Journalisten Daniel Öhman som har gjort denna granskning för boken Miljödieten i samarbete med Ekot, råder konsumenter att i första hand köpa svenskt och ekologiskt.
Han skriver att trots att gifterna som kan orsaka cancer, hjärn- och nervskador samt hormonskador är totalförbjudna inom EU så finns dessa livsmedel i våra svenska matbutiker. Grönsaker som gurka ifrån Holland, äpplen från Belgien, olivolja från Grekland, ris från EU och apelsiner från Spanien innehåller rester av farliga bekämpningsmedel.
Hjärnskador på barn
Gifter som har hittats i allt från gojibär, jordgubbar till potatis och ris används för att döda skadeinsekter. Ett exempel är det extremt farliga nervgiftet metamidofos som är skadligt i mycket låga doser och kan ge kroniska skador. Det förbjöds inom EU 2007- men har trots det hittats i skadliga mängder i importerade apelsiner, basilika och auberginer.
För att döda kvalster på frukt och grönsaker använder man ett annat insektsgift som heter propargite.
Sedan länge har man vetat att detta gift är farligt för speciellt barn som kan få permanenta nerv- och hjärnskador. Vid försök hos råttor har detta gift orsakat ovanliga cancerformer. Propargite har varit förbjudet inom EU sedan 2011 men Livsmedelsverket har trots det hittat bekämpningsmedelt i bland annat äpplen från Frankrike och Polen, i apelsiner från Spanien och vindruvor från Grekland i stickprovskontroller.
Hormonstörande ämnen som är farliga för både människor och djur även i mycket små doser
har också hittats i dessa stickprovskontroller, i flera av våra vanligaste livsmedel som äpplen, ris, apelsiner, vindruvor, russin och chilifrukter. Trots att gifterna är totalförbjudna i EU är de alltså tillåtna i vissa gränsvärden i importerade livsmedel.
Peter Bergqvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen tycker att detta rimmar illa då de påverkar restproduktionen och förmågan att få avkomma. Det är ju egenskaper som är oacceptabla säger han till Ekot.
-Just när det gäller de här hormonstörande ämnena, så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för dem. Oavsett mängd tycker han att Livsmedelsverket borde larma så snart någon använder förbjudna bekämpningsmedel. Men Livsmedelsverket som endast utför stickprovskontroller har inte som uppgift att slå larm- så länge inte nervgifterna överskrider de av EU tillåtna gränsvärdena. Livsmedelsverket rapporterar vidare till EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, men inte heller de har någon skyldighet att kontakta länderna där de används.
Källa: Aftonbladet