Lingonremmar och sorg

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
6 december, 2024

Brist på kreativitet

Jag har varit väldigt frånvarande med bloggandet. Min kreativa sida har tagit semester under en lång tid.
Dels tog det mycket av min energi till att vara medförfattare i en bok som jag skrev tillsammans med min syster och mamma för något år sedan. Boken lanserades förra året. Dels har jag haft och har fortfarande sorg.
Min älskade mamma somnade in samma vecka i april, 2023 som boken skulle gå i tryck och min allra bästa väninna sen många år tillbaka i tiden, ringde exakt på dagen tre veckor efter mammas bortgång och berättade att hon hade fått bukspottskörtelcancer. Hon dog bara månader efter min mor.
Boken är jag naturligtvis jättestolt över! Jag är även väldigt tacksam och glad över att Mamma hann få med sitt livsverk som efterfrågad och omtyckt zonterapeut och homeopat nedskrivet i boken. Mamma var även den som var drivande för att boken skulle bli till. Hon hade bråttom med att få allt klart. Jag vet inte om hon kände på sig att hennes tid var ute, men det gjorde inte jag. Så jag hade sett jättemycket fram emot att få glädjas tillsammans med henne och min syster, men när boken kom ut i bokhandeln kändes det bara konstigt. En slags glädje men ändå så ångestladdat på något sätt. Blandad sorg och glädje. Jag hade lite svårt att greppa den känslan. Jag kan fortfarande känna den känslan inför boken.

Sorg har ju olika faser men jag har nog fortfarande inte tagit mig ur chocken känns det som. Jag känner att jag inte kan sörja normalt, iallafall inte vad jag anser är normalt. Men vad är egentligen normal sorg? Jag vet inte. Jag kanske är normal ändå. Men Jag har liksom fastnat i ett tomrum utan kontakt med mina känslor inför dessa händelser. Det är som att de här två älskade personerna är på semester och snart kommer tillbaka.
Jag kan inte ta in att de aldrig kommer tillbaka mer. Ibland har jag, precis när jag ska somna, gläntat på dörren till sorgen, men det blir det så oerhört jobbigt och smärtsamt att gå in i det rummet att jag väcker mig själv med ett ryck. Och när jag vaknar skakar jag av mig känslan för det gör så förbannat ont. Jag kanske är en fegis som inte vågar möta sorgen? Jag vet inte.
Det här är första gången jag skriver om min sorg, och det kanske är fånigt att skriva om sorg när jag egentligen tänkte blogga om godisremmar. Men det bara blev så idag. Jag är ändå glad att jag skrev ner det.

Lingonremmar

Min kreativa sida för att hitta på olika maträtter och att laga mat har också tagit semester.
Det beror nog mest på att min dotter flyttade hemifrån i somras så det är inte så där jättekul att laga mat till sig själv. Samtidigt har jag fått skrivkramp när jag satt mig framför datorn för att blogga. Det har bara låst sig. Men häromdagen fick jag ändå lust att testa göra något gott till jul för att försöka få till lite julglädje i år. Och de blev så goda så jag vill gärna dela med mig av receptet.
De här supergoda, sega, lite sötsyrliga remmarna innehåller bara två ingredienser- Lingon och honung. Ett mycket nyttigare alternativ till godis i jul för den som gillar nyttigt.

Lingon innehåller massor av nyttigheter som vitaminer och mineraler. Bland annat A, B, C och E-vitaminer,
järn, fosfor kalium och kalcium. De är även mat och näring till de nyttiga tarmbakterier i tarmfloran som bidrar till ett starkare immunförsvar. Lingon motverkar också sköra slemhinnor i munnen och motverkar inflammation i tandköttet.
Vill även varmt rekommendera att dricka någon deciliter lingondricka (utan socker förstås) tre gånger om dagen vid urinvägsinfektion. Lingon har en antiinflammatorisk verkan på slemhinnorna i urinvägarna. Tanniner i det sura i bäret förlamar helt enkelt bakteriernas tentaklar och förhindrar dem att fästa på slemhinnan. Bäret har även en desinficerande verkan och en milt urindrivande effekt.
Lingon balanserar även ditt blodsocker.

Kör gärna ekologiska ingredienser också så blir de här remmarna ännu nyttigare. Det är superenkelt att göra och du kokar och mixar ihop allt på en kvart. Däremot behöver de några timmar att torka i ugnen.

Lingonremmar 15-20 st
Ingredienser:
500 g lingon, tinade
1 dl honung

Gör så här:
Lägg lingon tillsammans med honung i en kastrull och koka upp. Låt sedan koka i ca 5 minuter. Rör gärna i grytan under tiden. Mixa sedan blandningen fint till en slät och klumpfri purè.

Bred ut blandningen tunt på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen i 75- 80 grader och låt torka ca 2-3 timmar eller tills blandningen inte kladdar och känns torr. (Öppna gärna ugnsluckan ibland för att släppa ut fukt). Låt svalna och skär ”lingonkakan” till remmar.
Jag förvarar mina godingar i burk med lock i kylen.

Igår testade jag att baka på ett nytt mjöl som jag blev tipsad om i en hälsokostbutik.
12 december, 2023 0
Saffransbullar

Jag tycker alltid det är lite spännande första gången med nya mjölsorter, för man inte vet hur degen beter sig när man bakar ut den.
Men det här mjölet var nästan som att baka med vanligt vete, dock var degen inte lika smidig och höll inte ihop när jag bakade ut den som jag tänkt att den skulle göra. Jag hade tänkt göra saffranssnurror för att de skulle bli snygga på bild, men fick tänka om och gjorde istället bullar. Man kan inte lyckas med allt, men bullarna blev ändå lyckade, trots att de inte var snurrade, och de blev väldigt goda iallafall. Det blev dock lite för mycket färg på dem under gräddningen, men det berodde den mänskliga faktorn. Istället för att hålla ögonen på bullarna i ugnen, gjorde jag annat, så klart, vilket är typiskt mig. Jag har väldigt svårt att bara vänta utan att sysselsätta mig med något.

Tipsar om Annas Basmix Baga

Det här mjölet, Annas Basmix Baga, vill jag återkomma till och tipsa om för det var väldigt bra att baka med. Innehåller inte nötter, ägg eller socker. Ingredienserna är kassavamjöl, rismjöl, quinoa och xantangummi. Jag kommer absolut att baka något mer innan jul för att verkligen testa igen, så det blir nog en kaka inom kort.

Åter till bulldegen

Jag tyckte först att degen var lite väl kladdig när jag knådade ihop den och fick hälla i mer mjöl än jag tänkt. Men när jag lämnade degen för att tvätta av händerna märkte jag att den under tiden intog en smidigare form och blev fast och fin. Så kanske man ska låta degen vila lite innan utbakning. Mjölet innehåller quinoa och det sväller ju lite tillsammans med vätska.
Jag gjorde bullarna med smör och vanlig mjölk, men det går absolut att byta ut mot mjölkfritt alternativ om man vill.

Glutenfria saffransbullar med vaniljsmör 

Ca 16 st
Bulldeg:
1/2 paket (25 g) jäst för söta degar
2, 5 dl kall mjölk
0,5 g saffran
1 dl Sukrin Melis
1 krm vaniljpulver
ca 12-13 dl Annas Basmix Baga
100 g rumsvarmt smör
1 krm salt

ägg till pensling. (kan uteslutas)

Annons

Fyllning:
75 g smör
1/2 dl sukrin
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Fyllning:
Vispa eller rör ihop ingredienserna till fyllningen och låt stå i rumstemperatur.

Degen:
Smula ner jästen i den kalla mjölken och rör tills den helt är upplöst.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila en stund innan du bakar ut den.
Kavla ut degen ganska tunt på ett mjölat bakbord. Bred på smörfyllningen jämt över degen och rulla ihop den. Skär sedan lagom stora bullar och lägg på en plåt med ett bakplåtspapper eller i bullformar.  Låt bullarna jäsa övertäckta med plastfilm och bakduk i ca 1, 5 timmar. Sätt gärna in plåten i en avstängd ugn med ugnslampan tänd så det blir lagom varmt för jäsningen.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 8-10 minuter

Dela inlägget
Annons
28 april, 2022 0
Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och
dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är jag väldigt känslig mot gluten och mår väldigt dåligt av det. Även om jag älskar vanlig pizza, ger det mig magont efteråt. Hemgjord pizza är så tacksamt att göra för man kan ju välja själv vad och hur mycket man vill ha på den.

Jag gillar även rawfood och HÄR hittar du recept på en fräsch och supergod pizza där botten är gjord på nötter, frön och grönsaker.

Jag tycker mycket om kål och äter det i någon form varje dag. Kål är sååå nyttigt och något man bör ha som basvara eller tillbehör dagligen. Visste du att kål är rena hälsobomben? Kål innehåller massor av viktiga näringsämnen och vitaminer. Dessutom är kål rik på kostfibrer som är en jätteviktig näringskälla till våra goda tarmbakterier. Dessutom innehåller kål svavelrika ämnet glucosinolater samt allicin vilket är inflammationshämmande. Kål innehåller praktiskt taget inga kalorier men däremot tartronsyra som hindrar kalorier att omvandlas till fett.

Annons

Att ha inflammationer i kroppen ökar risken för sjukdomar som gikt, högt blodtryck, huvudvärk, ledvärk och allvarligare sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Av denna blomkålsdeg blev det två små pizzor.
Ha det fint!
// Mia

Blomkålspizza med pesto och zucchini
2 st pizzor
5 dl riven blomkål
4 dl riven ost
1 ägg
1 vitlöksklyfta, riven

Topping:
Basilikapesto:
2 krukor basilika
0,5 dl mandel
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1, 5 dl olivolja
salt och peppar

Topping 2
2 grillade paprikor i mindre skivor
1/5 zucchini i skivor
Mozzarella i skivor
1 liten röd lök i skivor
50 g ruccola
flingsalt

Annons

eventuellt, om du vill, salami eller prosciutto

Gör så här:
Mixa ingredienserna till peston till en slät röra i en matberedare och låt stå kallt en stund.

Riv blomkålen fint i matberedare eller på ett rivjärn
Rör ihop med ost och ägg. Platta ut två pizzor på en bakplåt med bakplåtspapper.
Förgrädda i ugnen ca 10-12 minuter på 225 grader.
Under tiden, skär zucchini i skivor och stek i olivolja med lite örtsalt.
Ta ut blomkålspizzorna och bred pesto över botten. Dekorera med zucchini, paprika och skivad mozzarella och eventuellt salami eller
prosciutto.
Sätt in i ugnen ca 5-7 minuter eller tills osten smält och fått färg.
Toppa med ruccola och strö över lite flingsalt.

 

Dela inlägget
Annons
21 oktober, 2021 0
Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd.
Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. Det klarade sig fint ända fram till april då den tappade precis alla blad. Jag testade att ställa ut trädet när värmen kom i somras, men det ville inte återhämta sig tyvärr. Jag tror att citronträdet hade fått spinn och även om jag gjorde allt jag kunde, fick jag inte bort ohyran. Så nu har jag lite ångest över mitt fina olivträd när jag ska försöka övervintra det. Jag funderar på att ställa ner det i källaren där det är lite svalare än i lägenheten. Källarförrådet har även fönster så trädet kan få ljus. Det gäller bara att komma ihåg att vattna trädet också.Onödigt vetande, jag vet! 🙂

Min dotter jobbar kväll ganska ofta och då passar jag gärna på att äta vegetariskt eftersom att hon inte är så förtjust i vegomat. I säsong är nu kål och rotfrukter och när det är lite ruggigt ute, vad passar väl bättre än en värmande och underbart god gryta?
Denna härligt goda gryta är gjord på rödbetor, svamp, kapris och linser och serveras tillsammans med ett gott potatismos.

Rödbetor är nyttigt

Annons

Rödbetor är dessutom väldigt nyttigt. Visste du att rödbetan har använts sedan många decennier för att rensa levern? Det är för att rödbetor innehåller flavonoider och massor av antioxidanter och är naturligt rika på nitrat.

Nitrat bildar i kroppen nitrit som har förmågan att öka kväveoxid i kroppen och som i sin tur vidgar blodkärlen, ökar blodcirkulationen och har visat sig sänka blodtrycket. Tyvärr tappar man förmågan att bilda kväveoxid med ålder eller så kan bildandet av kväveoxid även bero på intag av osund kost eller på att man rör sig mindre eller har ett stillasittande arbete.
Man har även gjort en patientstudie på Akademiska sjukhuset i Uppsala där det visat sig att rödbetornas förmåga att öka produktionen av kväveoxid i lungorna har en positiv effekt på patienter med svår hjärt-och lungsjukdom.
Rödbetor används även av idrottare för att öka blodets syreupptagningsförmåga, vilket ökar och förbättrar uthållighet, förbättrad ork och prestation.
Nitrat finns även i gröna bladgrönsaker som spenat, sallad och ruccola.

Rödbetsjuice
Det kanske kan tänkas svårt att få i sig rödbetor varje dag, men ett smart sätt att enkelt få i sig nitrat är att dricka rödbetsjuice varje dag.
1-2 dl varje dag är att rekommendera. Jag dricker själv rödbetsjuice varje morgon i perioder för jag känner i kroppen att jag blir mycket piggare och får mer energi. Jag har smakat en hel del sorter av rödbetsjuice på marknaden men återkommer alltid till Biottas rödbetsjuice som är koncentrerad, mjölksyrad och färskpressad från nyskördade ekologiska rödbetor.

