Annons

YOGA FOR NATURE! Vi yogar tillsammans för en god sak!

Livia Wanntorp

Livia’s yoga
Om sina passioner: yoga, stresshantering och mindfulness.
1 februari, 2023
YOGA FOR NATURE! Vi yogar tillsammans för en god sak!

Hej!

Många av oss utövar yoga för att vi mår bra av rörelsen och stillheten som en yogastund kan bidra med. Även andnings- och kroppsmedvetenhet kommer med på köpet och många använder också yoga som rehab.

Ja, man kan kanske säga att yoga har många fördelar och att vi kan använda yoga i många olika syften.

Annons

Under februari kommer yoga att användas åt ett särskilt syfte, nämligen att öka kunskapen om naturen och biologisk mångfald. För andra året i raden kommer WWFs projektet ”Yoga for nature” tillbaka och i år kan du gå yogaklasser och samtidigt donera en slant åt havssköldpaddorna i Medelhavet. Jag och ett flertal andra yogalärare i landet kommer att ställa upp kostnadsfritt med yogaklasser vilkas bokningsavgifter kommer att gå oavkortat till projektet. Visst är det häftigt att vi kan hjälpas åt på detta sätt?

Visste du förresten att bara en av tusen havssköldpaddor (Caretta caretta) klarar sig till vuxen ålder? Därför är det extra viktigt att skydda deras ägg och nykläckta ungar. Vi behöver hjälpa så många vi kan att överleva.

Jag kommer att leda en yinyogaklass den 7 februari, klockan 12-13.

Var med och gör skillnad för havssköldpaddan tillsammans med mig!

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT DELTA:

Annons

Anmäl dig genom att skänka 100 kr och läs mer om hur det fungerar här: www.wwf.se/livia-wanntorp – Zoom-länken till liveklassen får du via mejl.

Pengarna som samlas in går till att skydda havssköldpaddornas boplatser och att utbilda och förse strandvakter med resurser och utrustning. WWF jobbar även med förebyggande insatser mot bränder och erosioner för att skydda Sekaniastranden, en av Greklands allra viktigaste stränder för havssköldpaddorna. Här kläcks tusentals små havssköldpaddor varje vår.

IN OCH BOKA! Tillsammans ger vi nästa generation en chans att också få uppleva levande hav och de vackra havssköldpaddorna. Hoppas vi ses på mattan för en härlig yogastund!

Vi ses!

Annons

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

28 december, 2022 0
Nya året är på väg – byt ut nyårslöften mot små mål och må bättre!

Hej!

I detta årets sista blogginlägg vill jag uppmuntra till reflektion. Det är ju bara ett par dagar innan vi släpper 2022 och lämnar det för alltid bakom oss och välkomnar nya året…

Dessa dagar är det vanligt att göra lite av ett bokslut: vad är det som har fungerat under mitt 2022 och vad är det som inte har bidragit till min välmående? Vilka minnen väljer jag att ta med mig in på nya året och vilka situationer och personer helst får stanna kvar och inte följa med in när jag kliver in i nya fräscha året?

Annons

Vid sidan av dessa reflektioner som ju är, tycker jag, bra att ta sig tid att göra, tänker många av oss automatiskt även på förändringar hos sig själva och ens vardag, förändringar som man skulle vilja genomföra nu när året är ännu som ett oskrivet blad.

Begreppet nyårslöften plockas ut igen efter ett helt år vi inte använde det och återigen ska man lova sig själv att gå ner i vikt eller träna tre gånger i veckan, bara för att nämna några klassiker….

Men vi vet också att väldigt många av dessa löften varar bara i några veckor och att av ena eller andra skälet kan vi inte leva upp till det vi  lovade särskilt länge. Oftast skapar nyårslöften bara onödig stress och ångest hos oss.

Det tar dessutom mycket tid och energi att på riktigt genomföra livsstilsförändringar och det handlar inte om några kvickfix, dvs flera av dessa nyårslöften förblir tomma.

Ett bättre sätt att tänka på förändringar, istället för att avlägga nyårslöften, är för mig att sänka ner ribban och börja smått där jag är. Om jag till exempel har för avsikt att börja motionera mer, startar jag inte med ett mål på tre gånger i veckan om jag vet att jag inte kommer att kunna leva upp till detta under året. I stället sänker jag ner krav och prestation och t ex satsa på att träna bara en gång i vecka och promenera tio minuter till och från jobbet. Om jag har en dålig dag ena dagen som gör att jag inte kommer iväg till min tio minuters promenad kanske jag sätter på Spotify hemma och en låt som jag gillar och dansar loss en halvtimme eller så tar jag paus från motion den dagen men promenerar lite längre (i terräng?) följande dag.

Annons

Det handlar alltså om att dels inte sätta upp orealistiska mål på livsstilsförändringar och dels att visa själv-medkänsla och erkänna att ingen känner lika stor pepp och motivation alla dagar, men att det alltid går att anpassa t ex motion vid den nivån jag befinner mig var dag.

Bilden här ovan är ett första verktyg att börja reflektera över ditt 2022. I mitt kommande boost-nyhetsbrev bjuder jag på ytterligare resurser för att hjälpa dig att inleda nya året. Du kan få mitt månadsbrev med dessa verktyg, kostnadsfritt genom att skriva till mig på liviwann@gmail.com

Välkommen!

Dela inlägget
Annons
14 december, 2022 0
Du och dina känslor – verktyg till ett mer balanserat nervsystem- välkommen på online workshop!

Någon säger något till dig som du blir upprörd eller ledsen över, eller så du får ett plötsligt besked som gör att du börja oroa dig. Kanske kan du inte heller släppa denna känsla av oron. Eller så är den nivån stress du upplever på jobbet så hög att det räcker inte att återhämta sig när du kommer hem och utan att mena det, tar du med din egen irritation till andra i familjen.

Känner du igen dig?

Vi har alla varit i minst en av dessa situationer och förmodligen i alla under vårt liv.

Vad är som händer inom oss när känslorna svallar och går det att ta kommando över dessa känslor?

Annons

Glad eller ledsen, energisk eller trött, finns det ingen tvekan på att känslor spelar en stor roll i vår vardag. Ibland är vi medvetna om de tankar som ligger bakom känslorna och kan vända på dem men oftast går det väldigt fort att hamna i en negativ loop utan att vi ens har blivit medvetna om det som har orsakat det negativa som vi upplever.

Vad finns det för biologiska mekanismer bakom detta? Och hur kan vi lära oss att snabbare känna igen våra sinnesstämningar och vända bort från det negativa innan vi är indragna i det?

Annons

Svaret är genom att träna oss på att självreglera vårt nervsystem!

Du är välkommen på online workshopen ”ORBIT OF EMOTIONS. Du och dina känslor- vertyg till ett mer balanserat nervsystem” DEN 28 JANUARI 10-13 då vi utforskar hur nervsystemet fungerar och vi övar på flera effektiva nervsystemets reglerande verktyg som bl a andning, somatisk yoga, mantra-utövande, shaking meditation och frigörande rörelse. Du får också en föreläsning som går genom vad vagus och freniska nerverna är och deras koppling till hjärtfrekvensvariabiliteten samt deras viktiga roll för vår hälsa.

Vi går också genom på ett tillgängligt sätt den omtalade polyvagala teorin vars mekanismer är ännu inte helt klara men som används redan mycket inom stresshantering. Jag visar dig hur denna teori kan användas som ett verktyg när vi vill stabilisera vårt nervsystem igen efter att något har satt det i obalans.

Jag som guidar in dig i denna workshop är diplomerad stresspedagog med kognitiv inriktning, och certifierad inom Integrative Somatic Trauma Therapy samt certifierad yogalärare enligt Yoga Alliance.

Välkommen att boka din plats genom att skriva till mig till liviwann@gmail.com

Annons

Du hittar mer info och pris för workshopen HÄR!

Dela inlägget
Annons
3 november, 2022 0
Varför är ritualer en del av vårt liv – insikter från Ethan Kross bok ”Tjatter”

Ritualer har alltid haft en plats i vår kultur.  I Ethan Kross bok Tjatter som jag nyligen läst ut, berättas om fiskarna på Nya Guineas Trobriandöarna, vilka av ren vana och erfarenhet, åker ut på sina kanoter med spjut och nät, och fiskar i alla grunda laguner kring öarna. Men när de tvingas att ge sig ut i djupare vatten för att fiska där de vet hajarna bor, är de alltid väldigt noga med att offra maten till sina förfäder innan de ger sig ut. De gnider in sina kanoter med örter och uttalar magiska besvärjelser som någon sort magisk formel som de tror skyddar dem från hajarna och ge dem extra mod inför den svåra uppgiften de behöver utföra.

Precis som fiskarna på Nya Guinea, atleter och idrottspersonligheter innan sina tävlingar eller skådespelare inför teaterföreställningar med flera exempel, har även var och en av oss ofta personliga ritualer: små eller större saker som vi gör och fyller med mening. Vi utför dessa ritualer medveten eller faktiskt ofta omedvetet. Ritualerna finns, skriver Ethan Kross, för att bland annat lugna ner oss själva och uppleva större trygghet inför utmanande situationer. När vår inre röst har blivit till ett jobbigt tjatter som säger att vi inte kan eller inte är tillräckligt bra, då kan en ritual stärka oss och hjälpa oss vidare, ger oss ordning och faktiskt även fungera som ett placebo. Om vi tror att en viss ritual är bra för oss eller hjälper oss att klara av en svår situation, lurar vi vår hjärna att tro att det kommer att gå galant med det vi är i stånd att göra. Ett lätt sätt att navigera genom livet.

Vad har du för höstritual? Berätta gärna i kommentarer.

Annons
Dela inlägget
Annons
13 september, 2022 0
Hur motverkar du höststressen?

Hej!

Nu är hösten definitivt här. Regn och lägre och lägre temperatur påminner oss om att sommaren ligger nu officiellt bakom oss. Ett annat sätt att märka att hösten är här är att vi har börjat jobba igen och kommit tillbaka till en vardag som för oss många börjar klockan 8 på morgonen och pågår ända till klocka 17. Även om rutinerna ofta betyder struktur och lugn för många av oss, kan vardagen även innebär större stressen redan nu i september. Den typen av stress som lätt blir till för att vi återigen har mycket att göra både på jobbet och hemma med familjen.

Känner du igen dig?

Stressen, brukar jag påpeka, är inte i sig alls något negativt. Tvärtom är stress en naturlig reaktion som blir kroppen är på väg till överbelastning. En typ av varningssignal i vårt nervsystem helt enkelt. När ”faran” är över förväntas kroppen gå tillbaka till lugnet och nervsystemet till sin lugn och ro-mode.

Annons

Om vi lyckas balansera mellan ett tillstånd av avslappning och perioder av stress däremellan är allt frid och fröjd men när nervsystemet inte längre har kapaciteten att slappna av emellan stress, och vi fortsätter att uppleva stress även när vi inte behöver det, då har detta med stress gått för långt och stressen har blivit kronisk.

Hur kan vi då återfå balansen i vardagen? Ett sätt är att lära sig mer om hur vi aktivt kan agera i syfte att  reglera vårt nervsystem.

Annons

Den 20 september klockan 18-1915 startar jag upp en ny omgång på min online Stresshanteringskurs ”Transformation”. Under 8 tisdagar går vi genom vad stress är, och utforskar många olika verktyg som t ex mindfulness, mental träning, restorative yoga mm, som hjälper dig att reglera ditt nervsystem genom föreläsningar och praktiska övningar.

Kursen har gått många gånger tidigare och alltid fått fantastiskt feedback.

Vill du med? Boka på liviwann@gmail.com.

HÄR kan du läsa mer om kursens innehåll

Välkommen till en stress-fri höst!

Annons

 

Dela inlägget
Annons
10 augusti, 2022 0
Vad är fascia och varför är fasciaträning viktig för vår hälsa

 

 

 

Annons

 

Vad är fascia och har du kanske hört ordet fascia tidigare?

Många av oss är bekanta med ordet fascia antingen från yin yoga eller i samband med en särskild typ av massage med  bollar – myofascial massage- som vi rullar mot specifika delar av kroppen för att lösa upp spänningar.

Fascia är den typen av bindväv som utgör större delen av vår kropp och som ger kroppen sin form. När du sträcker ut en arm för att hämta ner en tallrik från skåpet gör din arm en specifik rörelse framåt för att nå upp till objektet men sen går armen tillbaka till sin vanliga plats efteråt tack vare att fascia håller kroppen ihop i en bestämd form. Dessutom håller fascia kroppen hela tiden lagom spänd . Denna vävnad har alltså både kvaliteter av draghållfasthet och elasticitet i sig.

Fram till väldigt nyligen fokuserade man på enskilda strukturer i kroppen och ännu pratar vi om muskler och leder m fl andra delar såsom de vore enskilda och arbetade isolerat i kroppen. Men för några år sen, började man ändra perspektiv och började studera den formlösa massan, som vi idag kallar fascia, kring musklerna och organ. Först då insåg man hur viktigt denna vävnad är då den länkar samman olika delar av kroppen och den låter oss röra oss i många olika riktningar och vinklar genom att fungera som ett verktyg för kraftöverföring.

Annons

Varje gång vi går eller hoppar eller springer eller utför rörelser tränar vi fascia och tvärtom när vi inte kan röra oss av olika anledningar, t ex när vi har ett jobb som inte låter oss ändra på position så ofta under våra åtta timmars arbete, då klibbar fascian ihop och när vi äntligen går hem känner vi oss stela och i behov av stretching av kroppen.

Alltså är rörelse, rörlighetsträning och statisk yoga, A och O för att vi ska kunna behålla vår kropp smidig och stark under många många år!

Jag har utvecklat en ny workshop – FASCIA- MOTION & STILLNESS-  där vi går genom fascias kvaliteér och utforskar hur man bäst kan nyttja fascia potential med hjälp av dynamisk yoga samt yin yoga.

Välkommen på denna workshop antingen den 17 september vid Rofyllt Rum i Sandviken eller den 24 september vid Yogarummet i Björkhagen, Stockholm!

Läs mer om workshopen HÄR.

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons