Livia Wanntorp

Praktiserar du ”känslomässig hygien”? Lär dig mer om hur du bli starkare mentalt!

Livia Wanntorp

Livia’s yoga
Om sina passioner: yoga, stresshantering och mindfulness.
25 april, 2023
Praktiserar du ”känslomässig hygien”? Lär dig mer om hur du bli starkare mentalt!

 

Nyligen lyssnade jag på en TED talk av kända och väletablerade psykologen Guy Winch. Jag är inte precis den första som har lyssnat och blivit fascinerad av denna föreläsning. Jag läser att videon med denna och andra av Guys föreläsningar har spelats över 30 miljoner gånger och hans böcker är översatta till 28 språk!

Det är inte heller konstigt att många flera än jag har fastnat för det budskapet som denna psykologen förmedlar via videon och böcker. Det handlar om att praktisera ”Emotional hygiene” och jag som under senaste åren har förkovrat mig i både hälsopsykologi vid universitet, mental träning och andra ämnen som relaterar till stresshantering som jag är även utbildad i och jobbar med, kan inte låta bli att ännu en gång läsa om hur viktigt det är att verkligen ta hand om de känslor som vi upplever dagligen och möta dem med compassion och kärleksfull vänlighet, på samma sätt som när vi blir förkylda och ta hand om oss med Alvedon, halstabletter och varmt te.

Annons

Enligt Guy Winch vet de flesta av oss sen småbarnstiden att vi måste borsta tänderna två gånger om dagen och om vi ramlar oss och skrapar knän, vet vi även som barn, att vi behöver sätta plåster på såret efter att vi har tvättat det rent. Det finns alltså en självklar kollektiv kunskap om hur vi bör ta hand om vår kropp när den bli fysiskt sjuk.

Annat gäller däremot när vi upplever ensamhet, när vi känner att vi har misslyckat med något eller när vi känner oss deprimerade. Kanske säger vi till och med till oss själva att vi inte alls är deprimerade, att det är bara i vårt huvud! Eller så låter vi bli av att gå på en fest som vuxna för att vi minns att vi blev mobbade som barn när vi var på fester dvs vi låter tidigare känslor och erfarenheter bromsa oss från nya chanser. Vi drar oss tillbaka till vår ensamhet och ”marinerar” i negativa känslor”, genom att om och om igen minnas av det som gjort oss illa för många år sen.

Men enligt ny forskning, säger Guy Winch, räcker det med två minuter av någon distraktion eller att rikta uppmärksamhet annanstans, varje gång vi kommer på att vi ältar igen, för att vi ska bryta denna onda tankecirkel och ju mer vi kan göra det desto starkare blir vi och desto större resiliens eller återhämtnings förmåga får vi!

Så vi behöver odla positiva tankar, bryta ältandet och skydda vår självkänsla för att bryta dåliga mönster och självreglera vårt nervsystem. Och det som är häftigaste är att detta går! Med övning och tid.

Ny chans till att få lära dig mer om allt detta och speciellt om hur du genom olika verktyg kan lära dig att reglera ditt nervsystem bli den 13 maj i EskilstunaMOWE Yoga och hälsocenter   där jag ger min workshop ”Orbit of emotions” verktyg att balansera ditt nervsystem, klockan 10.30 -13.30.

Annons

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 mars, 2023 0
Höfterna ljuger inte – Hips don’t lie – workshop i yoga för aktiva och rörliga höfter

 

Höfterna – ”en plats” i kroppen som sägs vara centrum för spänningar. Kanske för att vi sitter väldigt mycket och håller kroppen i en och samma position under en längre tid, eller kanske också på grund av höfternas placeringen, lite “inklämt” mellan benen och bålen.

I mitt arbete som yogalärare och yogautbildare träffar jag väldigt många som önskar uppleva större frihet i höfter.

Annons

Men vad menar vi egentligen när vi säger höfter? Rent skelettmässigt är höfterna bestående av bäckenet plus lårbenet, så man kan säga att höfterna består av både en del rygg och en del ben. Bara genom denna definition verkar det uppenbart att höfterna verkligen fungerar som en sluss mellan under- och överdelen av kroppen och att krafterna som kommer från bålen fördelas ner till benen via bäckenet eller nedre delen av ryggen.

Så hur kan vi öva så att vi kan uppleva större frihet vid nedre delen av ryggen och ner till höftlederna?

Yoga och rörlighetsträning hjälper oss mycket att först och främst notera var spänningar och orörlighet sitter samt med hjälp av utvalda rörelser kan vi ofta med tiden förbättra eller återfå en större rörlighet, så klart utifrån våra egen förutsättningar.

Det man ofta inte tänker på i detta sammanhang är att vi inte bara behöver rörlighet utan vi även måste stärka musklerna som stabiliserar höftlederna, dvs ben – och ryggmuskler. Även här kan rätta sorten yoga hjälpa till!

Längst ner här kan du se ett av de många exempel på övningar som hjälper och som är tagen från min You Tube-kanal (Livia’s yoga) och är du nyfiken på detta och vill du satsa på att förbättra styrka och rörlighet i höfterna? Kom och möt mig den 25 mars vid Aspuddens Bara Yoga och delta i min workshop ”Hips don’t lie – yoga för starka och rörliga höfter”. Denna workshop har gått många gånger och fått helt fantastisk återkoppling då det ger verkliga verktyg att träna höfter på ett kontrollerat och effektivt sätt genom yoga och rörlighets träning. Du måste inte ha gjort någon yoga innan utan jag guidar in dig steg efter steg!

Annons

Varm välkommen!

Dela inlägget
Annons
1 februari, 2023 0
YOGA FOR NATURE! Vi yogar tillsammans för en god sak!

Hej!

Många av oss utövar yoga för att vi mår bra av rörelsen och stillheten som en yogastund kan bidra med. Även andnings- och kroppsmedvetenhet kommer med på köpet och många använder också yoga som rehab.

Ja, man kan kanske säga att yoga har många fördelar och att vi kan använda yoga i många olika syften.

Annons

Under februari kommer yoga att användas åt ett särskilt syfte, nämligen att öka kunskapen om naturen och biologisk mångfald. För andra året i raden kommer WWFs projektet ”Yoga for nature” tillbaka och i år kan du gå yogaklasser och samtidigt donera en slant åt havssköldpaddorna i Medelhavet. Jag och ett flertal andra yogalärare i landet kommer att ställa upp kostnadsfritt med yogaklasser vilkas bokningsavgifter kommer att gå oavkortat till projektet. Visst är det häftigt att vi kan hjälpas åt på detta sätt?

Visste du förresten att bara en av tusen havssköldpaddor (Caretta caretta) klarar sig till vuxen ålder? Därför är det extra viktigt att skydda deras ägg och nykläckta ungar. Vi behöver hjälpa så många vi kan att överleva.

Jag kommer att leda en yinyogaklass den 7 februari, klockan 12-13.

Var med och gör skillnad för havssköldpaddan tillsammans med mig!

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT DELTA:

Annons

Anmäl dig genom att skänka 100 kr och läs mer om hur det fungerar här: www.wwf.se/livia-wanntorp – Zoom-länken till liveklassen får du via mejl.

Pengarna som samlas in går till att skydda havssköldpaddornas boplatser och att utbilda och förse strandvakter med resurser och utrustning. WWF jobbar även med förebyggande insatser mot bränder och erosioner för att skydda Sekaniastranden, en av Greklands allra viktigaste stränder för havssköldpaddorna. Här kläcks tusentals små havssköldpaddor varje vår.

IN OCH BOKA! Tillsammans ger vi nästa generation en chans att också få uppleva levande hav och de vackra havssköldpaddorna. Hoppas vi ses på mattan för en härlig yogastund!

Vi ses!

Annons

Dela inlägget
Annons
28 december, 2022 0
Nya året är på väg – byt ut nyårslöften mot små mål och må bättre!

Hej!

I detta årets sista blogginlägg vill jag uppmuntra till reflektion. Det är ju bara ett par dagar innan vi släpper 2022 och lämnar det för alltid bakom oss och välkomnar nya året…

Dessa dagar är det vanligt att göra lite av ett bokslut: vad är det som har fungerat under mitt 2022 och vad är det som inte har bidragit till min välmående? Vilka minnen väljer jag att ta med mig in på nya året och vilka situationer och personer helst får stanna kvar och inte följa med in när jag kliver in i nya fräscha året?

Annons

Vid sidan av dessa reflektioner som ju är, tycker jag, bra att ta sig tid att göra, tänker många av oss automatiskt även på förändringar hos sig själva och ens vardag, förändringar som man skulle vilja genomföra nu när året är ännu som ett oskrivet blad.

Begreppet nyårslöften plockas ut igen efter ett helt år vi inte använde det och återigen ska man lova sig själv att gå ner i vikt eller träna tre gånger i veckan, bara för att nämna några klassiker….

Men vi vet också att väldigt många av dessa löften varar bara i några veckor och att av ena eller andra skälet kan vi inte leva upp till det vi  lovade särskilt länge. Oftast skapar nyårslöften bara onödig stress och ångest hos oss.

Det tar dessutom mycket tid och energi att på riktigt genomföra livsstilsförändringar och det handlar inte om några kvickfix, dvs flera av dessa nyårslöften förblir tomma.

Ett bättre sätt att tänka på förändringar, istället för att avlägga nyårslöften, är för mig att sänka ner ribban och börja smått där jag är. Om jag till exempel har för avsikt att börja motionera mer, startar jag inte med ett mål på tre gånger i veckan om jag vet att jag inte kommer att kunna leva upp till detta under året. I stället sänker jag ner krav och prestation och t ex satsa på att träna bara en gång i vecka och promenera tio minuter till och från jobbet. Om jag har en dålig dag ena dagen som gör att jag inte kommer iväg till min tio minuters promenad kanske jag sätter på Spotify hemma och en låt som jag gillar och dansar loss en halvtimme eller så tar jag paus från motion den dagen men promenerar lite längre (i terräng?) följande dag.

