Cilento och dess nationalpark Valle di Diano är en mindre känd del av regionen Campania, i södra Italien. Det kan förefalla vara lite konstigt att detta område är mindre känt än närliggande Amalfi och Napoli, då det nämligen är i Cilento där begreppet Medelhavskost, som är väletablerat i världen, kommer ifrån, såsom det också berättas om i boken ”Den goda maten” som förutom att innehålla fina recept och personliga berättelser och historien som författarna har flitigt samlat ihop under sina många besök till detta område, också är en spännande berättelse om hur begreppet Medelhavskost skapades under 50’talet och har utvecklats till idag.
Amerikanske forskare Ancel Keys landade i Cilento först efter kriget och började fascineras av att så många av Cilentos invånare var väldigt friska och blev dessutom mycket gamla, under en tid då USA kämpade mot hjärt-och kärlsjukdomar och en alltför mindre hälsa hos befolkningen. Keys började studera på vilket sätt Cilentos invånare levde; deras vardag och framförallt deras kosthållning som bestod då (och fortfarande delvis består av) av råvaror som de själva odlade uppe i berg; Oliver, tomater, fikon och annan frukt, men också äldre sorter av sädesslag och baljeväxter som användes flitigt till att baka bröd i många olika sorter och till flera maträtter. Ingen processad mat fanns heller på den tiden och kött och fisk var något som var begränsat och åts bara sparsamt vid speciella tillfällen. Sen den tiden har Medelhavskost med dessa komponenter blivit en förebild för oss och en symbol för hälsa och ännu diskuteras vilka komponenter som gör Medelhavskost till en av de mest hälsosamma kosthållningar.
Men kost är bara en viktig bit av en större helhet och i begreppet Medelhavskost ryms det så mycket mer. I ”Den goda maten” tar vi därför också del av många historier och intervjuer till flera av Cilentos äldre som berättar om hur de har levt under åren. Att de alltid jobbat från morgonen till kvällen. Hårt jobb ute på fälten eller på åkrarna för att bruka den jorden som var enda försörjningssätt för dem, men trots detta en aktiv och hälsosam livsstil. ”Aktiva men inte stressade” – säger flera av de personer som Henrik och Charlotte har pratat med. En stor skillnad om vi tänker på hur vi lever idag där vi generellt är både aktiva och väldigt stressade.
En annan faktor till hälsa, berättar författarna till ”Den goda maten” handlar om relationer. Tidigare i Cilento och ännu idag har livet i byn varit central. Byn har varit platsen där alla hjälpt varandra i vått och torrt och där familjerna varsamt tagit hand om varandra, sociala faktorer som ännu idag pekas ut som viktiga friskfaktorer.
”Den goda maten” återger också kritiskt om dagens läge för Cilento. Trots att man ännu lever man väldigt mycket nära naturen och trots att de äldre fortsätter att föra över sina kunskaper om hur man ska bruka jorden och leva cykliskt, har det moderna livet med processad mat och en högre nivå av stress kommit även till Cilento. Men vid sidan av detta, finns det ännu många Cilento- invånare som har valt att satsa helhjärtat på att återuppleva gamla sorter sädesslag eller baljväxter; som odlar oliver och tillverkar olivolja på äldre sätt även om de inte ger samma utbyte som övriga mindre hantverksmässiga sätt; och som försöker praktisera de kunskaper som deras far- och morföräldrar överfört till dem då de förstår det otroligt stora hälsovärde i detta.
”Den goda maten” har allt som en komplett bok kan önska: den är lättläst men informativ (jag har lärt mig massa om Cilento trots att jag är italienska!), vacker att titta på tack vare väldigt fina foton av Mira Wickman, och tilltalande i layout. Boken har recept som kan vara roligt att testa, speciellt när man vet att det är de ursprungliga gamla recept som har lagats i massor av åren i Italien. Boken lär dig också om tillverkning av olivolja, produktion av getost, hur du kan syra och konservera grönsaker och om de vanligaste kryddor som används i Medelhavskost.
Jag har nu fått lust att göra ett besök till Campania och då istället för att ta mig ner till Amalfi ska jag vandra upp till byarna i Cilento och lära mig mer om det ”Slow life”!