Livia Wanntorp

Mindfulness – livsfilosofin som hjälper oss att stanna kvar i nuet

Livia Wanntorp

Livia’s yoga
Om sina passioner: yoga, stresshantering och mindfulness.
27 mars, 2024
Mindfulness – livsfilosofin som hjälper oss att stanna kvar i nuet
Mindfulness – livsfilosofin som hjälper oss att stanna kvar i nuet

Har du också hört om ordet Mindfulness? Eller kanske har du hört om dess översättning Medveten närvaro?

Jag går just nu en utbildning för att kunna hålla i 8-veckors kurser i Mindfulness baserad stress reduktion (MBSR) som är den ursprungliga metoden för Mindfulness som redan skapades av amerikanske läkaren Jon Kabat Zinn under 70-talet.  Han hade upptäckt att många av hans rehabiliterande patienter med smärta och nedsättningar i kroppen fick en påtaglig positiv effekt av att öva sig att gång på gång grunda sig och landa i nuet. På den vägen skapade Jon Kabat Zinn sin 8-veckors Mindfulness Based Stress Reduction -metod som kom att bli pionjär både inom Mindfulness inom vård och så småningom även ute vid företag. Idag utövar väldigt många människor MBSR världen över.

Denna är första artikeln i en serie om Mindfulness Baserad Stress Reduktion då jag kommer att berätta mer för dig om det jag lär mig mer av nu.

Men låt oss backa bandet och gå tillbaka till orden Mindfulness eller medveten närvaro. Vad är det? Det finns många myter kring Mindfulness och det är därför bra att först försöka definiera det som Mindfulness inte alls är. Mindfulness är inte en avslappnings- eller en andnings metod, inte en kvick fix och inte heller ett verktyg som hjälper dig att stoppa dina tankar. Tvärtom stärker du dig själv i att kunna stå ut med dina tankar och konfrontera dig med dem genom att dagligen öva Mindfulness.

Man kan säg att Mindfulness är ett förhållningssätt eller en livsfilosofi som ursprungligen kommer från östvärlden och den buddistiska läran även om Mindfulness här hos oss är helt avskalad från all spiritualitet.  Medveten närvaro bygger på idén om en föränderlig värld som alltid är i ständig dynamik och att vi aldrig vet egentligen från ena till den andra stunden om vad som kan hända. Däri vikten att stanna kvar i det enda som vi vet om, dvs i nuet.

Annons

Det låter kanske enkelt eller hur? Men om du stannar upp och fundera på hur du själv fungerar i vardagen så kommer du att se att du själv oftast inte är i nuet utan dina tankar är ofta relaterade till saker som du planerar att göra eller det som kanske kan hända eller så processar du eller ältar saker som har varit. Inget fel med detta och helt naturligt att vi fungerar så. Men tyvärr handlar största delen av våra tankar om saker som aldrig kommer att hända eller idéer som vårt nervsystem tillverkar som inte motsvarar verkligheten.

Tankarna föder känslor och däri oro, ångest, stress med flera andra upplevelser som vi inte mår bra av.

 

Genom Mindfulness övar du dig att gång på gång känna med alla sinnen hur det är just nu och notera dina tankar och känslor i stunden. Du påminner dig själv att världen är föränderlig och möter det som är med acceptans och vänlighet, och ofta genom att göra detta, är det som den oron eller gnagande känslan inom oss blir lite mindre, nästan som den känslan hade blivit ”sedd” lite mer.

Under kommande hösten och vid färdig utbildning (färdig i maj) planerar jag att hålla 8- veckors kurser i Mindfulness Baserad Stress Reduktion och du kanske vill vara med? Information kommer så småningom.

Under tiden finns det ett fantastiskt tillfälle för att öva Mindfulness och lära sig mer om denna metod uppe vid italienska alperna 20-27 juli inom ramen av min yoga- och vandringsretreat ”Mountain Soul Yoga” i samarbetet med STS-Alpresor. Vill du komma, så finns det ännu plats kvar och du kan boka till och med 30 maj HÄR.

Namaste

16 februari, 2024 0
Dopaminfasta  – jag har läst Patrik Wincents nya bok

Källa: Bonnier Fakta

Dopaminfasta  – jag har läst Patrik Wincents nya bok

För att kunna må bra, vara aktiva, känna oss motiverade, kunna fokusera men också uppleva njutning och glädje, ja, för allt detta, behöver vi kunna producera dopamin i vår kropp. Dopamin är en signalsubstans som frisätts t ex när vi äter något gott, njuter av ett glas vin med vänner eller lyssnar på favoritmusik, dvs när vi gör saker som gör oss på gott humör. Dopaminet kallas också vårt belöningshormon som får oss att kännas oss bra en stund dvs just den stunden när vi får en dopaminkick i kroppen. Men när vi inte får nog av dopaminkick och söker oss hela tiden till saker som ger oss snabb belöning, då har balansen rubbats och det är då enligt beroendeterapeuten och författaren Patrik Wincent att vi behöver en dopaminfasta.

Patrik Wincent har ägnat sina senaste 15 år att hjälpa människor, och framförallt ungdomar, att ta tag i sina problem med överdrivet bruk av dataspel, internet, mobiltelefoner och alkohol, det senaste något som han själv tampats med som ung och tagit kontroll över under åren.

I sin senaste bok Dopaminfasta utgiven av Bonnier Fakta, berättar Patrik om hur den nya teknologin och digitaliseringen i samhället har vid sidan av många fördelar också inneburit att vi är hela tiden överstimulerade, alltid uppkopplade och också beroende av systemet. Att bli ”gillad” på sociala medier eller koppla upp sig hela tiden för att titta om man har fått ett nytt mejl eller nya reaktioner på senaste Instagram-post gör att vi har blivit beroende av snabba dopaminkickar. Studier har, skriver författaren, visat att vi inte längre ägna lika mycket tid som förr för att umgås eller ringa varandra, att vi har svårare och svårare att fokusera på en sak i taget, som vi omedvetet bedömer som tråkig och därför lätt går ifrån till förmånen av en potentiell spännande ny uppdatering i mobilen. Vi kan inte heller längre sitta och bara göra en sak, och oftast multitaskar. Men multitasking har visats för det mesta vara negativt  för oss; även om vi tror att vi blir mer effektiva när vi håller på med flera saker samtidigt, blir kvalitén i allt vi gör sämre samtidigt att vi blir sämre kognitivt i många olika avseenden.

Patrik Wincent föreslår då en dopaminfasta, en term som skapades av disputerade amerikanen Cameron Sepah på 2000-talet för att förklara hur vi under en tid kan på olika sätt försöka minska på externa intryck och saker som ger oss snabba belöningskickar i syftet att vila hjärnan. En sort detox från allt som vi upplever att vi har blivit beroende på, som skrollande i mobilen, filmtittandet eller alkohol. När vi tar en sån paus eller gör en dopaminfasta skapas det nya förutsättningar för att vi ska kunna fundera mer på hur vi lever, ny tid frigörs för gamla som nya hobbys och hjärnan vilar också från den kontinuerliga stimulansen som dagens samhälle bidrar med hela tiden.

I boken ”Dopaminfasta” får vi dels en inblick i hur dopamin som belöningssystem fungerar och dels många olika verktyg att komma åt dopaminberoende, bland annat genom Mindfulness, då första steget i en dopaminfasta behöver vara att notera och identifiera det som triggar våra beteende. Patrik föreslår också flera olika reflektioner som kan vara viktiga att göra som förberedelser inför en dopaminfasta utöver flera sorters dopaminfasta, från helgfasta till en 7-dagars fasta med flera andra typer. Så du som är redo att göra förändringar, får genom ”Dopaminfasta”  konkreta verktyg att börja med.

Annons

Boken ”Dopaminfasta” som är väl värd att läsas och begrundas på, avslutar med en spännande beskrivning av författarens egna långa resa till Indien dit författare åkte för att tillbringa många dagar i en Vipassana retreat eller en tyst retreat som kanske kan liknas en hard-core dopaminfasta. Denna erfarenhet kom att färga för alltid Patrik Wincents syn på livet och bidrog säkert på författarens beslut att även hjälpa andra att komma bort från beroenden av olika slag.

Du hittar boken HÄR.

 

 

Dela inlägget
Annons
Det är bara få dagar kvar till jul och till årets slut.  Hur känns det och hur har ditt 2023 varit?  
20 december, 2023 0
Att säga hejdå till 2023 och sätta en intention för vår 2024!

Jag tror inte att någon av oss kan svara annat än att året har innehållit både bra och mindre bra saker. Även fast vi tenderar att uppleva året dåligt ifall vi har drabbat av sjukdom eller andra större olyckor, finns det egentligen alltid något litet positivt som vi kan minnas av vårt 2023. Men hur än detta år har varit är det, tycker jag, viktigt att stanna upp, titta tillbaka och reflektera över detta. Om vi inte vet hur det har varit, vad som har varit bra och vad mindre bra, dvs om vi inte gör bokslut, är det också mycket svårare att göra en plan inför kommande år.

Inom buddistiska filosofin finns det ett begrepp som du kanske har stött på när du har gått på någon yogaklass denna tid på året. Sancalpa betyder livsförändring eller change of life. Man kan säga att en Sancalpa är en intention som du skriver ner, inför ditt nya år.

Hur är det du vill att ditt 2024 kommer att se ut? Vad är för ledord och känslor som du tänker ska dominerar under nya året?

Låter Sancalpa som något som du vill ha hjälp med att formulera kanske samtidigt som du gör en skön yogaklass med mycket fokus på dig själv? Den 28 december 18-1930 håller jag mitt årets sista onlineworkshop med namnet ”I väntan på ljuset” eftersom med nya året kommer det också tillbaka ljusare och längre dagar.

Workshopen är upplagd som en längre klass i yinyoga även fast vi börjar med några uppmjuknande rörelser för att värma upp kroppen. Under de stilla yinyogapositioner bjuds du in till reflektion över ditt gångna året och du får så småningom hjälp med att formulera din Sancalpa genom skriftliga övningar.

Annons

Låter som något intressant? Läs mer HÄR om workshop och mejla din bokning till liviwann@gmail.com

Dela inlägget
Annons
Det är grått och november-likt ut i Stockholm men snart tänds tusen ljus och glamour och fest intar stan! Stockholms Beauty Week är tillbaka på tisdag den 28 november på Berns. Ses vi?
23 november, 2023 0

Efter vårens succé’ är en av vinters mest efterlängtade mässa äntligen tillbaka med ett fullspäckat program som går i hälsans tecken!

Tisdagen den 28 november klockan 10 öppnar Berns sina dörrar och välkomnar dig till denna fantastiska event – Stockholms Beauty Week!

Under hela dagen och fram till klockan 21 på kvällen har du möjligheten att strosa runt vid Berns tre vackra våningar och lära dig mer om hudterapeutiska behandlingar, ta del av nya hudvårds- och hårvårdstrender, lära dig om fördelarna med ljusterapi, prova skönhets behandlingar, och handla nya hälsoprodukter, bara för att nämna några av Stockholms Beauty Week planerade happenings. Över 80 olika utställare gästar mässan denna vinter!

Precis som för tidigare omgångar kommer Berns hörsal också att smyckas och förberedas för spännande föreläsningar och intressanta presentationer av nyskapande produkter och företag som har valt just Stockholms Beauty Week för att lansera sina nyheter.
Som av tradition, går Stockholms Beauty Week Award också av stapel med en stor kvällsfest under vilken vinnarna kommer att presenteras, och önskar du ta en paus under ditt besök, kan du äta en smarrig lunch på Berns Asiatiska.

Att Stockholms Beauty Week är populär, välbesökt och alltid väldigt uppskattad är inte alls en slump. Driftiga Maria Forssén som är mässans verkställande direktör lägger alltid ner hela sin själ och en stor kunskap om svensk och utländsk entreprenörskap när hon planerar eventet i varje detalj och tillsammans med Stockholms Beauty Weeks kunniga team, har Maria skapat ett unikt, väldigt spännande program för dig som kommer att besöka mässan även denna gång! Programmet kan du läsa om här och biljetten kan du handla här.

Vi ses på tisdag! Jag längtar!

Maria Forssén (mitten) med del av Stockholm Beauty Week team!

Dela inlägget
Annons
När vi nuförtiden har daglig tillgång till alla sorters råvaror när som helst på året, och när nu välfärd är ett faktum åtminstone i större delen av världen, skulle man kunna tänka sig att vår hälsa skulle vara bättre än någonsin. Men stressen och brist på pauser och återhämtning kopplad till en kost som inte längre är den naturliga för oss, kombinerat med en stillasittande vardag gör att vi dessvärre utvecklar hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes med flera livsstillssjukdomar i mycket större utsträckning än tidigare. Men det är inte så överallt i världen och forskare har identifierat fem st huvudområden  i världen– de blåa zonerna -  där man lever och åldras friskare! Om det hälsosamma livet i italienska Cilento, den sjätte av dessa blåa zoner, handlar Henrik Ennarts och Charlotte Fredrikssons nya, spännande och vackra boken ”Den goda maten”.
24 oktober, 2023 0

Cilento och dess nationalpark Valle di Diano är en mindre känd del av regionen Campania, i södra Italien. Det kan förefalla vara lite konstigt att detta område är mindre känt än närliggande Amalfi och Napoli, då det nämligen är i Cilento där begreppet Medelhavskost, som är väletablerat i världen, kommer ifrån, såsom det också berättas om i boken ”Den goda maten” som förutom att innehålla fina recept och personliga berättelser och historien som författarna har flitigt samlat ihop under sina många besök till detta område, också är en spännande berättelse om hur begreppet Medelhavskost skapades under 50’talet och har utvecklats till idag.

Amerikanske forskare Ancel Keys landade i Cilento först efter kriget och började fascineras av att så många av Cilentos invånare var väldigt friska och blev dessutom mycket gamla, under en tid då USA kämpade mot hjärt-och kärlsjukdomar och en alltför mindre hälsa hos befolkningen. Keys började studera på vilket sätt Cilentos invånare levde; deras vardag och framförallt deras kosthållning som bestod då (och fortfarande delvis består av) av råvaror som de själva odlade uppe i berg; Oliver, tomater, fikon och annan frukt, men också äldre sorter av sädesslag och baljeväxter som användes flitigt till att baka bröd i många olika sorter och till flera maträtter. Ingen processad mat fanns heller på den tiden och kött och fisk var något som var begränsat och åts bara sparsamt vid speciella tillfällen. Sen den tiden har Medelhavskost med dessa komponenter blivit en förebild för oss och en symbol för hälsa och ännu diskuteras vilka komponenter som gör Medelhavskost till en av de mest hälsosamma kosthållningar.

Men kost är bara en viktig bit av en större helhet och i begreppet Medelhavskost ryms det så mycket mer. I ”Den goda maten” tar vi därför också del av många historier och intervjuer till flera av Cilentos äldre som berättar om hur de har levt under åren. Att de alltid jobbat från morgonen till kvällen. Hårt jobb ute på fälten eller på åkrarna för att bruka den jorden som var enda försörjningssätt för dem, men trots detta en aktiv och hälsosam livsstil. ”Aktiva men inte stressade”  – säger flera av de personer som Henrik och Charlotte har pratat med. En stor skillnad om vi tänker på hur vi lever idag där vi generellt är både aktiva och väldigt stressade.
En annan faktor till hälsa, berättar författarna till ”Den goda maten” handlar om relationer. Tidigare i Cilento och ännu idag har livet i byn varit central. Byn har varit platsen där alla hjälpt varandra i vått och torrt och där familjerna varsamt tagit hand om varandra, sociala faktorer som ännu idag pekas ut som viktiga friskfaktorer.

”Den goda maten” återger också kritiskt om dagens läge för Cilento. Trots att man ännu lever man väldigt mycket nära naturen och trots att de äldre fortsätter att föra över sina kunskaper om hur man ska bruka jorden och leva cykliskt, har det moderna livet med processad mat och en högre nivå av stress kommit även till Cilento. Men vid sidan av detta, finns det ännu många Cilento- invånare som har valt att satsa helhjärtat på att återuppleva gamla sorter sädesslag eller baljväxter; som odlar oliver och tillverkar olivolja på äldre sätt även om de inte ger samma utbyte som övriga mindre hantverksmässiga sätt;  och som försöker praktisera de kunskaper som deras far- och morföräldrar överfört till dem då de förstår det otroligt stora hälsovärde i detta.

”Den goda maten” har allt som en komplett bok kan önska: den är lättläst men informativ (jag har lärt mig massa om Cilento trots att jag är italienska!), vacker att titta på tack vare väldigt fina foton av Mira Wickman, och tilltalande i layout. Boken har recept som kan vara roligt att testa, speciellt när man vet att det är de ursprungliga gamla recept som har lagats i massor av åren i Italien. Boken lär dig också om tillverkning av olivolja, produktion av getost, hur du kan syra och konservera grönsaker och om de vanligaste kryddor som används i Medelhavskost.

Annons

Jag har nu fått lust att göra ett besök till Campania och då istället för att ta mig ner till Amalfi ska jag vandra upp till byarna i Cilento och lära mig mer om det ”Slow life”!

 

Dela inlägget
Annons
På lördag är det redan höstdagjämning, oktober är snart här och man kan säga att höstterminen verkligen är i sin fullgång. Att vara igång med vardag igen kan kännas bra på ett sätt, men det kan också kännas som stressen är tillbaka. Många av mina yogisar säger nu att de uppskattar ännu mer nu att komma  varje vecka till yogaklass för att praktisera, andas medvetet, slappna av och ladda om batterierna. Yoga hjälper dem mot stress – säger de. Du kanske också har tänkt på att komma igång med yoga men vet inte hur du kan börja…. Då har jag fem tips som kanske kan vara av hjälp för dig.
18 september, 2023 0

1. Välj en yogaform utifrån det du upplever du behöver just nu. Är det mer energi och större smidighet i kroppen som du behöver, då är någon typ av dynamisk yoga, t ex Hatha yoga, det du kan börja med. Om du däremot har större behov på avslappning och stillhet kan du testa yinyoga eller restorative. Jag undervisar varje vecka i alla dessa typer yoga och du får gärna höra av dig för att testa någon av mina klasser online om du vill.
Om du vill få smakprov på yinyoga är du dessutom välkommen på min kommande workshop ”Öst möter väst – en workshop i yinyoga” den 28 oktober, på Bara Yoga, Aspudden.

2. … testa dig fram bland de klasserna som erbjuds vid din lokala yogastudio eller gym. Såhär i början på terminen erbjuder många studion dessutom prova-på- veckan eller har förmånliga erbjudanden till dig som är ny till yoga.

3. Låna eller köp en ny inspirationsbok om yoga!

4. Testa yoga genom att boka en yogaevent. Jag håller en kort yogaretreat på Smådalarö Gård i slutet av november där det både ingår Hatha och Yin – restorative yoga (och spa med god mat mm).

5. Sänk prestation. Börja med ett pass i veckan och känn efter istället för att tänka att du ska yoga varje dag i flera timmar och sen ge upp efter bara någon vecka för orimliga krav.

Annons

Hör gärna av dig om jag kan hjälpa dig!

Kram,

Livia

 

Dela inlägget
Annons
Annons