Annons

Det handlar alltså om att dels inte sätta upp orealistiska mål på livsstilsförändringar och dels att visa själv-medkänsla och erkänna att ingen känner lika stor pepp och motivation alla dagar, men att det alltid går att anpassa t ex motion vid den nivån jag befinner mig var dag.

Bilden här ovan är ett första verktyg att börja reflektera över ditt 2022. I mitt kommande boost-nyhetsbrev bjuder jag på ytterligare resurser för att hjälpa dig att inleda nya året. Du kan få mitt månadsbrev med dessa verktyg, kostnadsfritt genom att skriva till mig på liviwann@gmail.com

Välkommen!

Dela inlägget
Annons
14 december, 2022 0
Du och dina känslor – verktyg till ett mer balanserat nervsystem- välkommen på online workshop!

Någon säger något till dig som du blir upprörd eller ledsen över, eller så du får ett plötsligt besked som gör att du börja oroa dig. Kanske kan du inte heller släppa denna känsla av oron. Eller så är den nivån stress du upplever på jobbet så hög att det räcker inte att återhämta sig när du kommer hem och utan att mena det, tar du med din egen irritation till andra i familjen.

Känner du igen dig?

Vi har alla varit i minst en av dessa situationer och förmodligen i alla under vårt liv.

Vad är som händer inom oss när känslorna svallar och går det att ta kommando över dessa känslor?

Annons

Glad eller ledsen, energisk eller trött, finns det ingen tvekan på att känslor spelar en stor roll i vår vardag. Ibland är vi medvetna om de tankar som ligger bakom känslorna och kan vända på dem men oftast går det väldigt fort att hamna i en negativ loop utan att vi ens har blivit medvetna om det som har orsakat det negativa som vi upplever.

Vad finns det för biologiska mekanismer bakom detta? Och hur kan vi lära oss att snabbare känna igen våra sinnesstämningar och vända bort från det negativa innan vi är indragna i det?

Annons

Svaret är genom att träna oss på att självreglera vårt nervsystem!

Du är välkommen på online workshopen ”ORBIT OF EMOTIONS. Du och dina känslor- vertyg till ett mer balanserat nervsystem” DEN 28 JANUARI 10-13 då vi utforskar hur nervsystemet fungerar och vi övar på flera effektiva nervsystemets reglerande verktyg som bl a andning, somatisk yoga, mantra-utövande, shaking meditation och frigörande rörelse. Du får också en föreläsning som går genom vad vagus och freniska nerverna är och deras koppling till hjärtfrekvensvariabiliteten samt deras viktiga roll för vår hälsa.

Vi går också genom på ett tillgängligt sätt den omtalade polyvagala teorin vars mekanismer är ännu inte helt klara men som används redan mycket inom stresshantering. Jag visar dig hur denna teori kan användas som ett verktyg när vi vill stabilisera vårt nervsystem igen efter att något har satt det i obalans.

Jag som guidar in dig i denna workshop är diplomerad stresspedagog med kognitiv inriktning, och certifierad inom Integrative Somatic Trauma Therapy samt certifierad yogalärare enligt Yoga Alliance.

Välkommen att boka din plats genom att skriva till mig till liviwann@gmail.com

Annons

Du hittar mer info och pris för workshopen HÄR!

Dela inlägget
Annons
3 november, 2022 0
Varför är ritualer en del av vårt liv – insikter från Ethan Kross bok ”Tjatter”

Ritualer har alltid haft en plats i vår kultur.  I Ethan Kross bok Tjatter som jag nyligen läst ut, berättas om fiskarna på Nya Guineas Trobriandöarna, vilka av ren vana och erfarenhet, åker ut på sina kanoter med spjut och nät, och fiskar i alla grunda laguner kring öarna. Men när de tvingas att ge sig ut i djupare vatten för att fiska där de vet hajarna bor, är de alltid väldigt noga med att offra maten till sina förfäder innan de ger sig ut. De gnider in sina kanoter med örter och uttalar magiska besvärjelser som någon sort magisk formel som de tror skyddar dem från hajarna och ge dem extra mod inför den svåra uppgiften de behöver utföra.

Precis som fiskarna på Nya Guinea, atleter och idrottspersonligheter innan sina tävlingar eller skådespelare inför teaterföreställningar med flera exempel, har även var och en av oss ofta personliga ritualer: små eller större saker som vi gör och fyller med mening. Vi utför dessa ritualer medveten eller faktiskt ofta omedvetet. Ritualerna finns, skriver Ethan Kross, för att bland annat lugna ner oss själva och uppleva större trygghet inför utmanande situationer. När vår inre röst har blivit till ett jobbigt tjatter som säger att vi inte kan eller inte är tillräckligt bra, då kan en ritual stärka oss och hjälpa oss vidare, ger oss ordning och faktiskt även fungera som ett placebo. Om vi tror att en viss ritual är bra för oss eller hjälper oss att klara av en svår situation, lurar vi vår hjärna att tro att det kommer att gå galant med det vi är i stånd att göra. Ett lätt sätt att navigera genom livet.

Vad har du för höstritual? Berätta gärna i kommentarer.

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons