Annons

Livsfarliga gifter som kan ge barn hjärnskador, i vanlig frukt!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
22 mars, 2016
Livsfarliga gifter som kan ge barn hjärnskador, i vanlig frukt!

22 av världens farligaste bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen har under de senaste fem åren hittats i importerad mat som ris, jordgubbar, apelsiner och potatis.

Livsmedelsverket har hittat bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudet inom EU sedan en lång tid, i importerad mat vid hela 150 tillfällen de senaste fem åren. Ändå har livsmedelsverket inte slagit larm. Det beror på att det inte är förbjudet att importera livsmedel odlade med dessa bekämpningsmedel, så länge halterna underskrider EU:s gränsvärden.

Det handlar delvis om hormonstörande ämnen som är mycket farliga även i små doser. Man har ännu ingen forskning på hur små doser, men det påverkar restproduktionen och förmågan till avkomma, säger Peter Bergqvist vid kemikalieinspektionen till Sveriges Radio.

Livsmedelsverket uppger dock för Ekot att trenden pekar nedåt och att bekämpningsmedel i maten minskar.

Annons

Journalisten Daniel Öhman som har gjort denna granskning för boken Miljödieten i samarbete med Ekot, råder konsumenter att i första hand köpa svenskt och ekologiskt.
Han skriver att trots att gifterna som kan orsaka cancer, hjärn- och nervskador samt hormonskador är totalförbjudna inom EU så finns dessa livsmedel i våra svenska matbutiker. Grönsaker som gurka ifrån Holland, äpplen från Belgien, olivolja från Grekland, ris från EU och apelsiner från Spanien innehåller rester av farliga bekämpningsmedel.

Hjärnskador på barn
Gifter som har hittats i allt från gojibär, jordgubbar till potatis och ris används för att döda skadeinsekter. Ett exempel är det extremt farliga nervgiftet metamidofos som är skadligt i mycket låga doser och kan ge kroniska skador. Det förbjöds inom EU 2007- men har trots det hittats i skadliga mängder i importerade apelsiner, basilika och auberginer.

För att döda kvalster på frukt och grönsaker använder man ett annat insektsgift som heter propargite.
Sedan länge har man vetat att detta gift är farligt för speciellt barn som kan få permanenta nerv- och hjärnskador. Vid försök hos råttor har detta gift orsakat ovanliga cancerformer. Propargite har varit förbjudet inom EU sedan 2011 men Livsmedelsverket har trots det hittat bekämpningsmedelt i bland annat äpplen från Frankrike och Polen, i apelsiner från Spanien och vindruvor från Grekland i stickprovskontroller.

Hormonstörande ämnen som är farliga för både människor och djur även i mycket små doser
har också hittats i dessa stickprovskontroller, i flera av våra vanligaste livsmedel som äpplen, ris, apelsiner, vindruvor, russin och chilifrukter. Trots att gifterna är totalförbjudna i EU är de alltså tillåtna i vissa gränsvärden i importerade livsmedel.

Peter Bergqvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen tycker att detta rimmar illa då de påverkar restproduktionen och förmågan att få avkomma. Det är ju egenskaper som är oacceptabla säger han till Ekot.

Annons

-Just när det gäller de här hormonstörande ämnena, så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för dem. Oavsett mängd tycker han att Livsmedelsverket borde larma så snart någon använder förbjudna bekämpningsmedel. Men Livsmedelsverket som endast utför stickprovskontroller har inte som uppgift att slå larm- så länge inte nervgifterna överskrider de av EU tillåtna gränsvärdena. Livsmedelsverket rapporterar vidare till EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, men inte heller de har någon skyldighet att kontakta länderna där de används.

Källa: Aftonbladet

17 mars, 2016 0
Högrevsfärsbiffar på en bädd av grönsaker

Vilket underbart väder vi har. Nu känns det i hela kroppen att våren är i antågan!
I förrgår såg och hörde jag gässen komma flygande och idag värmde solen i mitt ansikte när jag var ute på promenad. Underbara vår! Välkommen! 🙂

Häromdagen gjorde jag pannbiffar av högrevsfärs och som tillbehör en grönsakspytt. Riktigt smarrigt!

Ha det fint!
Mia

Annons

(Ingredienserna är ekologiska).

Grönsakspytt och högrevsfärsbiff
2 portioner
300 g högrevsfärs
1 msk dijonsenap
2 msk vatten
1/2 tsk himalaysalt
1 krm svartpeppar

1/2 stor aubergine
1/2 stor zucchini
10 st coctailtomater i bitar
1/2 gul lök
1 näve bladspenat
1 krm spiskummin
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda färsen med dijonsenap, vatten, salt och peppar och forma till biffar. Stek på medelvärme i rapsolja eller smör ca 5 minuter sida.

Skala auberginen och zucchinin och skär i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Dela tomaterna. Stek i rapsolja på medelvärme tills det mjuknat och fått färg. Lägg ner tomathalvorna och spenaten och stek ytterligare någon minut så allt blir genomvarmt. Krydda med örtsalt, spiskummin och peppar. Servera med biffarna.

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
15 mars, 2016 0
Forskare: Tydlig koppling mellan herpes och Alzheimers sjukdom!

I en uppmärksammad ledare i tidskriften Journal of Alzheimers Disease,
säger ett team av 31 forskare att Alzheimers kan orsakas av herpes- virus. Professor Douglas Kell menar att vi inte kan fortsätta att ignorera alla bevis.
Läs mer: Ny-forskning: gurkmeja kan vara ett steg för bot mot alzheimers
Erkända forskare säger att mikroorganismer eller mikrober kan vara en bov i det hela. Till mikrober räknas virus och bakterier och mest riskfyllt är herpes och klamydia menar forskarna.

Forskarna menar att det finns otvivelaktiga bevis för att Alzheimers sjukdom har en latent mikrob-komponent. De säger också att viruset kan vara en katalysator för utveckling av sjukdomen.
Läs mer: Detta måste du veta om herpes

Annons

Herpes skadar det centrala nervsystemet.
Just herpes är känt för att skada det centrala nervsystemet i hjärnan, och förhoppningen är att denna upptäckt ska leda till bättre behandling av sjukdomen i framtiden. Man tror att antimikrobiella läkemedel är en väg att gå.
Läs mer: Kost och naturliga råd för herpes

Källa, Expressen: Tydlig länk mellan herpes och demens

Dela inlägget
Annons
7 mars, 2016 0
Krispig sallad på ett vitt fat
En flat tallrik med en vit soppskål med soppa, sallad, fröknäcke och ärthummus
Foto: Mia Hagenmalm

I helgen har vi firat min dotters 15 års dag!

Evelyn Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Det är ju en milstolpe att fylla femton.

Annons

Helt plötsligt får man köra moppe, gå på barnförbjudna filmer och så vidare. Jag tycker dock att tiden gått så fort. Min lilla tjej har blivit så stor. Det känns inte allt för länge sedan som jag bytte blöjor på henne. 🙂

Jag gjorde en jättegod rawfood tårta till födelsedagen.
Den uppskattades dock inte av min dotter som inte ens ville smaka, men väl av min syster som kom och åt middag med oss i lördags. Hon och jag tog faktiskt två bitar var till en kopp matcha-te efter middagen.
Men det var inte tårtan jag ville lägga upp idag. (Den får vänta till senare i veckan). Det är ju måndag och måndag ska vara vegetarisk/vegansk, så jag bjuder på vår födelsedagsmiddag i lördags. Faktiskt uppskattades den av alla, inklusive min dotter och hennes pojkvän.
Det blev en riktigt god jordärtskocksoppa med en krispig sallad, ärthummus och fröknäcke. Riktigt lyxigt och mycket nyttigt.
Jag har alltid ekologiska ingredienser.

Ha en bra dag// Mia

Recept på min soppa hittar du här:

Jordärtskock-soppa

Annons

och fröknäcke här!

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på
Foto: Mia Hagenmalm

Krispig sallad
200 g blandad sallad
100 g bladspenat
2 gulbetor
1 stor morot
1/2 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk balsamvinäger
herbamare örtsalt
svartpeppar
pumpafrön

Gör så här:
Skölj och skär eventuellt salladen i mindre bitar. Skala gulbetor och morot. Skär betorna i tunna bitar och moroten på längden i tunna stavar. Blanda ner dressingen och låt stå kallt en halvtimme. Precis innan servering- strö över pumpafrökärnor. Servera salladen med ärthummus till soppan.

Ärthummus i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Ärthummus
500 g gröna ärtor
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
herbamare örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Tina ärtorna snabbt i kokat vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa alla ingredienser till en len kräm. Smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
1 mars, 2016 0
Näringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Du ska vara rädd om din sköldkörtel!

Sköldkörteln påverkar din fertilitet, dina tillväxthormoner, din matsmältning, cellernas omsättning och dina musklers och nervers aktivitet. Därför är det viktigt att man äter en näringsrik kost med bra proteiner samt ser till att magens matsmältning/ spjälkning av proteiner fungerar. Annars kan brister på aminosyror uppstå vilket kan leda till antingen låg eller hög TSH- tyrosin sköldkörtelhormon.

Sköldkörtelproblem är vanligt bland kvinnor!
Omkring 1 miljon kvinnor i Sverige har idag låg sköldkörtelproduktion. Även män kan få problem med sköldkörteln, men det är mindre vanligt.

Annons

Symtom på att man har problem med sköldkörteln kan vara ganska allmänna, som trötthet, man känner sig seg, deprimerad, glömsk och irriterad utan att riktigt förstå att kroppen egentligen har en allvarlig rubbning.
Sköldkörteln fyller en livsviktig funktion i kroppen då den bildar hormonet TSH- Tyrosin, sköldkörtelhormon, vilket styr ämnesomsättningen i kroppens celler.

Det finns två typer av sköldkörtelproblem.
Man kan ha överskott på sköldkörtelhormon eller underskott på sköldkörtelhormon.
Vid överproduktion rusar kroppen, omsättningen ökar i alla celler och man kan få hjärtklappning, svettningar, irritationer, sömnsvårigheter, viktnedgång och håravfall. Eftersom man oftast får problem med sköldkörteln efter 40- års åldern är det lätt att man avfärdar sina problem och antar att det är övergångsbesvär då symtomen är väldigt lika. Medicin eller operation eller strålning med radioaktivt jod är behandlingsmetoder som man använder inom sjukvården.
En hög sköldkörtelfunktion kan orsakas av struma, Graves sjukdom eller för stor andel östrogen i kroppen.

Vid underproduktion går kroppen på sparlåga då det bildas för lite sköldkörtelhormon. Man känner sig seg, slö, trött, får minnessvårigheter, torra slemhinnor, blir hes, tappar sexlusten, går upp i vikt, får förstoppning och har svårigheter att bli gravid. En underfunktion behandlas med livslång medicinering som ersätter bristen på sköldkörtelhormon (levaxin) med syntetiska T4-hormoner.
En låg sköldkörtelfunktion kan orsakas av inflammationer i sköldkörteln. Har man underfunktion kan man dessutom få problem med binjurarna då de får jobba hårt för att kompensera sköldkörteln.

Hur uppkommer dessa sköldkörtelbesvär?
Selen och jodbrist
är en av de största orsakerna. Jag berättar varför längre ned. ett sätt att själv kolla om man har jodbrist: Droppa jod på huden. Om huden absorberar jod snabbt, har du brist. Jod skyddar även sköldkörteln mot strålning.
Stress är en orsak.
Kost som inte innehåller tillräckligt med bra näring.
Dålig matsmältning.
Användningen av fluor som vi hittar i tandkräm kan också vara en bov. Fluor är nämligen ett av de allra skadligaste ämnena för sköldkörteln och är ett väldig giftig grundämne. Fluor kan dessutom ge nervskador hos människor och djur. Läs mer här:Elever får fluor i mjölken
Klor finns ofta finns i våra dricksvatten. Vi använder ju vatten dagligen, att dricka, laga mat och duscha i. Vattnet i våra kranar är långt ifrån rent. Det innehåller bland annat läkemedelsrester, kemikalier, uran och kadmium.

Klor och fluor tar över den plats som jod ska ha i T3 hormonet och bildar 3 kloratomer stället för 3 jodatomer.
Kroppen använder detta som T3 hormon då kroppen inte märker någon skillnad och till den följd att T3-hormonet inte blir verksam i cellen.
Det är bra att rena sitt kranvatten med vattenreningsfilter.

Annons

Hormonstörande ämnen i vår miljö kan vara en annan orsak. Jag tänker då på östrogen. I naturen har nämligen halterna av östrogen ökat på grund av att man tidigare har lagt ut slam på våra åkrar. Slammet innehöll massor av kemikalier och läkemedel och bland annat xenoöstrogener. Därför är det bra att regelbundet detoxa kroppen från tungmetaller och annat, samt att äta näringsrikt och ekologisk odlad mat.

Sköldkörtelproblem- hypertyreos utvecklas inte under en kort tid utan lagras successivt i kroppen under flera år.
Sköldkörtelproblem kan även vara ärftligt.

En orsak till sköldkörtelproblem kan vara brist på tyrosin (protein), selen och jod vilket försvagar sköldkörtelns funktion markant. Tyrosin, selen och jod är nämligen viktiga komponenter för att bilda sköldkörtelhormon och omvandla T4 hormon till T3 hormon.
Här i norden är jordarna väldigt fattiga på selen,
därför bör vi se till att få i oss selen genom exempelvis paranötter (Brasilianska- ekologiska förstås) eller selen genom kosttillskott. Selen behövs nämligen till att omvandla T4 till T3.
Eftersom att TSH -Tyrosin sköldkörtelhormon som är byggd på aminosyror- tyrosiner är selenbundna aminosyror, är hormonet beroende av just selen. Har man brist på T3 som är de mer användbara hormonerna, har man alltså brist på selen.

Så här funkar det:
Tyrosinerna har olika siffror som står för antalet jodatomer som är bundna till tyrosinet. Tyrosinet och jod tillverkar först T1 och T2 -hormoner och har då antalet en eller två jodatomer. De omvandlas sen till T4 som är två T2- hormoner vilket behöver selen för att omvandlas till T3 som är en T1 hormon och en T2 hormon. Har man då selenbrist kan inte T4 hormoner konvertera till ett effektivt T3 hormon. Således kan därför ett tillskott av selen och eventuellt jod och tyrosin påverka balansen positivt vilket man missar i den konventionella sjukvården. Medicinering kan ge ett kortsiktigt resultat men för att må bättre eller bli frisk måste man se över sin kost. Att äta nyttigt, ekologiskt är A och O för den som har sköldkörtelproblem samt att se till att man har en väl fungerande matsmältning.
Man bör se till att få i sig livsmedel med jod genom att äta ett bra havssalt som naturligt innehåller jod eller alger-kelp som är rika på jod.
OBS! Personer som har LÅG sköldkörtelfunktion ska med fördel äta jod medan personer som har HÖG eller orolig sköldkörtelfunktion (där den går upp och ner) ska undvika jod.

Det finns även andra ämnen som stör din sköldkörtel!
Bli inte förvånad om jag nämner stress och socker som en av bovarna. Stress och socker förstör nämligen B-vitaminer.
B-vitaminernas funktion är förutom att det är viktiga för din matsmältning också viktig för det parasympatiska nervsystemet och din hjärna. Läs mer om B-vitaminer och stress här!
Stress kan även påverka dina binjurar negativt och riktigt förödande för din sköldkörtel då den belastas hårt av stresshormoner.

Annons

Näring för din sköldkörtel:
En varierande, ren och ekologisk kost och tänk på att även få med jod och proteiner-tyrosin och selen. Se till att din matsmältning fungerar. Ett tillskott av bra matsmältningsenzymer är bra plus att äta i lugn och ro och tugga maten ordentligt. Ett tillskott av zink, koppar, Folsyra, C-vitamin och betain inverkar positivt. Ett bra binjureextrakt kan också vara att rekommendera. Magnesium är ofta en brist vid över- och underproduktion.
Man ska dock inte överdosera något av dessa mineraler. Exempelvis kan ett för lågt selen i kroppen ge underfunktion men ett överskott hämma T3 hormonet, liksom ett överskott av zink slå ut koppar i kroppen.

Utmattade binjurar
Binjurarna får jobba hårt för att kompensera en under- eller överfunktion i sköldkörteln och blir efter en längre påfrestning utmattade.
Utmattade binjurar ger symtom som ljuskänslighet, förvirring, yrsel och sömnproblem samt överkänslighet mot ljud. Då kortisolnivåerna blir påverkade och sänks kan det skapa inflammationer i kroppen. Man blir även orkeslös, kan få lågt blodsocker, allergier och ständigt sötsug.

Symtom som kan vara sköldkörtelproblem.

Överfunktion- sköldkörtel
Svettningar
Värmevallningar
Viktnedgång
Hjärtklappning
trötthet
Irritation
PMS/Menstruationsrubbningar

Underfunktion- sköldkörtel
Psykisk ohälsa
Ångest
Förstoppning
Dålig blodcirkulation i händer och fötter
Viktökning
Minskad sexlust
Svårt att komma igång på morgonen
Mental dimma

OBS! Ställ aldrig en diagnos själv. Kontakta en näringsterapeut eller naturläkare .

Källa: Kostkoll

 

Dela inlägget
Annons
26 februari, 2016 0
Torsk på en bädd av tärnad palsternacka och tomater på ett vitt fat

Fredag idag! Jag jobbar sent, så i morse lagade jag middag till ikväll.
Ska bli så skönt att bara komma hem och sätta sig och äta efter en lång dag. Kvällen blir längre och jag har mer tid för min dotter och fredagsmys.
Den här rätten går i och för sig snabbt att göra, är man effektiv är den klar på en halvtimme. Servera den med en god sallad. Riktigt lyxigt, gott men enkelt.
Alla ingredienser är ekologiska!

Trevlig helg!

Annons

// Mia

 

Ugnsbakad torsk med palsternacka och tomat
2 portioner
400 g torskfile
2 stora palsternackor
3 medelstora tomater
1/2 citron- saften av
1 dl grönsaksbuljong
Rapsolja
örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och tärna palsternackan. Ånga bitarna i lite saltat vatten i ca 2-3 minuter. Skär tomaten i små bitar. Blanda tomaterna med palsternackan och lägg över på en ugnsfast form. Skär torkfileerna i långa strimlor och rulla ihop dem som en kringla. Lägg torskkringlorna ovanpå bädden med tomat och palsternacka. Pressa citron över fisken och ringla över olja. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills fisken är klar. Servera med en god grön sallad.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons