Genom luften vi andas, genom huden samt av det vi äter får vi i oss gifter. Och med dagens kost ofantligt mycket mer än förr då grödor idag är oerhört besprutade med gifter. Det är jätteviktigt att man äter en näringsrik, gärna ekologisk föda och intar vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation. Ett syrefattigt blod försämrar denna process.I tarmen behöver också pH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.
Leverns uppgift
Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det kan bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.
Vi människor bör äta 70 procent basisk föda och 30 procent sur. Idag äter vi oftast tvärt om. Basisk föda är helt enkelt till största del grönsaker och frukt. Sur föda är snabbmat och färdigmat, animalier, mejerier, alkohol, nikotin, sötsaker och snabba kolhydrater som gluten, bröd, pasta och vitt ris. Man kan även få överskott av syra om man är sjuk eller stressar mycket. Därför är det viktigt att se till att man äter en varierad kost och har mycket grönt på tallriken.
När vi äter snabbmat, färdigmat och processad mat som inte innehåller den näring våra kroppar behöver får vi inte längre i oss livsviktiga bakterier för vårt immunsystem från naturen eller maten Detta slår ut vår tarmflora och det är just i magtarmkanalen och till största delen i tjocktarmen vårt immunförsvar sitter.
Modern matproduktion innehåller bakteriefientliga besprutningsrester, man pastöriserar maten, packar i skyddad atmosfär, besprutar maten med växtgifter och snabbproducerar grödor på näringsfattiga jordar.
Utarmade jordar och export, gör så att maten blir näringsfattig på vitaminer och mineraler. Därför är det livsviktigt att äta tillskott för att gynna vårt immunförsvar. Regelbunden motion aktivera tarmens rörelser och matsmältning. Även att äta regelbundet och tugga maten ordentligt är oerhört viktigt.
Magen är vår andra hjärna
Och kroppen vi har består av ett helt universum av olika celler.
Ett indiskt ordspråk säger: Ta först hand om din mage- sedan kommer allt annat.
Och läkarkonstens fader, Hippocrates förkunnade 160 f kr: Låt din mat vara din medicin och din medicin din mat.
Tarmfloran är kroppens största organ. Cirka 90 procent av kroppens celler utgörs av tarmbakterier och mikroorganismer.
Tarmens immunsystem är en stor del av kroppens immunapparat. Cirka 75 procent av kroppens immunförsvar finns i tarmen och mängden tarmbakterier hos en vuxen människa uppgår till drygt ett kilo. Bakteriefloran består av mellan 300-1000 olika arter.
Vår mage och tarm är i ständig kommunikation med vår hjärna.
I mag- tarmkanalen finns mer än 100 miljoner nervceller det så kallade Enteriska (ENS) nervsystemet som även kallas den andra hjärnan. Via dessa nervtrådar- celler kan tarmen skicka signaler till de delar av hjärnan som styr bland annat känslor, minnet, motivation och psykiskt mående. En frisk tarmflora är därför ytterst viktig för vår psykiska och kognitiva funktion. För den med känslig tarm är samspelet mellan hjärna och mage avvikande och där kan man hitta hjälp i kosten. I framtiden kanske man förhoppningsvis kan skräddarsy kosten för att behandla symtomen med mat utskrivet på recept.
För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga.
Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln. Ett väldigt bra sätt att få i sig dessa bakterier är att mjölksyra-fermentera grönsaker.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
När man syrar grönsaker är det första som händer en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Senare sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen, nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan.
Viktiga bakterier i tarmen
För att man ska kunna ta upp näringsämnen från mat och kostillskott är det viktigt att försöka bibehålla en frisk tarmflora och gynna de goda bakterierna i mag-tarmsystemet.
Prebiotika betyder; för bakterien, alltså ”mat” åt de goda bakterierna.
Prebiotika bryts inte ner av kroppens matsmältningsenzymer utan når tarmen i intakt form. De är komplexa kolhydrater och fungerar som föda åt de probiotiska bakterierna samt gynnar deras tillväxt och förlänger dess verkan. Det finns även stöd för att prebiotika kan motverka tarmcancer.
Probiotika är så kallade mjölksyrande bakterier som stimulerar aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Bakterierna skyddar mot olika typer av infektioner och dämpar tillväxt av skadliga bakterier, virus och svamp. De förbättrar tarmslemhinnas hälsa och minskar inflammatoriska processer i tarmen
Probiotika har även tumörhämmande egenskaper och kan förhindra cancer genom att avgifta produktionen av ämnen som är cancerframkallande.
Vid en antibiotikakur som dödar alla bakterier, även de goda, bör man stödja tarmfloran med goda bakterier- probiotika.
Vitaminer och mineraler för immunförsvaret
A-vitamin
A-vitamin deltar i bildandet av blodkroppar och hjälper kroppen att bekämpa infektioner. Det är även viktig för immunförsvaret, synen, huden och slemhinnor samt bidrar till immunförsvarets normala funktion. Brist på A-vitamin kan öka infektioner bland annat.
Men det är ytterst sällan vi i Sverige har A-vitaminbrist och ett överskott kan orsaka leverskador då A-vitamin är fettlösligt och kan lagras i kroppen.
B-vitamin
B-vitaminerna utgör en familj av vattenlösliga vitaminer och behövs för hälsan och en lång rad funktioner i kroppen . Bland annat stärker vitaminerna immunförsvaret och är viktigt för nervsystemet, musklerna, celldelning och DNA-tillverkningen i kroppen. Även hår, hud och naglar är beroende av B-vitamin.
Vid brist kan man drabbas av svår trötthet, oro, irritation, få minnesproblem och sömnproblem, depression och koncentrationsproblem.
C-vitamin
C-vitamin har kraftfulla antioxidanta egenskaper . Vitaminet aktiverar funktioner i cellerna som påverkar det ickes-specifika och det specifika immunförsvaret. och påverkar även de vita blodkropparna positivt så att de bättre kan ta hand om virusinfektioner.
Vi människor är en av de få arter som inte själva kan syntetisera- tillverka C-vitamin därför att vi saknar enzymet L-gulanolalaktonoxidas för konvertering. C-vitamin är livsviktigt för din hälsa och för vårt immunförsvar behövs C-vitamin för flera viktiga funktioner i kroppen. C-vitamin dödar nämligen virus och kan även stoppa patogena bakterier och gör bakterieoxinerna vattenlösliga så de kan avlägsnas ur kroppen via urinen. Även olika sorters vita blodkroppar som har i uppgift att förvara kroppen mot infektioner fungerar bättre om man intar C-vitamin.
C-vitamin kan bekämpa virusinfektioner som förkylning och infektioner i luftvägarna. Det kan dessutom motverka influensavirus eller göra sjukdomsförloppet kortare.
Om man äter mycket snabbmat, inte äter frukt och grönsaker eller är rökare har man ökad risk att utveckla brist på vitamin C. Detsamma gäller om man är äldre, har en långvarig virusinfektion, stressar eller tränar mycket. Man kan också få brist om man har magbesvär som magkatarr eller magsår. För optimal effekt vid virusinfektioner är det bra att kombinera med zink.
D-vitamin
D-vitamin som har många viktiga och centrala funktioner i kroppen. Det står för ett stabilt immunsystem, nervsystem, normala hjärtslag och energi. D-vitamin skyddar även mot cancer och diabetes typ 2 där det visat sig att hela 60 procent av de som har just diabetes typ 2 har D-vitaminbrist. Vissa infektion- och kroniska sjukdomar är mer frekventa när man lever närmare Nord- eller Sydpolen vilket förknippas med D-vitaminbrist. Personer som utvecklar cancer har ofta låga halter av D-vitamin i blodet enligt forskning. Och om man lider av kronisk D-vitaminbrist har man större risk att råka ut för benskörhet
D-vitamin minskar även risken för autoimmuna sjukdomar som MS och Parkinson, demens, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, tjock-och ändtarmscancer, ökad canceröverlevnad, mindre problem med sköldkörteln, depression och psykiskt ohälsa. Dessutom minskar D-vitamin risken att drabbas av övervikt och fetma. Det är även bra för huden och kan ge goda resultat på exempelvis psoriasis och eksem.
D-vitamin spelar en viktig roll i att förebygga och lindra luftvägsinfektioner. Flera studier har visat att D-vitaminbrist är vanligt vid KOL och astma.
För att kunna ta upp och tillgodogöra sig D-vitamin i kroppen är det viktigt att äta kalcium, magnesium och K-vitamin då dessa vitaminer och mineraler är i synergi med varandra.
E-vitamin
E-vitaminets antioxidativa egenskaper skyddar cellmembranen, särskilt i lungor och röda blodkroppar. Vitaminet förebygger även hjärt-och kärlsjukdomar
E-vitamin skyddar även andningsorganen från skador av luftföroreningar och hjälper de vita blodkropparna att bekämpa infektioner.
Vid exempelvis strålning, cellgiftsbehandling, exponering av giftiga kemikalier samt rökning kan ett behov av E-vitamin öka.
Selen
Selen är en kraftig antioxidant som de flesta har brist på i Norden då våra jordar är extremt selenfattiga. Selen är huvudkomponent i antioxidant-enzymet glutationperoxidas.
Mineralen kan skydda från inre oxideringsreaktioner som förstör cellerna. Selen stärker även vävnadens elasticitet samt kroppens immunförsvar via stimulering av antikroppsproduktionen samt stärker även T-cellernas och makrofagernas funktion.
Selen stärker hjärtat och musklernas funktion och förebygger stress, blodpropp, cancer och tidigt åldrande. Selen förstärker också effekten av E-vitamin och höjer immunsystemets skyddande verkan upp till 30 gånger. Mineralen hjälper även levern att avgiftas.
Zink
Zink är den mineral som vi människor lider störst brist på och zink bidrar till över hundra viktiga kroppsfunktioner. Den har också viktiga virusdödande egenskaper och det har visat sig att zinkbrist försvagar det cellförmedlade systemet hos immunsystemet som bl.a. bekämpar sjukdomar där kroppen producerar antikroppar mot kroppsegna proteiner.
Zink tillsammans med C-vitamin är bra för sårläkning och nedsatt immunförsvar som frekventa långdragna luftrörsinfektioner och förkylningar. Mineralen skyddar mor bakterier och infektioner. Zinkbrist kan ge smak- och luktbortfall samt ge diarré och hudbesvär som eksem och acne.
Q-10 (Coemzym)
Coenzym Q-10 stärker immunförsvaret och är en kraftig antioxidant som skyddar mot en rad sjukdomar samt minskar dödligheten i hjärt-och kärlsjukdomar och hjärtsvikt. En studie av forskare på Karolinska Universitetssjukhuset har visar att tillskott av Q-10 i kombination med selen minskar risken att dö i hjärtsjukdomar med 50 procent.
Kroppen kan bilda Q-10 själv men redan från ca 20-års ålder sjunker den förmågan och i och med det även energiproduktionen och ansträngningstolleransen minskar.
Q-10 förebygger risken för sjukdomar hos äldre och de med försämrat immunförsvar.