämtning i vardagen?  Hur är det egentligen? Många har en tendens att skjuta på eller stryka över den viktiga återhämtningen, det är någon som man tar hand om sen. När kommer egentligen sen? Finns det ens?

    ”Sen” är ett resultat av mitt ”nu”
    Jag har lärt mig att mitt sen är ett resultat av mitt nu, som jag har det i mitt nu kommer jag få i mitt sen – när jag börjar tänka så sätts allt på sin spets. Det här är mitt nu som också kommer vara mitt sen, eftersom man får mer av det man fokuserar på . Om jag inte har återhämtning i vardagen NU – hur kommer det vara SEN? Finns det något slut på allt?  Tar du hand om dig själv eller tar du hand om ditt jobb på dagarna?

    2 typer av återhämtning

    Annons
  • Jobba lagom
  • Sov
  • Enligt mig finns det två typer av återhämtning, som påverkar varandra och som naturligtvis påverkar hela din varelse, din psykiska hälsa, din människa, hur du mår.

    Jobba lagom

    Jag tror att vi kommer att må mycket bättre som människor generellt om vi börjar ta hand om oss själva mer och bättre. Jobbet är en viktig plats för många, för det är där vi väljer att spendera största delen av våra dagar – så se till att du trivs och att du kan ta hand om dig själv.

    Jobba lagom så att du har tid med dig själv, dina intressen, din meningsfullhet det är så viktigt för dig och hur du mår.  Tro det eller ej, men det är faktiskt grundläggande för att du ska kunna prestera bra på jobbet.

    Några punkter att komma ihåg:

    Annons

    • När du mår bra – kommer du känna dig bättre – när du känner dig bättre kommer du utföra bättre val / prestera bättre både på jobbet och hemma.  Allt börjar med dig, hur du mår
    • Hur du presterar på jobbet beror på hur du mår i din kropp. Hur du känner dig, hur du är, och hur du mår. Mår du bra med HELA DIN MÄNNISKA – då kommer du prestera bättre.
    • Allt börjar med dig.  Jobba lagom så att du kan ta hand om dig själv – för att kunna prestera bättre på jobbet och i hemmet.

    Jag läste den här artikeln om att 1,6 miljoner svenskar äter läkemedel för att förbättra sin psykiska hälsa  förstår att vi har mycket jobb kvar. När du jobbar lagom har du mer tid att lyssna på vad du själv vill och vad du har lust med. Bli medveten om vad vi gör om dagarna, dagarna som blir våra liv. Hur vill du spendera ditt liv?  Ett sätt är att skapa mer tid för egen meningsfullhet och göra saker du mår bra av att göra.

    Det viktigaste i livet är att skapa egen meningsfullhet inte att utföra handlingar som leder till en annan  människas dröm.
    Nä, faktiskt – livet går inte ut på att vara en lydig och skötsam anställd, istället handlar det om att göra saker du mår bra av att göra.  When you feel better  you do better  when you do better you feel better, osv.

    Lär dig ta bort – läs mitt förra blogginlägg

    Kan du inte jobba lagom på ditt jobb – kolla om du verkligen är på rätt plats och att det är ”värt det”  (Gäller särskit dig som är anställd för att utföra handlingar som leder till någon annans dröm och vision)

    var-radd-om-livet-inte-jobbet

    Annons

    Sov
    Se till att du sover ordentligt, hur många timmar är inte viktigt för mig, se till att vakna utvilad bara. Ta en powernap på dagen.

    Börja med
    Att ta hand om dig själv – inte ett jobb.
    Se jobbet som en hobby och skaffa egen meningsfullhet istället.
    Förstå meningen Jag är inte mitt jobb 

     

    Återhämta sig, nej det gör man inte i mitt jobb!
    Vem tar hand om dig när du blir sjuk?

    // Ta hand om dig, inte jobbet.

    Dela inlägget
    Annons
    13 november, 2016 0
    Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

    Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet.
    Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera så mycket som möjligt. Vi lägger på yoga, och pressar in meditation i en redan överfull kalender. Vi lägger på övertid, lägger på konferenser och  nja…. ni hajjar. Kalendern bli överfull och inbokad in i varje detalj. Ännu mer stressande att hinna med allt.

    Lär dig ta bort

    Nyckeln heter ta bort. Lär dig ta bort. Ta bort ut kalendern. Säg nej till saker. Men helt ärligt, hur många av sakerna måste du göra?  Fundera över:  Vad är egentligen viktigt för mig i mitt liv?
    Rensa hela kalender och lägg sedan in utvalda, meningsfulla aktiviter som ger dig något. Se till att det finns tid för spontanitet, för återhämtning, för ad-hoc saker, för dig själv. För att kramas, för att hinna titta på barnens teckningar från förskolan.  För att andas.

    Annons

    Först när du har tagit bort, då känner du att du har tid att kramas, att ta en promenad, att göra yoga, först då kan vi ”bara vara” i situationen utan att tänka att vi inte egentligen har tid.

    När du har tagit bort kan du läsa den här artikeln, 6 smarta knep som minskar stressen

    Om det är lätt?

    Det är många som tycker att det är svårt, obehagligt att skamligt att sätta sig själv i främsta rummet. Det är faktiskt något som många måste öva på, att värdesätta sig själv i sitt liv.

    Jag brukar ge några generella tips:

    Annons

    • Sluta innan du blir för inblandad!  – Vill du inte nu så vill du inte sen, jag lovar.

    • Skriv in tid för dig själv först i kalendern, med bläck. Den kan inte suddas ut.  Rucka bara på den tiden om ditt hus brinner upp!   Säg ”Nej, tyvärr jag kan inte – jag har ett viktigt möte” ( med mig själv) om någon frågar.

    • Fråga din chef eller motsvarande om det verkligen är viktigt att du sitter med på alla möten.

    • Kan du ta bort resvägen?  Finns det möjlighet att jobba hemma, mötas via Skype, telefonen, dagens teknik ger fler möjligheter.  Vad är viktigast –  allt du har gjort, levererat, eller att du har suttit på en kontorstol i åtta timmar?

    • Fundera över: Skapar min livsstitaution, min vardag, ett liv som jag vill leva och som jag mår bra av?  Om inte, vad kan jag ta bort eller lägga till för att göra för att jag åtminstone närmar mig ett liv som jag mår bra av? 
    Dela inlägget
    Annons
    11 november, 2016 0
    Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

    Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen.

    Lögnen heter Det är så. 
    Lögnen heter Det. Är. Så. Punkt.  Denna kan ju användas till vad som helst i livet, men det som den används mest till min närhet är i samband med ”jobb” ”att jobba” . När människor använder Det är så och jobba i samma mening blir jag rädd, Det är så har nästan uteslutande en negativ klang och ett negativ innebörd.
    Det är så, man måste jobba hör jag ofta.
    Jobba och slita och få sin belöning. Det är så.  Jobba är jobbigt, man är borta hela dagen och kommer hem trött – det är så. Vem sanning är det egentligen? Hur mycket sanning ligger i meningen ?  Är den din? Tänker du så?

    Annons

    Jag blir rädd att fler och fler går på denna lögn av flera anledningar:

    1. Det blir som du vill ha det. Vill du ha det som du vill ha det? Är du nöjd dig eller har du vant dig? (med din belöning som kommer den 25:de)
    2. Livet är där du spenderar dina dagar.
    3. Fler och fler värdesätter jobbet mer än livet. De har ingen aning om vad de ska göra utan jobbet. Du är inte ditt jobb, du är du. Vad är en meningsfullhet för dig? Vad tycker du är roligt att göra, när du inte jobbar?  Det är vanligare att utbilda sig för att bli någon än att ta vara på den man är. Flera och flera låter jobbet ta mer och mer tid  –  den egna kroppen och själen får vika undan.  ( Det är så? )
    4. Ska du låta hela livet gå, under premissen ”Det är så”?  ”Det är så livet är?” Ska du gå miste om allt bara för att ”det är så”?  Vem har bestämt ”Att det är så” ?  Har du någon skyldighet mot någon, egentligen?
    5. Sätt ner foten, bli medveten, sluta acceptera, ta reda på vad som finns, våga stanna upp och tänk efter.
    6. ”Jag jobbar ju, jag kan inte hålla på och göra som jag vill! Det är så –  jag måste jobba” Du som tänker så, vad skulle vara en meningsfullhet för dig? Vad är meningsfullt att göra för dig? Vad är viktigt och riktigt?   – Vi måste se helheten i livet. Vi kan inte bara ta ”bort jobbet” – Livet är en mycket komplex maskinen där många små delar skapar en helhet.
    7. ”Vänj dig  – för det är så. ”

      Sammanfattningsvis:

      – Säg inte Det är så om du inte menar det du säger med glädje, kärlek och något som du ser framemot

      – Se till att du Jobbar lagom så att du har tid för dig, din återhämtning i vardagen.  ( Observera att det står i vardagen, inte till helgen. Kan du inte få tid till återhämtning i din vardag? – Byt jobb. Inget jobbrelaterat kan under några som helst omständigheter vara viktigare än en människas hälsa)

      Skaffa dig en egen meningsfullhet i livet – gör något som du tycker är kul, som inspirerar dig och som ger dig glädje. Helst något som inte har med jobbet att göra. Här kan du läsa mer om vad som menas med Egen meningsfullhet.

      Annons

      Jag håller på att skriva en bok om detta, är upp på 380 sidor så det är ganska komplicerat och komplext. 

      Kika gärna in på min instagram @annavegologiskt om ni är nyfikna på mer.

    Dela inlägget
    Annons
    9 november, 2016 0
    7 anledningar till att det är bra att börja laga mat innan du är hungrig

    Brukar du laga mat när du när hungrig eller innan du är hungrig? För många är hungerkänslan en påminnelse om att gå att gå och handla och sedan laga, det kan faktiskt vara ett kostsamt allternativ av flera anledningar:

    1. Du sparar pengar, inga spontana stressköp i affären som, socker, godis, unna sig…
    2. Du blir mer lugn, när du vet vad (och när) du ska äta blir allt enklare, matlagningen blir inget jobbigt och det är lättare att ”känna kärlek till att laga mat”
    3. Du sparar kalorier genom att inte  äta inga mackor / kakor / godis / xx medan maten tillagas. Du behöver inte ”orma”
    4. Du är lugn och har bättre koll på vad du äter, hur du äter och när du äter
    5.  Du får ett stabilare blodsocker och jämnare energi
    Annons
  • Du slipper ”jaga mat”
  • Du låter maten vänta på dig och inte dig på maten, en skön känsla av att du styr.
  • Fundera över hur kockarna arbetar  – inte ska de börja skala potatis när gästerna har satt sig till bords, nä de jobbar enligt mis- en- place pincipen. En princip som gör det lätt att laga mat hemma och som underlättar vid själva matlagandet. De lagar mat innan de är hungriga. Visst de är deras jobb att laga mat åt andra, men du kan göra likadant.
    Förberedd så mycket som möjligt och själva mattagande blir enklare, smidigare och billigare. Det är bara att lägga ihop alla delarna och sen blir det en hel måltid.

    Här kommer några tips på hur du kan jobba mis-en-place

    • Ha potatisen skalad i en kastrull över dagen. Underlättar oerhört på kvällen.
    • Om ni ska ha pasta, ställ en kastrull med vatten på spisen. Sätt på kastrullen först ta av barnen alla vinterkläder sedan.
    • Skala och skriva så mycket som möjligt.
    • De flesta grönsaker vinner även på att ligga framme i rumstemperatur och ev marineras.
    Dela inlägget
    Annons
    Annons