Ett glas rödbetsjuice
Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetsbourguignon
4 portioner
500 g färska rödbetor, skalade
3 stora morötter, skurna i stora bitar
2 gula lökar skurna i klyftor
2 klyftor vitlök, finhackade
10-15 pärllökar, skalade
250 g champinjoner
400 g gröna eller röda linser
100 g små kapris
2-3 lagerblad
3 krossade enbär
Färsk timjan
2-3 dl veganskt rödvin
2 msk tomatpurè
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
himalayasalt
örtkryddor
svartpeppar
olja eller smör att steka i
1-2 msk arrowrot till redning

Gör så här:
Skala eller skrubba rödbetorna och skär i grova bitar och bryn rödbetor och morötter i smör eller olja. Slå på rödvin, vatten, smula ner buljongtärningar och rör ner tomatpuré och låt koka upp. Sila av vattnet från kaprisen. Tillsätt gul lök i klyftor, kapris några timjankvistar, lagerblad och krossade enbär i grytan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme ca 20 minuter. Stek under tiden champinjoner i olja eller smör tills de får färg. Tillsätt och stek lök, vitlök och pärllök, krydda med peppar och örtkryddor och bryn sakta tills löken mjuknat.
Koka linserna enligt anvisning på paketet eller häll av vattnet från de färdiga linserna och skölj linserna noga.
Smaka av grytan och tillsätt mer buljong och kryddor om det behövs. Blanda arrowrot med lite vatten, vispa och red av grytan. Vispa tills såsen tjocknar. Tillsätt linser, svamp- och lök och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar. Garnera med timjan. Servera med ett gott hemgjort potatismos och om du vill, vegansk ”fetaost”

Annons

Dela inlägget
Annons
14 september, 2021 0
Treveckorssallad utan socker

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra mig lite för att strimla vitkålen eller riva morötter, även om det går snabbt att laga till. Därför är denna underbara treveckorssallad så tacksam att ha på burk i kylskåpet. Den går snabbt att göra som tur är och är så otroligt gott, så jag ärter nästan alltid upp den innan tre veckor har gått.

Förövrigt äter jag väldigt mycket kål i alla dess former och kål bör/ska man egentligen ha som basvara varje dag, då kål verkar för att hålla inflammationer i kroppen borta Kål är nämligen sprängfylld med vitaminer och alla kålsorter innehåller mycket kostfibrer- prebiotika som är en viktig näringskälla till de goda tarmbakterierna. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, fungerar som tumörhämmande läkemedel. Dessutom är kål rik på K-vitamin och folsyra och C-vitamin.

Jag brukar även passa på att syra grönsaker på hösten att ha till vintern. Det är jättenyttigt men det tar sin lilla tid innan man får smaka då man måste vänta på processen som kan ta några veckor. En storfavorit är kimchi och du hittar mitt recept här
Vad och varför mjölksyrade grönsaker är så nyttigt kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg.

Annons

Treveckorssallad utan socker

1 kg vitkål
4 stora morötter
1/2 purjolök eller 1 gul lök
2 röda paprikor
1 grön paprika

Dressing:
1,5 dl äppelcidervinäger
1 dl olivolja
05 dl molkosan (kan uteslutas, kolla längre ner på sidan varför jag använder det i sallad)
1 msk basilika, torka
1 msk oregano, torkad
1 msk persilja, torkad
0,5 msk vitlökspulver
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk salt (himalaya)
0,5 msk svartpeppar
2 krm chiliflakes

Gör så här:
Strimla alla grönsaker, jag körde allt i matberedaren. Blanda de strimlade grönsakerna i en stor skål.
Koka snabbt upp äppelcidervinäger, olivolja och kryddor i en kastrull. Häll över grönsakerna och om du vill, tillsätt molkosan.
Blanda väl och häll upp på noga rengjorda burkar.

*Molkosan är en prebiotisk dryck (prebiotika är mat till de goda tarmbakterierna- probiotika i tarmsystemet) Molkosan är framställd av
fermenterad ostvassla och har även vetenskapligt stöd på att ha en stabiliserande effekt på blodsockret. I molkosan har man även tillsatt en egenutvecklad mjölksyrebakterie- Lactobacillus casei Alpinus som ger en hög koncentration av kroppsegen mjölksyra som gynnar de goda tarmbakterierna. Jag använder ofta molkosan som måltidsdryck, utspädd med vatten eller istället för vinäger i sallad för att gynna min mage och hålla en bra blodsockerbalans vilket minskar sötsug och hunger.

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
29 maj, 2021 0
Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa förberedelse innan jag kan sätta ihop den. Och det glömde jag bort igår kväll.
Men jag lägger gärna upp några förslag på tårtor och dessert som är lite nyttigare från tidigare år och återkommer med årets morsdagstårta i morgon.

Ha en fin helg!

Mia

Annons

Rawfood Jordgubbstårta med lemoncurd

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor
Foto: Mia Hagenmalm

 

Rawfood Lingontårta

Lingontårta dekorerda med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Frusen marängtårta med rabarber och jordgubbar

Marängtårta med rabarberkräm och jordgubbar
Foto: Mia Hagenmalm

Limemarinerade jordgubbar med kokosgrädde och passionfrukt

Annons

Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
Annons